Werkzaamheden Mereveldseweg in Utrecht liggen stil door onverwachte boomwortels Werkzaamheden Mereveldseweg in Utrecht liggen stil door onverwachte boomwortels

Werkzaamheden Mereveldseweg in Utrecht liggen stil door onverwachte boomwortels

Werkzaamheden Mereveldseweg in Utrecht liggen stil door onverwachte boomwortels
De Mereveldseweg. Bron: Google Earth
De gemeente Utrecht heeft de werkzaamheden aan de Mereveldseweg tijdelijk stilgelegd, omdat de wortels van omstaande bomen dichter aan het oppervlak bleken te zitten dan voorzien. De werkzaamheden moeten zo snel mogelijk weer opgepakt worden, laat de gemeente weten.

De gemeente Utrecht heeft de werkzaamheden aan de Mereveldseweg tijdelijk stilgelegd, omdat de wortels van omstaande bomen dichter aan het oppervlak bleken te zitten dan voorzien. De werkzaamheden moeten zo snel mogelijk weer opgepakt worden, laat de gemeente weten.

De Medeveldseweg ligt in puin. Volgens een lezer is de krant niet bezorgd en werd ook het huisafval niet opgehaald. De werkzaamheden aan de opengebroken weg liggen stil, door onvoorziene omstandigheden: de boomwortels van bomen in de omgeving liggen dichter aan de oppervlakte dan voorzien.

“We onderzoeken momenteel hoe we verder kunnen. We verwachten hier deze week of volgende week een goed beeld van te hebben”, laat de gemeente weten in een reactie. “Omwonenden krijgen dan een nieuw wijkbericht, met daarin ook de gevolgen voor de planning.”

Bereikbaarheid

Vooralsnog is de Mereveldseweg inderdaad een puinweg. Volgens de gemeente zijn de huizen en voorzieningen met de auto nog wel bereikbaar. Dat zou ook gelden voor de golfbaan en de evenementenlocatie aan de Mereveldseweg.

Het vuilnis is in de eerste week van de werkzaamheden volgens de gemeente ‘per abuis’ niet opgehaald. Sindsdien zou de vuilniswagen weer gewoon volgens de regeling rijden. 

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

6 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Bomen met wortels. Dat is idd heel onverwacht. Volkomen niet te voorzien. Proest.
  Zometten komen ze er achter dat er leidingen lopen. En water in de grond zit. Het moet niet gekker worden.

 2. Zeik nie zo

  @jdv

  Wat zeur je nou? Jij ziet toch ook niet wat er onder de grond gebeurt. Dit is heel normaal het zit je mee of het zit je tegen zo simpel is het.

 3. Adriaan

  Gezien het formaat van de bomen zou het mij duidelijk zijn dat er wortels zitten.
  Onduidelijk is wat men wil bereiken met die werkzaamheden.
  Overweeg ze allen door te frezen, nieuw wegdek en een wortelscherm in te brengen en ze dan een jaar lekker te eten te geven opdat de wortels zich kunnen herstellen. Denk creatief en geef ze bijvoorbeeld voorbezonken verdund rioolwater….. Dat laat je zo door een loonwerker met giertank tussen scherm en stammen lopen….. Afdekken met compost en dan een paar keer water geven werk vast net zo goed.

  https://www.greenmax.eu/cms/uploads/downloads/nl/Downloads/Publicaties/Artikel%20Boomzorg%20-%20Machinale%20Inbouw%20Wortelwering%20(nov.%202012).pdf

 4. Nina

  @ Adriaan

  Erg simpel gedacht om de wortels door te frezen. Na één stormpje liggen dan alle bomen om, want geen stabiliteit meer.

  De weg ophogen lijkt een oplossing om de bomen te behouden, maar er zijn vast genoeg experts die zich nu over een goede oplossing buigen.

  Anders de bomen weghalen en nieuwe aanplanten. Hoewel bomen kappen tegenwoordig op veel verzet stuit, is het waarom mij onduidelijk. Er worden nu volop duurzame houten huizen gebouwd en dat hout moet toch ergens vandaan komen…..

 5. cas

  Ze weten toch hoe welke soort bomen wortelen…?

 6. Harmen

  Vooraf een Bomen Effect Analyse uit laten voeren voorkomt veel problemen, dan heb je de risico’s in beeld en direct een advies welke mogelijkheden er zijn. Bo.en hebben een natuurlijk wortelpatroon, maar houden zich daar niet altijd aan door de lokale omstandigheden. Adriaan als frezen de oplossing was had het werk niet stil gelegen, het risico zoals Nina benoemd is zeer reëel op deze afstand, daarbij komt nog eens de kans op inrotting. Een wortelscherm werkt zolang dat diep genoeg wordt aangebracht en het liefst voorafgaand aan het planten van Bomen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).