Welgelegen in Utrecht moet ‘spoedig’ worden herontwikkeld; dit zijn de plannen Welgelegen in Utrecht moet ‘spoedig’ worden herontwikkeld; dit zijn de plannen

Welgelegen in Utrecht moet ‘spoedig’ worden herontwikkeld; dit zijn de plannen

Welgelegen in Utrecht moet ‘spoedig’ worden herontwikkeld; dit zijn de plannen
Impressies: gemeente Utrecht
Welgelegen-Zuid, het gebied tussen de Ravellaan en de Weg der Verenigde Naties in Utrecht, gaat op de schop. Het college van B&W schrijft dat er een noodzaak is het gebied spoedig te herontwikkelen, zodat er onder andere meer woningen in het gebied komen. “Uw raad heeft de noodzaak hiervan herhaaldelijk onderstreept”, aldus het college.

Welgelegen-Zuid, het gebied tussen de Ravellaan en de Weg der Verenigde Naties in Utrecht, gaat op de schop. Het college van B&W schrijft dat er een noodzaak is het gebied spoedig te herontwikkelen, zodat er onder andere meer woningen in het gebied komen. “Uw raad heeft de noodzaak hiervan herhaaldelijk onderstreept”, aldus het college.

In 2014 is de ‘Visie ‘Welgelegen’ opgesteld. “Welgelegen is een gebied in transformatie. Bestaande bedrijven, onderwijsinstellingen en een aantal kantoorfuncties van de gemeente Utrecht verlaten het gebied en zodoende komt er ruimte beschikbaar voor herontwikkeling”, was te lezen in dat document. Die visie uit 2014 is nu samen met de buurt verder uitgewerkt.

Daarin is onder meer te lezen dat er in het gebied meer en betaalbare woningen moeten komen en daarvoor is nieuwe bebouwing nodig. Deze nieuwe gebouwen worden maximaal 13 verdiepingen hoog. “Daarmee is aansluiting gezocht bij de bouwhoogte van de bestaande bebouwing aan het Rachmaninoffplantsoen”, schrijft het college.

Familie

De gebouwen zullen echter niet op alle plekken zo hoog worden. In de nieuwe visie is namelijk te lezen dat er een gevarieerd beeld moet komen en dat wordt onder andere gedaan door verschillende bouwhoogtes. Tegelijkertijd moet wel te zien zijn dat de blokken ‘familie’ van elkaar zijn. De plinten van de gebouwen moeten ‘zoveel mogelijk’ een maatschappelijke of economische functie krijgen. “Deze dragen bij aan de levendigheid van het gebied.”

Tekst loopt door onder afbeelding

De nieuwe blokken moeten gebouwd worden binnen de grenzen van vier zogenoemde clusters. Dit zijn de plekken in het gebied waar gebouwd mag worden en per cluster is er een duidelijke samenhang in architectuur, zoals bijvoorbeeld een vergelijkbare bouwhoogte. De gebieden worden door een ‘groen raamwerk’ met elkaar verbonden.

Sowetobrug

Een deel van het gebied moet straks ook onderdeel worden van Rondje Stadseiland. Vanwege de bouw van de extra woningen in Welgelegen zou het kunnen zijn dat de onderdoorgang onder de Sowetobrug niet autovrij gemaakt kan worden. Omdat de gemeente het allebei wil, wordt een mobiliteitsstudie uitgevoerd.

“Hierbij onderzoeken wij of met mogelijke mobiliteitsmaatregelen in Welgelegen en de directe omgeving het mogelijk is om zowel het Oeverpark als de woningbouw te realiseren. Daarbij kijken wij naar auto- en fietsbereikbaarheid, deelmobiliteit, parkeernormen en OV.”

Hoofdlijnen

Het gaat vooralsnog om een visie op hoofdlijnen. In het laatste kwartaal van dit jaar verwacht het college een verder uitgewerkt plan te kunnen presenteren. Wanneer gebouwd gaat worden is nog niet bekend.

In het noorden van Welgelegen, het gebieden tussen de Ravellaan en de Leidseweg gaat ook gebouwd worden. Lees hier meer over deze plannen.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Gré Braadslee

  weer lekker volgebouwd… lekker veel galm, hoog, en schreeuwende kinderen. Niets welgelegen aan. ontwikkel eens een SOCIAAL HUUR plan voor 50 plussers, met tuintjes onze kinderen worden weggepropt op flatjes al hun hele leven . Keihard gewerkt en niks is er voor hen.

 2. Boogschutter

  “ Daarin is onder meer te lezen dat er in het gebied meer en betaalbare woningen moeten komen (…)”
  Ik vind de term ‘betaalbare woningen’ altijd zo veelzeggend. Impliciet wordt hiermee aangeduid dat er ook onbetaalbare woningen zullen worden gebouwd. En dat laatste draagt natuurlijk niet bij aan het oplossen van wellicht het grootste probleem in ons land, te weten de woningnood.,
  Misschien kunnen Scherpschutter en JdV alvast reageren met: ‘wie het niet kan betalen om ergens te wonen moet maar niet willen wonen’. Dan hebben we dat ook vast gehad.

 3. UD

  Mwah. 13 verd. max. Mogen er nog wel een paar bovenop hoor.

 4. WvR

  “…Een deel van het gebied moet straks ook onderdeel worden van Rondje Stadseiland…”

  De “Rondjes” zijn inmiddels wel bekend. Ik nodig de reeds aanwezige bewoners uit om in Dichterswijk te bekijken wat “Rondjes” betekenen.

  Voor diegene die, begrijpelijkerwijs, betere dingen te doen hebben:
  Een “Rondje” betekent door zeer zorgvuldig van te voren uitgezochte straten heen lopen, waar her en der een boom staat. As het mee zit, kun je er ook wat struiken aantreffen.

  Voornamelijk zul je er even onoogbare als onverwoestbare (dat zal de doorslag hebben gegeven) grassen aantreffen die er, willekeurig welk seizoen, even troosteloos en onaantrekkeelijk uit zien..

 5. Berend

  @WvR: ik nodig jou uit om het Rondje Stadseiland te komen bekijken. In Halve Maan/Oog in Al en Kanaleneiland zijn er al mooie stukken van aangelegd. Stukken die ook op zich zelf al een mooie en nuttige functie vervullen. Wordt veel op gewandeld, hardgelopen e.d. Met het stap voor stap verder ontwikkelen ontstaat er echt een mooi circuit waar velen in de aangrenzende wijken plezier van hebben.

 6. Serko

  Betaalbare woningen in Utrecht is utopie, zeker met de op geld/winst beluste graaivastgoedhandel

 7. Sjef v Oekel

  Hoeveel kilo ongezelligheid kun je bij elkaar verzinnen. Nog geen tien ton groen kan verandering brengen aan zoveel lelijkheid in betonvorm… wat een bagger weer. Rechte blokken. Het lijkt Tjernobil wel.

 8. BW

  @Boogschutter
  “Betaalbare woning” impliceert niet dat er ook onbetaalbare woningen komen (integendeel: alles zal wrs snel worden verhuurd/verkocht), het is een definitie. Uit mijn hoofd: maximale koopsom 350.000,- en maximale huur 1.100,- per maand.

  Maar goed, het college kan toch weer terug naar de tekentafel, want Gré Braadslee vindt het allemaal maar niks.

 9. Blaag

  Misschien moet men voortaan gewoon voetbalvelden, stukjes park en stukken ongebruikt bedrijventerrein reserveren voor het plaatsen van chalets en tiny/ medium houses. Daar zijn tegenwoordig ook mooie expmplaren van te vinden, in overvloed zelfs. Dus het kan dan ook nog een mooie en gevarieerde wijk worden.

  Dan kunnen mensen tenminste betaalbaar wonen.

  Zelfvoorzienend qua electriciteit (klein/ dus mogelijk); goed te verwarmen met infraroodpanelen. Aanlsuiten op riool en water hoeft niet heel duur te zijn op een centrale locatie als bijv. een voetbalveld of een bedrijventerrein. Velden/ bedrijventerreinen zijn al eigendom van de gemeente.

  De enige reden dat dit niet gebeurd is macht van het vastgoedveld en (onmogelijke) ambtelijke regeles die in het voordeel werken van zij die ergens rijk van wensen te worden, zij die geld ontrekken aan de gemeenschap/ samenleving ipv waarde toevoegen.

  Gegroet

 10. Boogschutter

  @BW
  Dat klopt. Noem het een stijlfiguur. Wat ik beweer is dat de balans volkomen zoek is. Daarom zou er naar mijn idee vanaf nu uitsluitend in het ‘betaalbare’ segment gebouwd moeten worden. Maar tussen droom en daad staat het kapitalisme zonder remmen in de weg Speculeren, grondprijzen, privatisering van woningbouwverenigingen, opheffing Ministerie van Volkshuisvesting en ga zo maar door. De overheid heeft haar taak en opdracht t.a.v. de volkshuisvesting schromelijk verzaakt.

 11. Lombokker

  Hoe eerder hoe beter, de boel is nu gekraakt door ‘stadsnomaden’ die hier ‘s nacht de boel onderkliederen met hun kansloze graffiti.

 12. Passant

  Succes het gebied kan wel een make over gebruiken.

 13. JdV

  @boogschutter: wie het niet kan betalen om ergens te wonen moet er maar niet willen wonen.
  Maar onbetaalbare woningen bestaan niet. Alles verkoopt in Utrecht. En kunt u dat niet betalen? Pech gehad

 14. WvR

  @Berend:
  Van harte dan, dan heeft een stuk beter uitgepakt dan hier 🙂

  In Dichterswijk is ook een “rondje”.
  Grote lappen groen waren het in de tekening, een oase bijna.
  Totdat de grote lappen groen een rijtje boompjes werden, en de grootste lap groen nu bestemd is voor woningen, en momenteel gekapt en geëgaliseerd wordt.

  En da’s allemaal prima wat mij betreft, maar verkoop het dan niet als “groen” en al helemaal niet als “park”.

  Voor het rondje in Dichterswijk betekent het gewoon heel eenvoudig:
  Zorgvuldig door straten met jonge boompjes lopen, en er dan het groen uit de ideeën zelf bij fantaseren.

 15. Boogschutter

  Beste JdV,
  maakt u zich over mij persoonlijk maar geen zorgen. Het gaatbnietbom mij. Ik ben een bejaarde, dat mag u gerust weten ( -; en dus gaat het me hier vooral om de onbetaalbaarheid van doodgewone huizen voor doodgewone jonge woningzoekenden. Probeer dat nou toch ‘es te snappen. Met ‘pech gehad’ zeggen los je geen problemen op. Dat kunt u toch ook wel weten?

 16. BW

  @Boogschutter
  De krapte zit ‘m niet alleen in betaalbare woningen, dat geldt voor veel meer segmenten. Er zijn best mensen die vanuit een betaalbare woning willen doorstromen naar een duurdere woning (en zo dus weer een plek vrijmaken voor een starter), alleen ook de duurdere woningen zijn schaars.

 17. Boogschutter

  @ BW Je hebt natuurlijk alweer gelijk, zij het in relatieve zin. Als mensen doorstromen vanuit de – voor hen althans – betaalbare woning, zullen zij er doorgaans de hoofdprijs voor bedingen. Dat zorgt ervoor dat de meeste jongeren, met een modaal inkomen (en met weinig of geen eigen geld) naast het net vissen. We hebben het dan nog niet eens over het verschijnsel ‘overbieden’. Het schepje erbovenop wat tegenwoordig als normaal wordt ervaren. Woningen in het sociale segment zijn zo mogelijk nog schaarser. Mijn punt dat er flink gebouwd moet gaan worden, in het ‘betaalbare’ segment en met name in de sociale verhuur blijft fier overeind. Die wachtlijsten van 10 of meer jaren zijn maatschappelijk gezien ronduit onacceptabel en werken ontwrichtend.

 18. Hester buys

  wat een lelijkheid………….. daar kan geen groen tegenop. Rechte zielloze betonblokken.

 19. Blaag

  @ Boogschutter

  Online trollen met een zeer rechtse signatuur, zoals een JdV, willen ook geen problemen oplossen, ze willen de status quo, waar vooral de bezittende en rijke klasse van profiteert, handhaven. Het gaat om eigen gewin van met name zogenaamd “sterke mannen” (die volop valsspelen in het spel des leven) die zij bewonderen en waar zij achteraan hollen. Ik hoef geen namen te noemen wie dat zijn. Dat kan iedereen zelf wel bij elkaar puzzelen die vaker op DUIC rondneust.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).