Weinig publiek en geen verdachte bij uitspraak tramaanslag; Wel livestream | De Utrechtse Internet Courant Weinig publiek en geen verdachte bij uitspraak tramaanslag; Wel livestream | De Utrechtse Internet Courant

Weinig publiek en geen verdachte bij uitspraak tramaanslag; Wel livestream

Weinig publiek en geen verdachte bij uitspraak tramaanslag; Wel livestream
Archieffoto aanslag 18 maart op het 24 Oktoberplein. Foto: Robert Oosterbroek
De rechter doet vanmiddag om 14.00 uur uitspraak in de zaak over de Utrechtse tramaanslag. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft levenslang geëist tegen verdachte Gökmen T. De uitspraak is voor iedereen live te volgen via een livestream.

De rechter doet vanmiddag om 14.00 uur uitspraak in de zaak over de Utrechtse tramaanslag. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft levenslang geëist tegen verdachte Gökmen T. De uitspraak is voor iedereen live te volgen via een livestream.

Door de coronacrisis is er maar een beperkt aantal personen aanwezig bij de uitspraak. Er zijn 8 plekken voor nabestaanden en slachtoffers en aparte videozalen voor advocaten en een aantal journalisten. Het was onverantwoord om veel mensen toe te laten bij de zitting, gezien het grote aantal nabestaanden en slachtoffers.

Het OM heeft de 8 plekken verdeeld onder de groep. De rechtbank denkt dat dit mogelijk een enorme teleurstelling is voor andere betrokkenen, maar de gezondheid staat voorop.

Aanwezigheid verdachte

Gökmen T. zal niet aanwezig zijn bij de uitspraak. Hij zou gezien zijn gedrag tijdens de rechtszaak toch in een aparte ruimte moeten plaatsnemen. Bovendien wil de rechter geen risico’s nemen met alle veiligheidsmensen en politie die dicht bij elkaar moeten werken en nodig zijn om hem te vervoeren.

De 38-jarige Gökmen T. wordt verantwoordelijk gehouden voor de tramaanslag op het 24 Oktoberplein, op 18 maart 2019. Het OM heeft hem moord op 4 mensen, poging tot moord op 3 mensen en bedreiging met een terroristisch misdrijf van 17 mensen ten laste gelegd.

De officieren van justitie vinden het bewezen dat de man handelde met een terroristisch oogmerk. Dat de verdachte een terroristisch oogmerk had, blijkt uit de manier waarop hij te werk ging en uit zijn verklaringen.

“Hij heeft op klaarlichte dag op een publieke plek om zich heen geschoten en als reden daarvoor gegeven dat moslims onrecht aangedaan werd en dat hij wilde laten zien dat ‘wij’ niet van zand zijn en dat ‘jullie’ niet van diamant zijn”, aldus de officier van justitie tijdens de zitting.

Geen berouw

T. heeft tijdens het proces geen enkele vorm van berouw getoond. Hij vertoonde provocerend gedrag, stak zijn middelvinger op naar de rechter en bespuugde zijn advocaat. Ook reageerde hij minachtend op een aantal slachtofferverklaringen. Zijn houding tijdens het proces is door het OM meegenomen in de strafeis.

Ook is gevraagd om alle schadevergoedingen geheel of gedeeltelijk toe te kennen aan de nabestaanden, slachtoffers en hun familieleden, variërend van enkele duizenden euro’s tot ruim 280 duizend euro.

Advocaat

Advocaat Seebregts pleitte ervoor om de verdachte geen levenslang te geven, maar een gevangenisstraf met tbs. Een levenslange gevangenisstraf zou namelijk in strijd zijn met de mensenrechten, omdat er eigenlijk geen uitzicht op vrijkomen is. Dit is wel een vereiste van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Daarnaast zou Gökmen T. volgens zijn advocaat behandeling nodig hebben. In theorie zou de verdachte over tientallen jaren ook nog door gratie kunnen vrijkomen en dan zou hij onbehandeld zijn.

Gökmen T. zelf zweeg toen hij als laatste het woord mocht nemen op de slotdag van de rechtszaak. Dit terwijl hij eerder op vrijdag de rechtszaal uitgezet werd toen hij de voorzitter uitschold en bespuugde.

De uitspraak van de rechter is vanaf 14.00 live te volgen via deze livestream.

2 Reacties

Reageren
 1. Pee

  “Een levenslange gevangenisstraf zou namelijk in strijd zijn met de mensenrechten, omdat er eigenlijk geen uitzicht op vrijkomen is. Dit is wel een vereiste van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”

  Wat hij gedaan heeft is mensen het recht tot leven ontnomen en de nabestaanden levenslang gegeven.
  Het is tamelijk onbeschoft ,van het Europees hof voor de rechten van de mens,om meneer nog enig uitzicht
  Op vrijkomen te geven.
  het gevaar dat hij dit zal herhalen is te groot,en aangezien hij zelf de wet niet erkend is het risico op recidive
  2maal zo groot.
  Daar komt de minachting van de rechterlijke macht plus zijn gedrag in de rechtbank nog bovenop.
  Hij heeft zich dusdanig laten zien dat hij alle rechten om uitzicht te hebben op vrijkomen heeft verspeelt.
  We wachten af wat de uitspraak gaat worden.

 2. Koel Hoofd

  @Pee Hij heeft levenslang gekregen.
  Het europees hof geeft de advocaat nu de mogelijkheid om daar tegen in beroep te gaan. De EU gaat echt een probleem worden voor de Nederlanse (en andere lidstaten) soevereiniteit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).