Werkzaamheden buitenruimte Post Utrecht maandag van start Werkzaamheden buitenruimte Post Utrecht maandag van start

Werkzaamheden buitenruimte Post Utrecht maandag van start

Werkzaamheden buitenruimte Post Utrecht maandag van start
De gemeente gaat maandag beginnen met het opnieuw inrichten van de buitenruimte rondom Post Utrecht aan de Neude. Tot begin maart zijn delen van de straten en het plein door werkzaamheden tijdelijk afgesloten.

De gemeente gaat maandag beginnen met het opnieuw inrichten van de buitenruimte rondom Post Utrecht aan de Neude. Tot begin maart zijn delen van de straten en het plein door werkzaamheden tijdelijk afgesloten.

De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. Zo start de herinrichting met het bestraten van de Neude en het trottoir van de Potterstraat. Nadat dit is afgerond wordt de Drakenburgstraat afgehandeld.

De gemeente gaat ook de hoogteverschillen in de straten verminderen, zodat de toegankelijkheid van de nieuwe bibliotheek verbeterd. De verwachting is dat de werkzaamheden rond de officiële opening van Post Utrecht zijn afgerond. De opening van de nieuwe Centrale Bibliotheek staat gepland voor 13 maart.

Bomen

Halverwege januari worden er ook twee bomen op de Neude geplant. Het oorspronkelijke plan was om vier bomen te planten, maar doordat er begin december PFAS in de grond werd gevonden werd dat aantal gehalveerd naar twee.

De nieuwe bibliotheek

Sinds 2015 is er een hoop gebeurd in het voormalige postkantoor. Niet alleen de bibliotheek neemt haar intrek in het imposante gebouw. Er komt ook een fietsenstalling met 700 rekken, een café, restaurant, een foodmarket van Albert Heijn, buitenwinkel Bever, boekwinkel Broese, en de Deense winkelketen Søstrene Grene in het pand.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Adriaan

    Wat een ambtelijke beperkingen lees ik weer. De norm is inmiddels opgerekt. Overigens naar nog steeds subjectieve waarde. Die fluor-verbinding zit in de toplaag, zeg bovenste 5 cm, als het tegenzit 10. Schraap dat af, zet even apart, maak ruimte er onder, voer daar wat grond uit en wissel uit tegen lekker bomengrond mengsel. Zet wortelbeperkend scherm. Verwerk de grond in het plantgat. Dek eventueel met laagje klei af. Een boom heeft daar echt geen last van, ambtelijk gedoe rondom niet mogen vervoeren van grond kennelijk wel. Immobiliseren lijkt hier prima.

    Wanneer lees ik berichten dat de complete bestrating er af gaat en het hele plein moet worden gesaneerd????

    Fluor-producten zijn zo goed omdat ze zeer bestendig zijn en we die eigenschappen in onze maatschappij goed kunnen gebruiken. Denk aan elektrische isolatie, pannen, jassen etc. Afbraak is daarom met een aantal van dergelijke componenten een uitdaging….. Maar omdat ze zo inert zijn, worden ze ook niet allemaal even goed door levende organismen opgenomen en zullen ze dus ook niet allemaal even schadelijk zijn. Objectiviteit in deze is ver te zoeken.

    Ik lees niks over de boomsoort. Eik? En dan over 25 jaar constateren dat hij te groot wordt en weer omzagen? Bezint eer ge begint…. Denk na over plantgoed….

    Wie is er bekend met het fenomeen bioremediation?: https://en.wikipedia.org/wiki/Bioremediation

    In de chemische industrie is volop ervaring met het saneren van vervuilde grond door er bomen op te planten en de wortels te stimuleren naar de vervuiling toe te gaan. Lees, men zet een wortelscherm wat wortels meer de diepte in dwingt.
    De boom zorgt voor afbraak van de vervuiling.

    Nieuwste trend is bodemsanering met een helofytenfilter….

    O ja, ik moet de eerste groenmedewerker nog tegenkomen die weet hoe je een boom water geeft: 10-20% op de kluit tegen uitdroging van die kluit (vaak binnen zo’n groene kunststof gietring) en 80-90% er omheen. Zo stimuleer je een boom op zoek te gaan naar water door meteen nieuwe wortels te maken. En maak je hem asap onafhankelijk van de watergever…….

  2. Henk

    Ah, gelukkig PFAS. Mooi excuus om op het aantal bomen te kunnen bezuinigen.

  3. Barend

    @ Adriaan

    Ik denk dat pfas als ambtelijke schaamlap gebruikt wordt om tegemoet te komen aan de festivalorganisatoren die menen last te hebben van de nieuwe bomen. Want natuurlijk is het pfas-argument als reden voor het niet planten van de afgesproken aantallen bomen een absoluut kul-argument. Waar een wil is, is wél een weg.

  4. Jos W. Lemaier

    Mooi en degelijk verhaal van Adriaan, zo lijkt mij toe. Waarom deze kennis niet snel te delen met de verantwoordelijke mensen, politici en ambtenaren van de gemeente?

    Met een variant op Rutger Bregman’s “Taxes, Taxes, Taxes” zeg ik Bomen, Bomen, Bomen.

  5. Koel Hoofd

    Mooi betoog van Adriaan. Echter, onze gemeente luistert alleen naar bevriende NGOs en peperdure adviesbureautjes die slecht onderzoek doen. Waarom dat is kan men alleen maar naar gissen.
    Maar dit artikel laat wel voor de zoveelste keer zien dat men binnen de gemeente het spoor volkomen bijster is.

  6. Wim

    @ Barend

    Eens. De gemeenteraad laat zich weer eens bedonderen. PvdD: sta op, verhef uw stem en zorg dat de plantafspraken geëffectueerd worden.

  7. Gerard Brugmans

    Even nog om misverstanden te voorkomen over het aantal bomen: het oorspronkelijke plan omvatte 16 bomen. De fanatieke lobby van festivaldirecteuren heeft dat lang voor de bodemverontreiningsproblemen al voor het grootste gedeelte van tafel geveegt, omdat zij hun bieromzet in gevaar zag komen. In Utrecht moet je met je klachten dus niet bij onze goedwillende maar tandenloze gemeenteraad of haar ambtenaren zijn maar bij deze ongekozen en in dit geval ook zwaar gesubsidieerde ‘cultuurondernemers’!

  8. Ronald

    Gerard, dat bodemverontreinigingsprobleem is echt een volstrekt minor issue als het gaat om het planten van bomen en hier heel simpel op te lossen. Het gaat hier om onwil van ambtenaren die maar één opdracht hebben: faciliteer ondernemers. Dus de route is wel degelijk gemeenteraad die de wethouder moet aanspreken die zich niet moet laten bedotten door zijn ambtenaren.

  9. Adriaan

    Beste medelezers,
    Dank voor het compliment. Eens opgeleid tot chemisch technoloog en al jaren actief in het groen, is een niet alledaagse combi.

    Kan niet, bestaat niet…

    Als jongeman van 17 mede-organiseerde ik regio vleesfondues voor zeg 75 man. Concept was simpel, op het vlees verlies je, op de drank maak je winst. Dat weten die ondernemers ook. Zou dat plein voor niks door de gemeente ter beschikking worden gesteld? Of moeten ze zwaar precario betalen?

    Dan de pragmatische weg voorwaarts, kijkend naar andere belangen, het poldermodelleke…….
    Ik zou rondom het plein, aan de randen, zuilvormige bomen planten met een wat grotere plantafstand opdat logistiek er geen hinder van heeft. Plantgaten voorzien van een kunststof boomscherm van zeg 2-3 meter diameter en 2 meter diep. Dat werkt 3-ledig: geen wortelopdruk (lees hobbelige verharding), geen beschadiging aan kabels en een boom die van nature wat kleiner blijft omdat hij zich niet volledig kan ontwikkelen. Zet op de buitenranden van iedere boom een ‘hoog’ en stevig buizenframe. Bij de terrassen wellicht afgedekt met hout, kun je er op zitten. Een logistieker ziet het dan beter dan zo’n knullig 30 cm laag hekje en als ie er dan toch tegenaan rijdt, onhandige stuurmanskunst, dan blijft de boom heel….. Over wortels rijden vindt een boom niet leuk, de grond drukt dan te veel aan, 4 voordelen dus. Er zijn bijvoorbeeld kleinere esdoorn soorten die niet hoger dan 8 meter worden. Een goede kweker waar ik wel eens kom kent de laatste ontwikkelingen, ik niet. Denk daarbij ook aan geënte bomen. De truc daarbij is het koppelen van een boom die uit zichzelf heel groot wordt, aan een wortel van een andere boom die van nature klein blijft. Simpele uitvoering: beide schuin afsnijden en met een stuk plakband op elkaar zetten en na aan elkaar groeien, plakband verwijderen. Netto effect is dat wat boven de grond zit ook klein blijft, oa omdat hij wordt geknepen in de hoeveelheid voedingstoffen die omhoog komen. Laagstam fruitbomen zijn hier een mooi voorbeeld van.

    En dan het midden van het plein. Ik zou daarvoor een deal sluiten met een kweker van bomen in bakken. Ik weet van iemand die dat met kleine beplanting er in aan het opzetten is. Kan ook met bomen.
    Concept is simpel: boom in bak en als de boom te groot wordt, komt er een nieuwe bak met kleinere boom. En afhankelijk vd deal met de kweker kan die boom elders in de gemeente geplant. En als het plein nodig is rijd je de bomen met een heftruck naar elders. Een dergelijke bak kun je vrij eenvoudig van een (automatisch) druppelsysteem en droogtesensor communicatie voorzien. Of een goed water vasthoudend grondmengsel en periodiek water geven.

    De bomen over het spoor bij het station hebben een watergeefsysteem, alleen vind ik die als bomenman minder goed uit de verf komen dan verwacht cq wat daar mogelijk zou moeten zijn. Van twee droge maar ook groeizame zomers en genoeg toe te voeren water en voeding hadden denk ik meer kunnen helpen dan ik zie. Maar ook daar geldt net als op het Neude: ze moeten niet te groot worden. Beetje knijpen…

    En nu een ‘wilde’ circulaire toevoeging:
    Bomen groeien geweldig op verdunde urine, zo is mijn ervaring. Daar is vast een leuk educatief iets van te maken. Kroegbezoekers in een apart urinoir laten piesen met daarbij een verhaal. Urine tegen de kerktoren of over het blad gaat stinken, in/op de grond toevoegen niet noemenswaardig. Het groeiseizoen van bladverliezende soorten is vooral van april tm oktober. Ook het terrasseizoen.
    Groenblijvers als bamboe en portugese laurier vinden in de winter mest ook prima, niet te veel. Groenblijvers binden het hele jaar door CO2, fijnstof, produceren zuurstof etc.

    Kan niet, bestaat niet, wil niet, wel……

  10. Ronald

    Ja Adriaan, die ondernemers betalen ongetwijfeld precario. Maar dat is het issue niet. Het issue is dat de festivalorganisatoren zich verzet hebben tegen het planten van het oorspronkelijke aantal bomen omdat die hun nering in de weg zouden zitten en daarvoor een officieel, en naar nu blijkt ook een onofficieel, luisterend oor gevonden hebben. Het slechts planten van 2 bomen met als argument dat pfas meer bomen in de weg zou zitten is een lachertje. Zo lees ik uit je eerste betoog. Groet, Ronald

  11. Koel Hoofd

    @Adriaan, als je ze bij de gemeente weet te overtuigen, heel graag.
    Hou er wel rekening mee dat de politiek (die bepaalt) alleen stappen onderneemt op het moment dat ze er politiek voordeel bij hebben. Dus zeggen dat het goed is voor de stad, werkt niet. Op het moment dat je ze kan duidelijk maken dat het goed is voor de partij of voor de carriere van een wethouder, dan komen ze wel in actie.

  12. Adriaan

    Vrijwel iedereen ziet dat festival organiserenden vast een luisterend oor hebben. Maar goed, de hele omgeving profiteert er van mee, een mix van positief en negatief, dus zo raar is dat niet.
    Ik denk alleen dat er een prima compromis mogelijk is met klein blijvende bomen langs de rand en het midden geheel open laten, danwel met een paar mobiele bakken. En als men toch wat hoger assortiment wil, bestaat er zoiets moois als een stokzaag om de zijtakken tot zeg 2-4 meter hoogte te verwijderen…..
    Wie de gemeente weet te overtuigen, of dit bij ze onder de aandacht brengt, be my guest. Ik ga dat niet doen. En als de gemeente of ondernemers meer van mij zouden willen weten, wat ik niet verwacht, weet DUIC mij te vinden en zien we dan verder. Deze kennis hangt niet alleen aan mij…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).