Weer wordt een deel van het Zocherplantsoen in Utrecht opgeknapt Weer wordt een deel van het Zocherplantsoen in Utrecht opgeknapt

Weer wordt een deel van het Zocherplantsoen in Utrecht opgeknapt

Weer wordt een deel van het Zocherplantsoen in Utrecht opgeknapt
Foto's: CU2030
Het opknappen van de wandelpaden tussen de Bartholomeusbrug en Grand Hotel Karel V in Utrecht is afgelopen week begonnen. Ook worden er nog een aantal bomen geplant in dit deel van het Zocherplantsoen.

Het opknappen van de wandelpaden tussen de Bartholomeusbrug en Grand Hotel Karel V in Utrecht is afgelopen week begonnen. Ook worden er nog een aantal bomen geplant in dit deel van het Zocherplantsoen.

Het Zocherplantsoen langs het nieuwe deel van de singel is de afgelopen maanden opnieuw ingericht. Zo zijn er onder meer wandelpaden, bomen en gras aangelegd. Op het deel tussen Karel V en de Bartholomeusbrug komen ook nog eens vier extra bomen. Het gaat om heesters en rhododendrons.

Ook wordt er een pad aangelegd dat naar de steiger loopt. Deze steiger wordt later, na het vaarseizoen, aangevuld met een kano- en zitsteiger.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bloemetjes en bijtjes

“Als we straks klaar zijn, geniet je deze zomer aan de oevers van de singel tussen de bloemetjes en de bijtjes van het klotsende geluid van het water. Hopelijk dan zonder mondkapje zodat je alle geuren goed kunt opsnuiven”, is te lezen op de website van projectorganisatie CU2030.

In september 2020 werd het nieuwe deel van de singel officieel geopend. Sindsdien is het na tientallen jaren weer mogelijk om een rondje om de binnenstad van Utrecht te varen.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Toch blijft het al met al een kale bedoening. Er zijn in verhouding tot de rest van het park wel erg weinig nieuwe bomen in het nieuwe stuk geplant.

  2. Wim

    @Wim,
    Het is nog geen zomer , planten en hesters en struiken moeten nog groeien.
    Weest geduldig en eens dankbaar dar deze singel in ere is herstelt.

  3. lauk

    Wat zou het mooi zijn als aan de overkant wat struiken werden geplant (liefst ook in de winter groen) waardoor auto’s die daar rijden aan hyet zicht worden onttrokken en ook hun geluid wat wordt gedempt…

  4. Ceciel

    En mag ik een wens indienen? Ik zou het zeer waarderen en velen met mij als de heg aan de overkant van de Singel wordt doorgetrokken richting Hoog Catharijne. Zodat het verkeer daar aan ons oog onttrokken wordt als wij wandelen over het nieuwe pad. Bij voorbaat dank!

  5. Kees Truijens

    @Wim
    En die nieuwe bomen zijn zo petieterig dat ik ze van mijn levensdagen niet meer rijp zal zien. Iets minder zuinigheid als goedmakertje voor de foeilelijk uitbreiding van HC was wel op zijn plaats geweest.

  6. Len

    Ik word ook altijd een beetje verdrietig van de nieuw geplaatste twijgjes die voor bomen door moeten gaan. Maar 150 jaar geleden was een nu monumentale plataan, waar wij zo van genieten, ook nog maar een zaadje.

  7. Johan

    @ Len

    En in rap tempo wordt de kettingzaag gezet in die resterende monumentale bomen die 150 jaar geleden geplant zijn. Regelmatig verdwijnt er zo’n oude reus. Het is erg jammer dat voor nieuwe aanplant niet gekozen wordt voor een groter formaat bomen.

  8. Lexus

    Het was natuurlijk een illusie om te denken dat de nieuwe singel er meteen uit zou zien als bijvoorbeeld het zuidelijk deel van de Catharijnesingel, de Tolsteegsingel en de Maliesingel. Dat kost nu eenmaal tijd. Maar ik verbaas me wel over het groenbeheer in de stad in het algemeen, waar heel weinig ruimte overblijft voor natuurlijke groei, bijvoorbeeld op de taluds (zie bijvoorbeeld de Oosterspoorbaan). Het is allemaal even kort en gekunsteld gepland. En daar is dan de laatste jaren ook nog het voordurend op grote schaal kappen en snoeien op tal van plaatsen in de stad bijgekomen.

  9. Lexus

    Ter adstructie van die kaalgeslagen Oosterspoorbaan: https://www.duic.nl/algemeen/oosterspoorbaan-utrecht-definitief-buiten-gebruik/ uit 2012.
    Ga nu eens op diezelfde plek kijken en huiver met mij!

  10. Jac

    @ Lexus

    Ik vraag me ook af of er niet te makkelijk en te snel gesnoeid en gekapt wordt in het Zocherplantsoen. In ieder geval blijft herplant heel erg achter. Gekapte bomen worden helaas nauwelijks vervangen.

  11. Adriaan

    Wat een negativiteit over plan tformaat. Als bomenman zie ik dat namelijk duidelijk is gekozen voor een groter formaat dan gebruikelijk.

    Hoe groter is niet alleen duidelijk duurder, de kansen dat de boom aanslaat zijn dan aanmerkelijk kleiner, lees nooit vergeten bij de eerste 3 jaar droogte water te geven, ligt dan veel kritieker.

    Tja, mensen gaan na zeg 80 jaar dood, een boom die 150 is geworden vaak ook. Daar is niks mis mee. Ik snap dat sommigen hopen op eeuwig leven……

    Wat deze vakidioot op valt, is dat de bomen niet volgens de Zocher richtlijnen zijn geplant. Daar heeft de architect geen opdracht toe gekregen…… Zochter plantte alleen maar 1, 3, of 7 stuks en bij meer dan 1, liepen de verbindingslijnen tussen de bomen nooit evenwijdig aan de directe omgeving. Denk aan een voetpad of waterkant. Maar goed, ik ben vast een van de weinige die dat opvalt. Mijn genieten is er niet minder door!

  12. Massegast

    Er bestaat een oud gezegde in de bosbouwwereld: boompje groot, plantertje dood. De winst en het genieten is voor de volgende generatie.

  13. Uuutje

    @ Adriaan

    Mee eens.

    Voor het loslaten van die Zocher-richtlijn kan zelfs een erg goede reden aan te voeren zijn die wij niet kennen.

  14. Chris

    @ Adriaan dank voor uw bijdrage, een verademing eens een reactie van een expert te lezen en niet de zoveelste zure reaguurder

  15. Katja

    Voor alle zuurkijkers: weten we nog wat er hiervoor was ?

  16. Kadoendra

    @Chris

    “@ Adriaan dank voor uw bijdrage, een verademing eens een reactie van een expert te lezen en niet de zoveelste zure reaguurder”

    De goed onderbouwde reactie van @Adriaan is ook een reactie op de minder goed onderbouwde reacties.

    Ik maak me niet zo druk om een “zure reaguurder” want een andere DUIC reaguurder weet dit misschien een andere wending te geven, zoals @Adriaan dit nu laat zien.

  17. Adriaan

    @Uutje
    Ik zoek er niet meer dan onwetendheid aan de kant van de opdrachtverstrekker achter. Die wist wellicht niet dat landschapsarchitect Zocher, de naamgever van het park cq de stadssingel, die plant richtlijnen kende. En uiteraard zou het ook een bewuste keuze kunnen zijn om niet in Zocher zijn geest te reconstrueren.
    Ach, het doet er niet veel meer toe, het is nu zoals het is: ook mooi.

    Ik zou meer een wens hebben op het vlak van meer bankjes en dan vooral in het recent her-aangelegde deel: dat ligt s’middags lekker in de zon.

    @Anderen:
    Dank voor de complimenten!
    Nog wat info over Zocher:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Zocherpark
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_David_Zocher

  18. Theo

    Voorlopig ben ik heel tevreden over wat hier allemaal aan verbeterd en aangeplant wordt.
    Ik verheug me al op de treurtaxodium die nog op zijn definitieve plaats moet komen.

  19. Johannes

    @ Adriaan

    Met alle respect, maar het kan natuurlijk wél. Grotere bomen, mits goed verzorgd, en daar is onze gemeente nou niet zo goed in. De waterkar staat meestal leeg ergens op een erf.
    Bovendien is de klacht hierboven ook dat er bepaald weinig geplant is in verhouding tot de rest van het park.

  20. Lexus

    Zocher was een exponent van de Romantiek, kort gezegd: gebogen lijnen, afwisseling van bomen en struiken, fraaie doorzichten. Het lijkt erop dat nu teruggegrepen wordt op de gekunsteldheid van het classicisme, kort gezegd: alles zo onnatuurlijk mogelijk gekortwiekt en afgeknepen (misschien overdrijf ik een beetje), zoals ook nu weer gebeurt. Ieder zijn smaak, maar geef mij maar navolging van Zocher en later Springer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).