Welstand keurt nieuw ontwerp postkantoor Neude goed | De Utrechtse Internet Courant Welstand keurt nieuw ontwerp postkantoor Neude goed | De Utrechtse Internet Courant

Welstand keurt nieuw ontwerp postkantoor Neude goed

Welstand keurt nieuw ontwerp postkantoor Neude goed
Het goedgekeurde toekomstbeeld voor de grachtzijde van het voormalig Postkantoor. Beeld: A.S.R.
Het onlangs gepresenteerde ontwerp voor de gevel van het voormalig postkantoor aan de Oudegracht is goedgekeurd door de welstandscommissie. Wel zijn er nog een paar kleine aanpassingen gewenst.

Het onlangs gepresenteerde ontwerp voor de gevel van het voormalig postkantoor aan de Oudegracht is goedgekeurd door de welstandscommissie. Wel zijn er nog een paar kleine aanpassingen gewenst.

Dat blijkt uit het oordeel van de welstandscommissie. De aanpassing van de gevel aan de Oudegrachtzijde wordt als verbetering van de huidige situatie beschouwd. Architect Frederik Vermeesch krijgt complimenten van de commissie. Ook de afdeling Erfgoed heeft geen bezwaar tegen de ingrepen met betrekking tot de monumentale delen van het gebouw.

De nieuwbouw valt volgens de commissie goed samen met het huidige gebouw. De commissie juicht de bescheiden reclamevoering toe, maar vindt dat de ingang van het bibliotheekcafé zichtbaarder mag worden. Ook zijn er nog een paar op- en aanmerkingen over de zonwering en de zogeheten ‘lijst’.

Glas

Het eerdere bekende ontwerp dat uit veel glas bestond kon niet op goedkeuring van de commissie rekenen. Het oogde als een transparant voorportaal, maar doordat het met drie lagen winkels gevuld diende te worden zou het in de praktijk een heel ander beeld opleveren. Daarnaast wijkt deze koepelvorm af van de vorm die meer geassocieerd wordt met het postkantoor, de parabool.

Het oude ontwerp met veel glas
Het oude ontwerp met veel glas

Winkels

In dit nieuwe gedeelte komen verschillende winkels terecht. De grote hal en omliggende ruimten, met de ingang aan de Neude, worden verbouwd tot bibliotheek. Ook is er nog ruimte voor een grote foodmarket in het gebouw.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. A

  Inclusief asymmetrie? Zou jammer zijn.

 2. maarten van den oever

  voor mij is die eerdere afkeuring een raadsel, zeker nu je ziet wat nu wel goedgekeurd wordt. Het oude ontwerp volgde de contouren en daklijnen van het oude gebouw, en paste daarom zeer fraai. Nu wordt er een plomp fabrieksgebouw tussen de oude torens gezet. Dus kraak noch smaak in het midden van een elegant gebouw, een nieuwe ‘Planet’ in het oude postkantoor. Het is mij, en ik denk heel veel mensen, een raadsel waarom plompe lelijke kubus-ideeen het bij de moderne architectuur en de welstandscie steeds moeten winnen van de vele fraaie vormen van de oude binnenstad. Vanwaar die haat tegen sierlijkheid en ronde vormen?

 3. Johan

  Wat ontzettend lelijk, dan is het oude ontwerp nog beter lijkt me…

 4. Claudia

  O wat afschuwelijk! Zo’n stuk beton in dat prachtige pand..hoe krijg je ‘t voor elkaar om zoiets wanstaltigs te verzinnen..

 5. Michiel B

  Nouja, het is goed dat de aanbouw wat naar binnen is gehaald (i.p.v. meer richting straat), maar het oordeel van Welstand is weer eens zo generiek dat je het voor beide ontwerpen kan lezen! Zoals altijd: het saaie blokkendoosje is de winnaar.

 6. Hans Dortmond

  Ik ben het eens de reacties, Het vorig ontwerp toonde respect voor het rijksmonument. Dit massale blok past noch bij het postkantoor, noch bij de Oudegracht.

 7. Kuch

  Appart.

  Zoals gezegd is het compleet onduidelijk, hoe een onduidelijk opererende commissie als de welstand zoveel macht en invloed kunnen hebben op de openbare ruimte. Wie heeft er zitting, wat zijn de procedures en waar is de democratische toetsing?

  Daarnaast vreemd dat het nieuwe ontwerp boven de torens uitstijgt terwijl het oude ontwerp qua hoogte keurig onder de hoogte van de torens bleef. Juist het bovenste deel van het nieuwe ontwerp verstoord het ontwerp van het oude postkantoor, terwijl het juist een inpassing moet zijn. Wat is er mis met een glazen en transparant dak? Ik begrijp uit het artikel dat wellicht de verschillende winkels door het glazen ontwerp het geheel een rommelige uitstraling zou geven, waardoor er nu voro minder transparantie is gekozen. Het argument dat het halfronde dak niet zou kunnen ontgaat mij volledig.

  Wat ik mis in de hele procedure mbt de welstand; wie kan waar bezwaar aantekenen tegen deze beslissing? Ik maak me als burger ernstig zorgen over een permanente aantasting van het ontwerp van het postkantoor. Dit was idd in het eerste ontwerp veel beter gewaarborgd. Zou een groepering aub willen opstaan om deze dwaal-beslissing terug te draaien? Kan onze architectuur expert van DUIC aub in actie komen?

 8. ako

  Hoe krijg je het voor elkaar om zoiets goed te keuren?

 9. Elsje van Ree

  Dat prachtige bijzondere postkantoor, wat blijft ervan over? Waar is het gevoel voor behoud van waarden van historische architectuur gebleven? Kunnen winkels niet zonder glasgevel richting Oude Gracht? Een dramatische aantasting van het karakter van het centrum van Utrecht.
  In aansluiting van @Kuch: waar en wanneer kan bezwaar worden aangetekend?

 10. Paul Grimmelikhuijzen

  Wat voor personen zitten er tegenwoordig in de Welstandscommissie, waarschijnlijk jong spul zonder respect voor Rijksmonumenten, er zijn inmiddels meerdere monumentale panden in de stad Utrecht die geweld worden aangedaan, met interne en externe verbouwingen die niet meer terug te draaien zijn.

 11. Luuk Upuuk

  Ik kan het wel begrijpen. Het nieuwe ontwerp valt op de rooilijn nu binnen de torens en gelijk met de hoekgebouwen. Dit maakt het symetrischer, logischer en rustiger om naar te kijken.
  Kortom , het klopt/past beter.

 12. Fab

  Onvoorstelbaar dat het eerdere ontwerp het niet is geworden. De hopeloze ‘kraak zonder smaak’ leegte van de winkelruimtes, de fantasieloze aanpak van de rest. Een prachtig gebouw met veel potentie wordt in de punnik-uitvoering weer hopeloos de nek omgedraaid. Wat een somberte. Gooi het dan gelijk plat.

 13. Kuch

  @ Elsje

  Met uw reactie kan het ook niet eens zijn. Het glazen gedeelte is een nieuw niet bestaand gedeelte, dus men doet het oude gebouw feitelijk niets aan, men kan wel het aangezicht verpesten. iets wat ik juist in het 2e ontwerp zie.

  Met glas is niks mis, ik vind glazen gevels wel mooi juist. Past ook heel vaak heel goed naast oude, monumentale bouwwerken. Mijn pleidooi hou ik juist voor glas!

 14. WP

  Ik kan me wel enigszins vinden in de reacties hierboven. Ik was ook in eerste instantie een beetje geschrokken. Na enige berusting was ik ook wel weer verrast. Is glas altijd het beste, om zo de huidige contouren te behouden? Voor mij is het duidelijk dat er wel iets kan gebeuren. Op dit moment is het gebouw aan de Oudegrachtzijde een echte achterkant, wat niet past aan de Oudegracht. Het gebouw zou geen ‘achterkanten’ mogen hebben. Het gebouwtje wat er nu staat is tevens totaal misplaatst: helemaal dicht met aan beide zijden hekken die je terugvindt op een industrieterrein. Er moet dus echt wel iets gebeuren!

  Het getuigt van lef om er een gebouw neer te zetten dat impliceert het oude gebouw af te maken. Met glas alleen ga je voor veilig en vul je niks aan. Overigens kan ik prima leven met de veilige glas oplossing, maar dan moet wel mijn inziens die rare dakconstructie er af en moet de hele constructie meer naar binnen.

 15. Helen Piotrowski

  Vreselijk smakeloos, zeker voor mensen die zich dat prachtige gebouw in hun geheugen gegrift hebben. Wat een walgelijk idee om er zoiets lelijks van te maken.

 16. maarten van den oever

  ik ben daar niet goed in, maar kan er niet iemand een protestblog of protestsite of zo opzetten. ik denk dat het ondersteuners regent, want dit goedgekeurde ontwerp is weer een flink stuk op weg naar de ontmanteling van het echte karakter van de oude gracht. Dus help, laat iemand een kanaal voor de protesten opzetten.

 17. Ramon

  Snap alle protesten en verontwaardiging niet zo goed. Op dit moment is de achterkant van het postkantoor. Het meest saaie stukje van de oudegracht. Het Postkantoor zelf blijft ongeschonden en wordt de bieb. Op de binnenplaats aan de achterzijde komt deze uitbouw, die zal,zorgen voor een leverdiger gedeelte op dit stuk oudegracht.

  Dat je het ontwerp niet mooi vind ..OK maar het is niet zo dat het hele pand wordt vernield ofzo.

 18. Barend

  Alle reacties gelezen hebbend viert de onderbuik weer hoogtij. Maar inderdaad, het voordeel van het nieuwe ontwerp is dat het fijn binnen de rooilijn blijft waardoor de vorm van de torens beter dan voorheen visueel aanwezig blijft. Maar die bovenkant….; dat massale blok…; dat had echt een veel beter in de context passende beeindiging verdiend. Oh oh. Fout dus!

 19. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

  Kijk svp ook even op https://www.facebook.com/BIEBopNEUDE Wij pretenderen niet een protestsite te zijn, maar volgen wel alle discussies en bieden daar graag een platform voor. Op de FB-pagina is al eerder veel gereageerd over de ontwerpen.
  We proberen ons momenteel een goed beeld te vormen van de gang van zaken rond de besluitvorming en wat meer grip te krijgen op de publieke opinie. De ervaring leert dat alleen het lezen van commentaren geen goed overzicht geeft. De “nee’s” klinken nou eenmaal vaak harder dan de “ja’s”.
  Goed te weten: BiebOpNeude speelde een cruciale drijvende rol bij de totstandkoming van het besluit om de bibliotheek de vestigen in het oude postkantoor. De actie kwam mede tot stand vanuit de wens het langzaam verloederende gebouw weer een functie te geven en voor de openbaarheid te bewaren. Nu dat besluit zeker is heeft de FaceBookpagina een andere rol aangenomen. We volgen het proces, constateren en rapporteren. We bieden graag een platform voor een open discussie. Hopen zo bij te dragen aan een warme ontvangst van het nieuwe gebouw en haar nieuwe functies. Dat daar discussie over kan zijn is logisch. Het zal onmogelijk zijn ieders visie te verwerken. Een uitwisseling van gedachten kan echter wel tot verschuivende inzichten leiden. Kijk dus eens op https://www.facebook.com/BIEBopNEUDE

 20. Willem

  @Maarten: laten we het maar niet hebben over het echte karakter van de Oudegracht. Het postkantoor is op de plek gekomen van prachtige grachtenpanden die moesten wijken. Het gebouw heeft altijd met zijn rug naar de gracht gestaan waardoor al bijna 100 jaar het een dood stuk gracht was. Gelukkig komt daar verandering in.

 21. Zonnewende

  “De koepelvorm wijkt teveel af van de vorm die meer geassocieerd wordt met het postkantoor, de parabool”

  Nee, die kubus ertussen lijkt inderdaad écht véél meer op een parabool!?!

  Wie verzint dit?
  De Welstandscommissie dient soms echt hun doel, maar slaat hier de plank volledig mis.

  De kubus past op zich wel bij het gebouw, maar het eerste plan oogt veel specialer en uitnodigender om binnen te gaan.

  Dat een compleet glazen gevel rommelig kan ogen als je er allerlei kledingrekken voor zet, maar dat kun je ook met een inrichtingsafspraak voorkomen. Neem een voorbeeld aan de nieuwe Bijenkorf.

  De meer terug gebrachte gevel snap ik op zich nog wel, maar was nou ook weer niet zó belangrijk. Zeker niet als je ziet wat er voor terug is gekomen.

  Ik vind het heel jammer dat de glazen bovenste verdieping nu weg is uit het ontwerp. Dat zou meen ik een restaurant of iets dergelijks worden. Zou bijzonder geweest zijn.

  Jammer, jammer, jammer.

  Ik zou een petitie zeker tekenen!

 22. Jan Scherjon

  Die Weldstands Commissie koop zeker bij Ikea !
  Precies zo als het niet moet , nodig de welstands commissie van
  Rotterdam is uit ?

 23. Jan Scherjon

  Laat de welstandscommissie uit Rotterdam de achterkant van het oude postkantoor beoordelen die hebben er meer kijk op en ervaring !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).