Het probleem van de werftrap bij de Stadhuisbrug in Utrecht blijkt niet eenvoudig op te lossen. In april werden scheuren ontdekt op de plekken waar de trap vastzit in de muur en ondertussen is naar een oplossing gezocht. Een van de opties die nu wordt genoemd, is het weghalen van de werftrap.
De plek van de werftrap heeft een bewogen geschiedenis. In 2006 stortte er namelijk een trap in, waardoor twintig personen gewond raakten en een persoon kwam te overlijden. Sinds april van dit jaar is de constructie afgesloten omdat er scheuren zitten op de plekken waar de trap vastzit in de werfmuur.
Sindsdien wordt er gezocht naar een oplossing. Om de trap weer veilig te kunnen gebruiken moet de muur worden hersteld, maar dit blijkt vanwege de, volgens de gemeente, ‘unieke situatie’ niet eenvoudig. Daarom wordt de komende periode gebruikt om te kijken hoe dit klusje geklaard kan worden.
Tegelijkertijd wordt onderzocht welke andere mogelijkheden er zijn. Als opties noemt de gemeente een andere constructie voor de trap, een andere plek voor de trap of de trap weghalen. De verwachting is dat voor het eind van dit jaar is besloten welke optie het wordt. Tot die tijd blijft de trap gesloten.
Gekoppelde berichten

Werftrap bij Stadhuisbrug, op plek van trapongeval uit 2006, vanwege veiligheid tot nader order gesloten
De trap naar de werf bij de Stadhuisbrug in Utrecht is voorlopig afgesloten. De muren…
9 Reacties
ReagerenIs ook helemaal niet nodig, je kan gewoon gebruik maken van de tunnel.
Is er dan helemaal niemand die op het idee komt er een in stijl met de trap uitgevoerde paal cq palen met verband er onder te zetten? Hoe moeilijk kan het zijn? Uiteraard die constructie op ingegraven poeren zetten. En als je het slim doet gebruik je een nastelbare poer. Dus eentje met zeg 4 cm dikke schroefdraad….
@Adriaan, volgens gemeentebericht is muur verzadigd met water en het zand onder de kade weggespoeld, en dus ook niet geschikt om aan te leggen voor grote groepen. Palen op ‘drijfzand’ klinkt als een slecht idee. Kan natuurlijk opgelost worden met grote ingrepen maar waarom zouden we dat willen als er al meer toegangen zijn… ‘Handige’ personen die het zonder kennis van zaken denken het beter weten zijn het gevaarlijkst…
@Adriaan
Er gaan inderdaad weken (soms zelfs maanden) voorbij waarbij ik niet aan ingegraven poeren denk…
Dit is natuurlijk een potje draaikonterij de trap komt niet terug.hoeft van mij ook niet. Ik ga hem niet missen.en dat geneuzel of er wat terug moet komen. Ga daar maar eens fijn op je vakantie adresje over nadenken ,we horen het wel.(. Tisweerkomkommertijd)đź‘Ť
Haal gewoon weg. Gedenkplaat erbij ter nagedachtenis aan het drama. Geneuzelregeltjes rondom zoveel trappen per strekkende meter gracht gewoon negeren.
@De count
Tot er bij een volgend evenement brand uitbreekt en er doden vallen omdat er niet genoeg trappen (lees: vluchtwegen) zijn?
Sommige regels lijken best suf, maar af en toe is er wel over nagedacht…
Als het wed (dat tunneltje) nou niet zo’n smerige doorgang zou zijn dan heb je de trap niet nodig om daar aan het water te zitten en de locatie van de historische kraan te bekijken.
Utrecht is een eeuwen oude stad en dat vereist regelmatig gestructureerd onderhoud om het te behouden voor de toekomst.
Begin jaren negentig was al bekend dat er dringend onderhoud aan de kademuren en trappen e.o. moest gebeuren. Het IBU (bestaat dat nog?) pleit daar ook al decennia lang voor. Maar dat is toen dankzij veel policor steggelen niet gebeurd met ruim 10 jaar later een dodelijk ongeval als gevolg, en nu nog meer bouwkundig drama.
De gemeente heeft namelijk al paar decennia andere, meer politiek prestigieuzere, prioriteiten en dus letterlijk geen geld over voor iets banaals en onzichtbaars als groot onderhoud. Praat namelijk niet zo lekker op internationale politieke borrels als je moet zeggen dat je tientallen miljoenen hebt uitgegeven aan onzichtbaar onderhoud ipv honderden miljoenen aan een nieuw onder architectuur gebouwd stadskantoor of kilometers rood asfalt voor het ultieme fietscomfort (minimaal €1 miljoen per strekkende kilometer kamerbreed roodasfalt met een herinrichting van gevel tot gevel) voor schone lucht tussen de snelwegen.
Maar daardoor hebben we het nu wel over een miljarden project om de door de politiek veroorzaakte ellende van achterstallig onderhoud grachten, kades en werfkelders te herstellen. Dat maakt het ineens wel tot een chique prestige project omdat het eeuwenoude cultureel erfgoed anders voor eeuwig verloren gaat.
Alleen is nu het geld op in Utrecht en Den Haag, maar wil Brussel wel meer geld van ons zien vanwege andere internationaal politieke prestige projecten. Dus die trap zal verdwijnen a.g.v. politiek beleid, lokale omwonenden en bedrijven willen namelijk al paar decennia lang gewoon noodzakelijk onderhoud.
Misschien moeten we toch eens wat beter gaan nadenken over wie we met verkiezingen als stadsbestuurders op dat pluche parkeren? Onder de streep hebben we namelijk dit wanbeleid toch echt aan onszelf te danken.
Alleen is nu het geld wel op en staat het verdienmodel van Nederland ook nog eens onder druk.