Werkzaamheden ‘Ledig Erf’ in centrum van Utrecht afgerond; verkeer hoeft niet meer om te rijden Werkzaamheden ‘Ledig Erf’ in centrum van Utrecht afgerond; verkeer hoeft niet meer om te rijden

Werkzaamheden ‘Ledig Erf’ in centrum van Utrecht afgerond; verkeer hoeft niet meer om te rijden

Werkzaamheden ‘Ledig Erf’ in centrum van Utrecht afgerond; verkeer hoeft niet meer om te rijden
Foto's: Bas van Setten
De werkzaamheden aan de Tolsteegbrug, Tolsteegbarrière en Wijde Doelen in het centrum van Utrecht zijn afgerond. Dit betekent dat het verkeer weer gebruik kan maken van de wegen.

De werkzaamheden aan de Tolsteegbrug, Tolsteegbarrière en Wijde Doelen in het centrum van Utrecht zijn afgerond. Dit betekent dat het verkeer weer gebruik kan maken van de wegen.

De Tolsteegbrug, Tolsteegbarrière en Wijde Doelen – in de volksmond ook wel Ledig Erg genoemd – moesten worden aangepakt omdat het steeds drukker werd in het gebied. Dat kwam onder meer door station Vaartsche Rijn, de ontwikkeling van Rotsoord en het Museumkwartier.

Tekst loopt door onder afbeelding

Vertraging

De herinrichting van de Tolsteegbrug begon op 11 januari van dit jaar, maar daarvoor was het werk aan de Tolsteegbarrière al begonnen. In november 2020 stuitte de aannemer op een grote betonplaat die onder het wegdek lag.

Men dacht in eerste instantie dat het een overblijfsel was van een trambaan die ooit door het gebied liep. Dit bleek uiteindelijk niet zo te zijn. Vanwege de vondst liepen de werkzaamheden echter wel vertraging op. Daarvoor werden ook al restanten van de voormalige Tolsteegpoort gevonden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fietspad

Nu is het werk afgerond. Het fietspad dat ooit loslag op de Tolsteegbrug, is nu onderdeel van de rijbaan. Ook zijn de trottoirs iets breder geworden en de rijbaan iets smaller. De opstapplek voor de elektrische buslijn 2 is verplaatst van de Tolsteegbrug naar de Wijde Doelen.

Ook op de Tolsteegbarrière en Bijlhouwerbrug is meer ruimte gekomen voor voetgangers, gevelterrassen en fietsparkeerplekken. De drie autoparkeerplekken op de Tolsteegbarrière en Bijlhouwerbrug zijn verdwenen, maar de twee gehandicaptenparkeerplaatsen bestaan nog wel.

Catharijnesingel

Vrijdag werden ook de werkzaamheden aan de Catharijnesingel afgerond. Automobilisten kunnen nu weer rechtstreeks van het Ledig Erf naar de Amsterdamsestraatweg rijden.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Noem mij ouderwets, maar hoe gaat een zigzag patroon van rode klinkers iets veilig maken?

 2. Wim

  Ik ben benieuwd hoe het gaat werken.
  De vraag is of de rijbaan voldoende helder is afgebakend.

 3. Koel Hoofd

  Wat zijn dat voor rare scootmobielen op de eerste foto?

 4. wollie

  e-choppers 🙈

 5. Rob H.

  Gewoon voorzichtig en rijden en uit je dopopen kijken. Dan kan het niet mis gaan. De auto is te gast daar.

 6. Frank

  Deze herinrichting is een grote verbetering. Complimenten aan de gemeente

 7. fred

  Wat doen al deze mensen op de foto?? We zitten in een keiharde LOCKDOWN!

 8. Ramon

  @natte otter

  Die zigzag patronen zijn de muren van de oude Tolsteegpoort. Net als op veel andere plekken in de stad is het verwerkt in het straatwerk.

  Prachtig geworden, complimenten

 9. bawang putih

  lekker groot terras nu bij louishartlooper!

 10. Inez

  @Ramon, oh, ik dacht dat die rode banen het fietspad voorstelde. Ik raakte er van in de war.
  En zijn er nog bankjes?

 11. Erwin

  Trottoir, rijbaan, fietspad. Ligt het aan mij dat ik die niet kan onderscheiden? Of is dat ook de bedoeling en is het een shared space geworden?

 12. HArry

  Gewoon niet meer komen en via de A27 en Veemarkt de stad in. Kan straks ook nog eens veel makkelijker na de verbreding van de bak.HArry

 13. Knuppel

  Met de shared spaces en patronen van oude muren is het niet veiliger geworden voor kinderen die geleerd hebben op de stoep te lopen.

 14. tj

  @ Erwin

  Dit is de aanzet tot de volledige ban van auto’s in dat gebied geworden.

 15. Inez

  @TJ: Dat vind ik dan wel weer positief.

 16. Erwin

  @tj: tnx. Goede ontwikkeling imo.

 17. Pee

  Waar is de stoep gebleven?
  Ik kan me voorstellen dat mensen niet weten waar er gelopen,gefietst of auto’s mogen rijden.
  Onoverzichtelijk .

 18. Otto Nelemans

  Merkwaardig dat bij de toegenomen drikteniet de toename van aantal en grote terrassen wordt genoemd. Per saldo lijkt dit vooral een uitnodiging om dit verder door te zetten. Prima hoor, het scoort altijd goed, maar benoem het gewoon. Onder het motto verkeer elders is er ook hier weinig ruimte voor transparantie.

 19. Helene

  Erg blij dat het ledig erf klaar.Het duurde wel een tijdje maar dan heb je dan ook wat!

 20. Bernhard

  Onoverzichtelijk geheel.

 21. Tobias

  Fijn! Kijk uit om bij Louis Hartlooper langs te gaan 🙌!

 22. Ronald

  Prachtig geworden, duurde even maar dan heb je ook wat. Echt een verbetering.

  Mooi shared space, beetje zoals Domplein, met veel ruimte voor voetgangers en ja is veilig (beetje googlen naar serieus onderzoek 😉 vooral voor voetgangers.

 23. D.

  Is mooi geworden!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).