Wel extra plekken, maar geen trommel voor Nicolaïkerk in strijd tegen fietsendieven Wel extra plekken, maar geen trommel voor Nicolaïkerk in strijd tegen fietsendieven

Wel extra plekken, maar geen trommel voor Nicolaïkerk in strijd tegen fietsendieven

Wel extra plekken, maar geen trommel voor Nicolaïkerk in strijd tegen fietsendieven
De Nicolaïkerk in Utrecht kan in de strijd tegen fietsendieven wel extra parkeerplekken krijgen, maar de gemeente is niet van plan een zogenoemde fietstrommel te plaatsen in de omgeving. Eerder bleek uit schriftelijke vragen van het CDA en de PvdA dat er tijdens kerkdiensten fietsen werden gestolen en inmiddels is met de gemeente gesproken over een mogelijke oplossing.

De Nicolaïkerk in Utrecht kan in de strijd tegen fietsendieven wel extra parkeerplekken krijgen, maar de gemeente is niet van plan een zogenoemde fietstrommel te plaatsen in de omgeving. Eerder bleek uit schriftelijke vragen van het CDA en de PvdA dat er tijdens kerkdiensten fietsen werden gestolen en inmiddels is met de gemeente gesproken over een mogelijke oplossing.

Het college van burgemeester en wethouders schrijft dat naar aanleiding van de vragen contact is opgenomen met de koster van de Nicolaïkerk. “De kerk geeft aan behoefte te hebben aan fietsparkeerplekken en een bewaakte stalling”, schrijft het college. “Wij zien wel degelijk mogelijkheden voor het toevoegen van extra fietsparkeerplekken (rekken) bij de Nicolaïkerk en we bespreken de plaatsing met het kerkbestuur.”

Daarnaast wordt in de omgeving van het Museumkwartier gezocht naar een inpandige openbare stalling. Dit wordt vooral gedaan om het algehele tekort aan fietsparkeerplekken in de binnenstad aan te pakken. “Als we aan of in het Museumkwartier ruimte vinden, dan kan de Nicolaïkerk daarvan profiteren.”

Tuin

De kerk krijgt echter geen fietstrommel. Dit is volgens de gemeente namelijk een ‘persoonsgebonden’ oplossing, waarbij de sleutel in veel gevallen wordt gegeven aan een beperkt aantal omwonenden. “De openbare ruimte in de binnenstad is schaars. Deze zetten we daarom alleen in voor dubbelgebruik of openbaar gebruik.”

In het gesprek met de kerk heeft de gemeente tot slot aangegeven dat zo’n trommel wel op eigen terrein geplaatst mag worden. In een bericht van de kerk, dat het CDA heeft gedeeld in nieuwe schriftelijke vragen over de kwestie, is echter te lezen dat de koster zou hebben aangegeven dat het niet mogelijk is fietsen te parkeren in de tuin van de Nicolaïkerk.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Peter

  Dan maar een stalling organiseren achter de kerk, want daar is voldoende plaats, of in de kerk zelf zodat die ruimte nuttig wordt gebruikt.

 2. Koel Hoofd

  Zijn een paar goeie kettingsloten tegenwoordig niet meer voldoende?

 3. Utrechtse Jantje

  hallo @ Koel Hoofd , ‘n stevige ketting werkt wel , maar alleen als je hem gebruikt om je fiets ergens aan vast te leggen ! want ze beuren hem tegenwoordig op , en douwen hem in ‘n busje , of lopen ermee naar ‘n afgelegen plek om die ketting door te knippen , zo simpel is het tegenwoordig !

 4. Geenstijl@Utrecht

  Misschien toch een vrijwilliger erbij zetten als oppasser van de fietsen,of misschien harder bidden tot God, dat hij een oogje in het zeil houd.

 5. Koel Hoofd

  @utrechtse Jantje,
  Niks tegenwoordig,
  Op die manier is mijn fiets op klaarlichte dag in het ‘keurige Zeist’ voor een terrasje gejat en met nog 8 andere fietsen uit hetzelfde rek op een aanhanger gekwakt…in 1986
  Men zat er bij, keek er naar, vond het leuk vermaak, en bestelde nog een drankje…
  Sindsdien ketting met discusslot omdat ik van een Utrechtse junk heb gehoord dat ze die niet open krijgen. Heb mijn huidige fiets nu al 30 jaar dus dat was een goeie tip van die ervaringsdeskundige.

 6. Yoshua

  Waarom nemen de kerkgangers de fiets niet mee naar binnen?
  Kan tegen de zijkant van het bankje staan op tegen het achterste bankje van de kerk.
  Bankjes eruit en daar rollerbanken voor fietsen neerzetten, kunnen de kerkgangers al fietsend de dienst bij wonen.

  @ Utrechtse Jantje.
  Ketting doorknippen is een beetje vorige eeuws.
  Een zichzelf respecterende fietsendief heeft een accu slijptol in zijn gereedschapskist zitten.
  Binnen een halve minuut is het klaar met beide sloten, fietst M/V/X blij en voldaan weg.

 7. Dick van Rees

  Ik zou ook denken, fietsen in de kerk, daar rust Gods zegen op. De allereerste kerk van enig belang, de ayasofya camii in Istanbul, had zelfs een speciale toren trap, waar ruiter en paard naar boven gingen om zo de mis bij te kunnen wonen. Zo modern waren ze al n de 6 eeuw, toen Istanbul nog Constantinopel heten.

 8. Ronald

  De zuidelijke binnenstad (omgeving Twijnstraat) heeft behoefte aan een bewaakte openbare fietsenstalling.
  In het gebied station, Vreeburg, Domplein kan ik overal mijn tweewieler veilig kwijt. Misschien kunnen ze een fietsenstalling overhevelen?

 9. Binnenstadbewoner

  Kerkgangers erop wijzen dat ze niet meer met dure (elektrische) fietsen aankomen. Of parkeren in een fietsenstalling van de gemeente en een stuk lopen. In park Lepelenburg en langs de singels zijn steeds meer daklozen. In oude stadsfietsen en liefst metterugtraprem hebben ze nauwelijks interesse.

 10. Peter

  En bidden om diefstal te voorkomen helpt niet?

 11. buurtbewoner

  harder bidden dus, dan gebeurt t niet

 12. Gelukkig geen lelijke fiets trommel!

  Gewoon fiets aan een paal vast zetten met een serieus slot. Iemand die in Utrecht woont weet dat toch gewoon …
  En z.s.m. die 20 auto’s daar weg, want die bederven een hele plein. Als is perfect bereikbaar met OV , station Vaarsterijn is nog geen 10 min. Lopen en de bus stopt voor de deur.

 13. Utrechtse Jantje

  Beste @Koel Hoofd , ja maar vindt je het geen schande , dat niemand even de moeite neemt , om naar binnen te lopen om de politie te waarschuwen …En beste @ Yoshua …ik ben inderdaad inmiddels ‘oldtimer , in mijn jongensjaren hingen daar waar kinderen in ‘n straat woonden nog ‘n touwtje uit de brievenbus , in Wijk C en nog wat andere volksbuurten hadden ze nog poedelen in houten hokjes , die door de gemeente werden geleegd …..maar er werden prakties nooit fietsen gestolen hoor , wij vermaakten ons vaak om met ‘n plastic vergrootglas in het mica van fietsen gaten te branden …meer niet …

 14. Katja

  Fietsen stelen is sowieso idioot.

 15. Utrechtse Jantje

  @ Yoshua , ik bedoelde natuurlijk ,, Poepdozen ,, in die houten hokjes , met ‘n emmer eronder die door de gemeente werden geleegd …….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).