Weggeefwinkel Utrecht start met ‘Klinikastje’ voor onder andere menstruatieproducten Weggeefwinkel Utrecht start met ‘Klinikastje’ voor onder andere menstruatieproducten

Weggeefwinkel Utrecht start met ‘Klinikastje’ voor onder andere menstruatieproducten

Weggeefwinkel Utrecht start met ‘Klinikastje’ voor onder andere menstruatieproducten
Bij Weggeefwinkel Utrecht aan de 2e Daalsedijk hangt vanaf zondag 27 december een kastje voor hygiëneproducten, zoals tampons, maandverband, condooms, tandpasta, zakdoekjes en mondkapjes.

Bij Weggeefwinkel Utrecht aan de 2e Daalsedijk hangt vanaf zondag 27 december een kastje voor hygiëneproducten, zoals tampons, maandverband, condooms, tandpasta, zakdoekjes en mondkapjes.

In het zogeheten ‘Klinikastje’ kunnen mensen nieuwe hygiëneproducten achterlaten. Mensen die het hard nodig hebben, kunnen ze er meenemen. Het kastje start in eerste instantie als experiment tot en met 31 januari. Het hangt naast de Weggeefwinkel.

De Weggeefwinkel zegt hygiëneproducten essentieel te vinden. De producten zouden ook verkrijgbaar moeten zijn voor mensen die ze niet kunnen betalen. 1 op de 10 vrouwen of meisjes kan dat niet, volgens een onderzoek naar menstruatie-armoede door Vereniging de Bovengrondse.

Essentiële producten

Volgens de Weggeefwinkel moeten er ook andere ‘essentiële producten’ als condooms en – in deze tijd – mondkapjes in het Klinikastje komen. De kast is dag en nacht beschikbaar voor wie het nodig heeft of wil doneren.

Wendie, vrijwilliger bij Weggeefwinkel Utrecht: “Het is absurd dat het nodig is, maar dit soort essentiële producten zijn voor veel mensen echt te duur. Daarnaast weet ik zeker dat er mensen zijn die het kunnen missen en graag wat willen doneren.”

Het hygiënekastje is te vinden aan de zijkant van de Weggeefwinkel Utrecht, bij de Solidariteitskoelkast. De Weggeefwinkel is momenteel gesloten vanwege de coronamaatregelen. Na de proefperiode wordt besloten of het Klinikastje blijft.

7 Reacties

Reageren
 1. BW

  Ik begrijp niet goed waarom ‘menstruatiearmoede’ ineens een onderwerp is geworden. Ik ben een jongetje, spreek dus niet uit eigen ervaring, maar heb me laten vertellen dat je voor een paar euro per maand wel uit en thuis bent. Iedereen heeft maandelijks wel hogere uitgaven lijkt mij, dus het probleem is niet zozeer ‘menstruatie-armoede’, het probleem is ‘armoede’. Dat is wat mij betreft niet iets om lollig over te doen, dus pak dát dan aan.

  Verder begrijp ik overigens ook niet waarom condooms tussen de menstruatieproducten liggen, maar goed dat ik het weet dat ze daar liggen, het kan nog eens van pas komen 😉

 2. Kadoendra

  Het item draait hier niet slechts om menstruatie-armoede maar ook om tandpasta-armoede, zakdoekjes-armoede, mondkapjes-armoede en condoom-armoede.

  Op zich verteld condoom-armoede de kern van de zaak, want mensen die te arm zijn om dit te kunnen kopen zitten enorm in de f*ck-armoede.

 3. Katja

  Condoom “essentieel product” ?
  Brood en water wel, condoom niet.

 4. Koel Hoofd

  @Katja
  Ehm, zonder condooms wordt het probleem van overbevoking veel groter waardoor tekorten aan brood en water sneller zullen ontstaan. Dus ja, de condoom is wel een essentieel product.

 5. W.

  @BW: armoede en geldproblemen gaan dikwijls niet om de prijs van een individueel product, maar om de opstapeling van kosten en vaste lasten die men niet of moeilijk kan dragen.

 6. BW

  @W.
  Dat is min of meer mijn punt. Waarom dan die plotselinge aandacht voor menstruatie-armoede?

 7. Robin

  @BW.
  Mooi hoe je het omschrijft met jouw focus op de ‘aandacht’. De aandacht in Nederland is misschien wat plotseling, het probleem bestaat al veel langer. Een mogelijke verklaring voor de toenemende aandacht is het gratis beschikbaar maken van menstruatieproducten in andere westerse landen. Vooral de daarbij gepaard gaande omschrijving van schrijnende situaties in die landen doet de wenkbrauwen fronsen en je afvragen of dit ook in Nederland gebeurd. Dat blijkt het geval te zijn. Goed om te lezen dat vooruitlopend op landelijk overheidsbeleid dit initiatief wordt opgetuigd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).