Werkspoorfabriek opent de deuren voor ondernemers en publiek | De Utrechtse Internet Courant Werkspoorfabriek opent de deuren voor ondernemers en publiek | De Utrechtse Internet Courant

Werkspoorfabriek opent de deuren voor ondernemers en publiek

Werkspoorfabriek opent de deuren voor ondernemers en publiek
Foto: Stijn Poelstra
De Werkspoorfabriek wordt op 1 november aan de Schaverijstraat officieel geopend. De voormalige Plaatwerkerij van Werkspoor is getransformeerd tot een 10.000m2 groot bedrijfsverzamelgebouw.

De Werkspoorfabriek wordt op 1 november aan de Schaverijstraat officieel geopend. De voormalige Plaatwerkerij van Werkspoor is getransformeerd tot een 10.000m2 groot bedrijfsverzamelgebouw.

In de Werkspoorfabriek zijn 48 bedrijven gevestigd, variërend van creatieve bedrijven en ambachten tot bedrijven uit de innovatieve maakindustrie. De nieuwe locatie biedt ook mogelijkheden voor bijeenkomsten en evenementen. Op zaterdag 2 november houdt de Werkspoorfabriek open huis voor publiek tussen 11.00 en 16.00 uur.

Transformatie

Het interieur en de buitenruimte zijn allebei ontworpen door Utrechtse bedrijven. De begane grond is ingedeeld in industriële units, hier zit een mix van ambachten en innovatieve maakbedrijven zoals brouwerij De Leckere en Magimix. Deze units zijn gerealiseerd in een duurzame box in box constructie naar ontwerp van het Utrechtse Sustainerhomes.

Daarnaast is het dak uitgerust met 910 zonnepanelen. De Werkspoorfabriek is een studieobject voor studenten van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De studenten doen studieopdrachten naar circulaire bouw in het kader van het  project “Creatief en Circulair Werkspoorkwartier.”

4 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Daar hadden toch aardig wat appartementen in kunnen worden gerealiseerd…

 2. Bob Scherrenberg

  Het is altijd lastig om alle betrokken partijen in een grote ontwikkeling als deze te benoemen. Toch is de echte verbinder van al deze mooie bedrijven in de Werkspoorfabriek, De Stadstuin. Jammer dus dat zij vergeten zijn in het artikel, net als de bijzondere rol van architectenbureau ZECC. In elk geval super gaaf dat jullie zo betrokken zijn!

 3. Eldin Fajkovic

  Geweldig om in een historisch pand nieuw leven te blazen! Op de foto is het circulaire houten Box-in-Box systeem van Sustainer Homes te zien, speciaal ontwikkeld voor een duurzame herbestemming van bestaande hallen, loodsen en fabrieken!

 4. Nourdy

  Ik ben benieuwd en kijk er naar uit het komend weekend te bewonderen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).