Werkzaamheden aan Utrechtse tramhaltes duren drie maanden en beginnen in juni | De Utrechtse Internet Courant Werkzaamheden aan Utrechtse tramhaltes duren drie maanden en beginnen in juni | De Utrechtse Internet Courant

Werkzaamheden aan Utrechtse tramhaltes duren drie maanden en beginnen in juni

Werkzaamheden aan Utrechtse tramhaltes duren drie maanden en beginnen in juni
Testtram van de Uithoflijn. Foto: Lucca Haans
Het vernieuwen van de Utrechtse tramhaltes begint in juni en duurt drie maanden. De haltes moeten worden verlaagd, zodat ze geschikt worden voor de nieuwe trams die er gaan rijden. De nieuwe trams moeten met ingang van de nieuwe dienstregeling in 2021 gaan rijden.

Het vernieuwen van de Utrechtse tramhaltes begint in juni en duurt drie maanden. De haltes moeten worden verlaagd, zodat ze geschikt worden voor de nieuwe trams die er gaan rijden. De nieuwe trams moeten met ingang van de nieuwe dienstregeling in 2021 gaan rijden.

De nieuwe trams zijn lager en langer dan de huidige trams op de lijnen naar Nieuwegein en IJsselstein. De haltes worden komende zomer geschikt gemaakt voor de 75 meter lange lagevloertrams. De nieuwe trams worden daardoor ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

De werkzaamheden aan de haltes duren volgens de gemeente drie maanden, van juni tot augustus 2020. De provincie Utrecht kijkt nog naar mogelijkheden om de werkzaamheden sneller te laten gaan.

Haltes

De werkzaamheden verschillen per halte. De perrons van de haltes Jaarbeursplein, Graadt van Roggenweg, 24 Oktoberplein en P+R Westraven worden alleen verlaagd en langer gemaakt.

De halte 5 Meiplein verschuift en de perrons komen tegenover elkaar te liggen. De halte blijft ook toegankelijk vanaf de kruising van de Beneluxlaan met de Bernadottelaan.

Bij de Vasco de Gamalaan wordt het perron verlaagd en verlengd. Daarnaast wordt het westelijke perron verplaatst tegenover het oostelijke perron. Het langer maken van de westelijke halte kan niet, vanwege een bocht in het traject langs het Europaplein.

De halte Kanaleneiland-Zuid wordt verlaagd en verlengd. Beide perrons schuiven op richting de Ceylonlaan.

Geen trams

Tijdens de werkzaamheden rijden er op verschillende momenten geen trams op de trajecten. In plaats daarvan rijden er vervangende bussen. Dat gebeurt in vier fases.

Fase 1, 2 en 3 duren van april tot en met 4 juli. In deze periode zijn de werkzaamheden in Nieuwegein in IJsselstein. Daar rijden dan dus geen trams, maar bussen. Tijdens deze fases rijden vier keer per uur trams tussen Utrecht Centraal en P+R Westraven.

Fase 4 duurt van 4 juli tot en met 20 augustus. Tijdens deze periode is de hele trambaan buiten dienst. Op alle trajecten rijden dan vervangende bussen.

Nieuwe dienstregeling

Na de werkzaamheden wordt de lijn getest. Als alles volgens planning verloopt, kunnen reizigers bij de start van de nieuwe dienstregeling in 2021 met de nieuwe tram reizen tussen Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht-Zuid en Utrecht Science Park.

Ook kunnen tramreizigers vanuit Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht Zuid straks uitstappen bij Utrecht Centraal Centrumzijde.

5 Reacties

Reageren
 1. A. Corneia

  De perrons van halte 5 Meiplein liggen toch al tegenover elkaar?

 2. Bill

  Lijkt mij dat er de komende drie weken juist sprongen zijn te maken in de werkzaamheden, voordat de hele bups aan mensen weer op gang gaat komen…

 3. Koel Hoofd

  Eens met Bill.

  Maarre, 75m (!!) lange trams die -als corona crisis voorbij is- 16x per uur per rijrichting moeten gaan rijden. Zijn er dan nog wel mogelijkheden om tussen die trams door de rails over te steken?
  Misschien kunnen ze maar beter dat hele traject gelijk gaan ondertunnelen.

 4. TV

  Volgens mij is er op dit traject geen ambitie om 16x per uur te gaan rijden.

 5. Tim

  Jammer dat er niks wordt vermeld over de haltes in Nieuwegein, juist hier worden de werkzaamheden interessant omdat veel haltes zijn verbonden met loopbruggen en -tunnels. Die zullen ook allemaal wel aangepast moeten worden.

  @Koel Hoofd, de trams gaan alleen 16x per uur rijden tussen CS en de Uithof. Slechts een deel hiervan gaat door richting Nieuwegein/IJsselstein. Hierom hebben ze ook vier tramsporen aangelegd voor het tramstation op CS.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).