Welstand vernietigend over plint Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant Welstand vernietigend over plint Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant

Welstand vernietigend over plint Hoog Catharijne

Welstand vernietigend over plint Hoog Catharijne
Tekening van Hoog Catharijne bij het Smakkelaarsveld met opgehoogde plinten
De toekomstige plint die is bedacht voor Hoog Catharijne is niet goed gekeurd door de Welstandscommissie van Utrecht. Er zijn ‘grote zorgen’ over de invulling van de plint voor met name de levendig- en leefbaarheid. 

De toekomstige plint die is bedacht voor Hoog Catharijne is niet goed gekeurd door de Welstandscommissie van Utrecht. Er zijn ‘grote zorgen’ over de invulling van de plint voor met name de levendig- en leefbaarheid. 

Volgens de commissie is deze zorg ook geuit door het Stedenbouwkundig Atelier, maar is het niet opgepakt in de uitwerking van het ontwerp. Sterker nog: “het voorstel is op dit aspect zelfs verslechterd.”

De eigenaar van Hoog Catharijne, Klépierre, is druk bezig met het vernieuwen van het grote winkelcentrum. Eén van de ideeën hiervoor is om een hoge plint om het gebouw bij onder andere het Smakkelaarsveld en Catharijnesingel op te trekken. Een ontwerp hiervoor is onlangs ingediend bij de welstandscommissie. Nu blijkt dat dit bij lange na niet aan de verwachtingen voldoet.

Met het huidige ontwerp wordt men langs een ‘dode gevel’ geleid, terwijl dit de belangrijkste route naar het station is. De commissie schrijft: “ingrepen zijn noodzakelijk om aan de vereiste leefbaarheid en levendigheid op deze belangrijke plek in de stad tegemoet te komen. Nu ontstaat er een achterkantsituatie.”

Ook de transporttoegang aan de Catharijnesingel, tegenover het terras van TivoliVredenburg, is een ‘ongelukkige keuze’. De commissie vreest echter dat, ondanks dat de achterkantbeleving van de Smakkelaarsveldzijde hierdoor verergert, herplaatsing van de transporttoegang niet mogelijk is.

De commissie benadrukt tot slot dat een eventuele omgevingsvergunningaanvraag van Klépierre niet met een positief advies te kunnen voorzien. De invulling van de plint aan het Smakkelaarsveld is ondermaats.

38 Reacties

Reageren
 1. De Utrecht

  Wat voegt kleppers nu echt toe aan de stad, behalve een half-leeg winkelcentrum over een jaar of 15?

  Laten we gewoon als burgers veel geld bij elkaar lappen en in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum lig de gevel van de Utrecht op zijn oorspronkelijke plek herstellen. Als de gemeente het niet doet, dan doen we het zelf maar.

  Lijkt me gewoon mogelijk.

  Ook moet er natuurlijk gewoon leven achter die gevel op straatniveau komen ipv van een kale gevel waarachter niks gebeurt, ik begrijp dus goed dat dit het geval is bij dit ontwerp? Een van de ontwerpfouten van het oorspronkelijke Hoog Catherijne blijft gehandhaafd, waardoor de vernieuwing eigenlijk weinig nut en effect heeft gehad? Een van de redenen juist waarom er een referendum kwam; om de boek effectief aan te kunnen pakken.

  Dat van die laad-en los-ingang pal tegenover het nieuwe terras van Tivoli-Vredenburg is natuurlijk het lachertje van de eeuw en laat zien dat Kleppierre lak heeft aan de leefbaarheid in de stad en puur met zijn eigen gewin bezig is. Dat is ook het probleem van dergelijke partijen. Wel de lusten en niet de lasten. Niet constructief meedenken hoe je met je invloed de stad kan verbeteren, hetgeen, als het goed is, ook jou als Kleppierre ten goede zal komen. Je zit dus straks vanaf het terras te kijken naar de ene naar de andere vrachtwagen die door deze laad-en-los-ingang Hoog Catherine in-e en uit rijdt, de hele dag door.

 2. Martin

  Als hij niet goed gekeurd is, dan moet Welstand dat opnieuw doen.
  Als hij niet goedgekeurd is, dan moet Klépierre weer aan de slag.

 3. Marco

  Het lijkt erop dat de commissie (mede) denkt vanuit het belang van de burger, en daar zit meteen ‘t probleem.

  Klépierre zal hierover de schouders ophalen en de stad heeft het nakijken. Deze verschrikkelijke plaag krijgen we tot in de lengte van dagen de stad niet uitgejaagd, het is treurig.

 4. ben

  Plint of muur? Zo kan de stad zijn bewoners goed weren. Trump kan er trots op zijn.

 5. Paul

  Het is duidelijk toch? Klépierre wil dat iedereen via HC loopt, en frustreren op alle mogelijk manieren de mogelijkheid om HC te ontlopen. Ze hebben de nieuwe voetgangersbrug tegengewerkt door geen trappen naar de perrons toe te laten, ze maken een ‘onaantrekkelijke plint’, het busstation is niet bereikbaar zonder eerst langs winkels te moeten lopen….. Utrecht heeft z’n ziel verkocht…..

 6. jos stelling

  ä silver lining”. Laat ik nou denken dat “welstand” ook al die jaren in het complot zat. Beetje laat, maar ik noem het toch een lichtpuntje.

 7. Rob Huibers

  Hebben jullie wat meer tekeningen van dit ontwerp, Duic?
  Wat me opvalt is dat Klepierre de gelegenheid heeft gebruikt om er weer flink wat vierkante meters bij te pakken vergeleken met de huidige situatie en dat ze weinig oog hebben voor hun omgeving. Ze schuiven meters het Smakkelaarsveld op (daar lees ik bij jullie niet over). Ze maken hun achterkant aan het Smakkelaarsveld en de transportingang t.o. het Tivoli terras.
  Zo worden de open ruimte van de stad tijdens iedere verbouwing kleiner en onaantrekkelijker: een enorme hap van het Vredenburg en nu ook weer een flink stuk van het Smakkelaarsveld. Wie wordt daar beter van.
  De stad niet, naar mijn idee.
  En waarom is er geen goed plan om van het Vredenburg ook geweldig plein te maken?
  Wat me in dit hele project steeds opvalt is dat de fouten uit het verleden gewoon worden herhaald.

 8. R_Utrecht

  Hopen dat de gemeente niet weer in het belang van kleppierre het welstandsadvies naast zich neerlegt en gewoon een keer iets durft te eisen in het belang van de inwoners.

 9. Katja

  Niet goedgekeurd door Welstandscommissie.
  Ik kan zo een rits (ver)bouwsels noemen waarbij deze commissie heeft zitten slapen.
  Kijk bijv. naar de wanstaltige opbouw op de watertoren bij Rotsoord.

 10. Eric

  Het is knap dat die franse geldwolfjes ook dit stuk van Utrecht nog erger willen maken dan het al is. De afzichtelijke betonblokken rijzen nu al weer jaren de pan uit, te beginnen met het gemeentegedrocht en de fabriekshal op het station. Een Utrechtse Muur naast de fietsbunker is al bijna niet erg meer. Ik stel voor om die hoge ramen weer te voorzien van led-schermen, dat zien we tenminste nog iets van al het lelijks dat is neergezet.

 11. WP

  @jos stelling

  de welstand heeft zich al vaker negatief uitgesproken over verschillende projecten. Het is echter aan de gemeente om de vergunning te verlenen… De welstandscommissie moet je niet verwarren met de gemeente!

  Ik hoop dat de gemeente nu in dit geval toch goed gaat luisteren naar de welstand. Dit moeten we niet accepteren!

 12. Erik

  @Jos Stelling:
  Het negatieve advies van Welstand rondom de Catharijneknoop is gewoon genegeerd door het college en Kleppiere, ze proberen het wel maar ze hebben gewoon geen macht. Heel frustrerend lijkt me dat, om zulke belangrijke plekken in je stad verkloot te zien worden.

  Zie:
  http://www.bouwpututrecht.nl/2012/11/21/welstand-bij-in-stof-over-catharijneknoop/

 13. herman

  Als de welstand echt ballen heeft dan eist ze dat het hele stuk HC vanaf het Smakkelaarsveld t/m het Moreelsepark gesloopt wordt.

  Dit stuk is verreweg het meest lelijk van wat we hebben/krijgen, afzichtelijk bruin van Gildenkwarier, de grauwe woontoren die ver boven alles uitsteekt en het beton van Overborch zijn lelijk en zullen dat altijd blijven.

  Het contract met het vernieuwde HC aan stadszijde, het station en het in aanbouw zijnde gebouwen op de voormalige busstations wordt wel heel groot.

 14. Michiel

  De gemeente zal dit advies natuurlijk gewoon naast zich neerleggen wegens “zwaarwegende economische en maatschappelijke belangen”.

 15. Rietje

  Platgooien die lelijke bruine zooi.
  Mooi park maken daar.
  Boompjes en vogeltjes en blije mensen.
  Niet goed voor de economie maar balsemt de ziel.

 16. Michel Post

  Ik heb het stationsgebied allang opgegeven. Het is niks en het zal ook niks worden. Met uitzondering van de trein boycot ik er alle voorzieningen. Wat me het meeste stoort is de slechte fietsbereikbaarheid. De nieuwe stallingen zullen de fietsbereikbaarheid alleen maar verslechteren. Want die worden te klein, net als de stalling op het jaarbeursplein. In ruil voor die te kleine fietsenstalling krijgen we natuurlijk een totaal fietsparkeerverbod op straat. Ook een kort bezoek aan de Mediamarkt is dan niet meer aantrekkelijk.

 17. Aanstoot

  We hebben toch een prachtig voorbeeld in de persoon van Katrijn van Leemput die met een stel vrouwen het initiatief nam om het oude kasteel Vredenburg te slopen. We zijn nu met veel meer. Dan kunnen we Hoog Catharijne en die kleppers toch ook wel de stad uitwerken?

 18. jos stelling

  @Erik
  @WP
  Sorry, Leve welstand.

 19. ACTK

  Het wordt daar een tochthol tussen torens en vlakke gevels. Alleen aardig vertoeven midden in de zomer. Vooral gemaakt om mensen naar binnen te drijven en binnen te houden en gedoemd om binnen 15 jaar ingrijpend te worden aangepast en binnen 30 jaar te worden gesloopt. Melkkoetje Utrecht…

 20. Marcel

  Geachte Rietje,

  Ik ben het zooooo ontzettend met je eens. Ga nu is bij de Bijenkorf staan. Kijk naar rechts? Wat zie je dan voor moois? Mooi? Bizar. Was welstand daarbij? Nou dank u wel. Prachtig stukje nieuwe stad? Nou, denk het niet dus.

 21. Maria

  Kaja had graag gezien dat die blauw-witte kunststof platen op de Watertoren op Rotsoord waren blijven zitten. Katja, gewoon op je ASW blijven hoor, heb jij er geen last van en genieten wij van die aanwinst voor de stad.

 22. Cico

  Alles gewoon slopen, meer open ruimte maken en een duidelijk ECHT station met goede ingang en Utrecht waardig. Dat wilt natuurlijk iedereen. Probleem is dat je niet zomaar grond kan onteigenen of een private partij verplichten om zijn vastgoed te verkopen.
  Zoals Michel Post zei, ik heb HC ook afgeschreven. Verloren zaak, alleen iets voor dagjesmensen buiten Utrecht.

 23. Centrum Oost

  Dank aan welstand commissie, belangrijk is dat het juist een transparante uit straling krijgt op straat nivo, waar s’avonds licht is.

 24. andreasvdwal

  Ik zou zeggen verhoog die plint nog met een meter of 20 en dan is het hele lelijke hoog catharijne aan het oog onttrokken. Dit plan voldoet naar mijn mening ook niet aan redelijke eisen van welstand. Als men af wil wijken van het advies zal dit gemotiveerd moeten gebeuren. En ik adviseer de tegenstanders kom met een contra advies en maak bezwaar indien de gemeente het naast zich neerlegt. Anders hebben we inderdaad het nakijken.

 25. Johan Meerkerk

  Plint, wat een raar vies woord uit de archeologie / stedenbouwkundige school.

 26. Utrechter

  @herman: helemaal gelijk, HC is zo verkeerd opgebouwd vanaf de kern, dat je er haast niet ontkomt om te slopen. Het hele project daar is erop gericht om zoveel mogelijk te bouwen rondom HC (in de zone die uit het referendum groen moest worden) en het échte probleem HC en de functiescheiding en de beruchte onderwereld en dode plinten wordt op geen enkele manier aangepakt. Gemiste kans. Over CU over 30 voor een nieuw project om de boel er op stelten te zetten en de ellende van de jaren ’10 te herstellen.

 27. Rene Schoenmakers

  Ik denk dat het op geen enkele manier in het belang van Klépierre is om van die plint een aantrekkelijke wandelomgeving te maken; het belang van Klépierre is dat iedereen door Hoog Catherijne naar het station gaat en niet langs Hoog Catherijne.

 28. Noortje

  Utrecht heeft de lelijkste binnenkomst van de stad vanaf het station van heel Nederland. Neem een voorbeeld aan Maastricht; waarbij de afgelopen 10 jaar alle lelijke jaren 70 beton is gesloopt en er in oude stijl, passend bij de stad, nieuwe panden zijn gebouwd.

  Utrecht moet echt groter gaan denken. Dit soort houtje touwtje oplossingen zijn een pleister op een gapende wond.

 29. Zonnewende

  Helemaal eens met Noortje

 30. Paul

  oubollig maastricht….

 31. Berk

  Sloop ajb al die lelijke bruine jaren 60/70 gebouwen. Dit is de entree en gezicht van je stad. Laat een wedstrijd uitschrijven voor architecten om hier echt iets van kwaliteit neer te zetten. Mag best wat hoger dan nu, maar houd rekening met wat er op straatniveau gebeurt. Ondanks de goede ontwikkelingen van de laatste jaren (gracht terug, station, stadskantoor) lijkt het toch een stedebouwkundig rommeltje te blijven en dat is gewoon zonde. Kijk eens goed naar Rotterdam en leer (dat mag toch wel eens na 50 jaar?)

 32. Utreg

  Stadskantoor en hoogbouw goede ontwikkelingen? Onderwereld station goed? Station dat over 10 jaar al gedateerd aanvoelt goed? Iig niet wat de gemiddelde Utrechter wil, is al zo vaak gebleken.

  Wil je hoogbouw, dan zijn Rotterdam en ook Den Haag prima opties. Stukken goedkoper om te wonen ook.

 33. cico

  Wat zit iedereen toch dom te roeptoeteren over sloop omdat ze iets lelijk vinden. Dat noemen we nou simpel denken, er wonen honderden mensen in die koopflats. Het is geen bordkartonnen achtergrondje dat je even sloopt.

 34. Berk

  @cico nee, deze situatie nog eens tientallen jaren laten bestaan, das een goed idee. Als je er bij neerlegt verandert er nooit wat natuurlijk…

 35. Dirk

  Berk 27/1/2017 – 21:46

  Wat is je voorstel? Onteigenen? Succes bij de rechter met je motivatie dat je bewoners uit hun huizen wilt zetten omdat je het centrum wil verfraaien.

  Er is (helaas) niets aan te doen.

 36. Fab

  Hoog Catharijne heeft een bouwstijl uit het verleden. de huidige stijlen met veel gebruik van donkere stenen, smalle ramen etc. hebben een soortgelijke dode uitstraling tenzij er licht achter de ramen brandt, Het is jammer dat een bedrijf wat zo centraal in Utrecht ligt alsook de beslissers toch vooral vanuit beperking lijken te denken. Alsof kasteel Vredenburg een eindje verderop in een nieuwe vorm op een grote sokkel wordt getrokken. En dat terwijl juist de ontoegankelijke buitenkant van het complex al jaren de lelijkheid ten top is. omdat het niet uitnodigt. Niet om er langs te lopen en niet om er activiteit te gaan ontplooien. Heel spijtig maar wat een ideeën armoede.

 37. Johan

  Misschien moeten we maar een politieke partij oprichten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 met de naam “Sloop Hoog Catharijne”. Programmapunten: 1. Zsm zo veel mogelijk van Hoog Catharijne slopen, 2. De Kleppiere maffia de stad uit pesten met alle wetgeving die maar mogelijk is.

 38. maarten van den oever

  jos, ik ben het hartgrondig oneens met je. We hebben welstand hier bij het postkantoor ook een ontwerp zien afkeuren, maar niet om er een beter voor goed te keuren maar juist om er een foeilelijke fabriekshal uit de jaren zestig van te maken waar de projectontwikkelaar meer binnenvolume heeft. Reken maar dat hier ook een dergelijke move in het verschiet ligt: klepierre kan zich nu beroepen op welstand om een ander veel ruimer alternatief te bedenken, en welstand gaat dat dan goedkeuren, waardoor klepierre gewonnen heeft en welstand haar bestaansrecht weer denkt te hebben bewezen. Het zijn twee handen op een buik en als welstand van plan zou zijn om dit ontwerp af te keuren had klepierre het al lang geweten en hadden ze het niet ingediend. Nee, deze afkeuring is de inleiding tot iets veel ergers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).