Wéér vier Utrechtse basisscholen met lood in drinkwater Wéér vier Utrechtse basisscholen met lood in drinkwater

Wéér vier Utrechtse basisscholen met lood in drinkwater

Wéér vier Utrechtse basisscholen met lood in drinkwater
Weer zijn er bij Utrechtse basisscholen verhoogde concentraties lood in het drinkwater aangetroffen. Het aantal scholen in de stad dat vanwege de vondst van lood overgestapt is op flessenwater ligt nu op tien.

Weer zijn er bij Utrechtse basisscholen verhoogde concentraties lood in het drinkwater aangetroffen. Het aantal scholen in de stad dat vanwege de vondst van lood overgestapt is op flessenwater ligt nu op tien.

De gemeente Utrecht is eerder dit jaar begonnen met een grote controle op de aanwezigheid van loden waterleidingen in panden waar basisscholen en kinderdagverblijven zijn gehuisvest.

Te veel lood in kraanwater is ongezond, vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Bij de scholen met een verhoogde concentratie lood in het drinkwater zijn de kranen afgesloten en is overgestapt op flessenwater.

Het onderzoek is nog niet volledig afgerond. In totaal moeten watermonsters van 64 panden worden onderzocht. Tot nu toe zijn de monsters van 51 locaties bekeken. Eerder werd al bekend dat er bij zes scholen lood was aangetroffen in de leidingen, nu komen daar nog vier bij.

Welke scholen?

Eerder werd er bij de Gertrudisschool, De Piramide, Taalschool Utrecht, SBO Belle Van Zuylen, St. Jan de Doperschool en de Ludgerschool lood aangetroffen. Daar komen nu de St. Bonifatiusschool, de Kohnstammschool, De Regenboog en Blauwe Aventurijn bij.

De gemeente verwacht dat in de week van 17 februari alle resultaten van het onderzoek binnen zijn.

 

 

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Koper

    Wij mogen dit echt wel de gemeente kwalijk nemen. Het is al tientallen jaren bekend dat lood in het water gevaarlijk is voor jonge kinderen. En toch nooit iets gedaan aan loden pijpen in scholen en/of onder onze straten?

    Schaam je!

  2. Lombokker

    @Koper
    We hoeven de gemeente helemaal niets kwalijk te nemen. We mogen wel blij zijn dat de gemeente hier onderzoek naar laat doen.
    De verantwoordelijkheid voor inpandig leidingwerk ligt bij de eigenaar van het gebouw. Dat zijn in dit geval de besturen va de betreffende scholen.

    Het waterleidingnet onder de straat is trouwens al meer dan zestige jaar loodvrij!

  3. Wim Vreeswijk

    We moeten niet overal een hype van maken en continu een hoop onrust veroorzaken, maar eerst goed laten onderzoeken door echte deskundigen voordat men allerlei paniekberichten verspreid via de media.

  4. Erik

    Op enkele plaatsen na is al het lood al uit het waterleidingnet verdwenen. Er is ook een subsidieregeling geweest om huiseigenaren te helpen met het verwijderen van loden leidingen. Het bleek lastig te zijn consumenten te bereiken met dit “niet noodzaak” nieuws (zegt de Geondheidsraad in haar rapport eind 2019). In dat opzich is het juist wel goed dat er een beetje onrust wordt veroorzaakt. Het enige effect dat dit heeft is dat mensen even checken wat zij hebben in huis, op de creche, bij vriendjes van kids. Het is eigen verantwoordelijkheid en een heel kleine moeite om goed te testen. Je hebt wat goedkopere indicatiestrips die een idee geven van lood (mani vivendi), en wat duurdere tests die echt meten wat het gehalte is (water-lab). Kleine moeite. Na wat aansporen door een bezorgde oma hebben wij het ook gedaan en voelt toch fijner om het zeker te weten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).