Werkzaamheden Nieuwegracht bijna klaar: bomen komen weer terug - De Utrechtse Internet Courant Werkzaamheden Nieuwegracht bijna klaar: bomen komen weer terug - De Utrechtse Internet Courant

Werkzaamheden Nieuwegracht bijna klaar: bomen komen weer terug

Werkzaamheden Nieuwegracht bijna klaar: bomen komen weer terug
Foto: Robert Oosterbroek
De werkzaamheden aan de Nieuwegracht zijn bijna klaar en met het planten van een nieuwe plataan wordt de werf ook weer een stuk groener. De boom is onderdeel van een herplantingsoperatie van 32 nieuwe bomen aan de Utrechtse grachten.

De werkzaamheden aan de Nieuwegracht zijn bijna klaar en met het planten van een nieuwe plataan wordt de werf ook weer een stuk groener. De boom is onderdeel van een herplantingsoperatie van 32 nieuwe bomen aan de Utrechtse grachten.

Het was niet de eerste boom die wethouder Kees Diepeveen woensdag, tijdens de Nationale Boomfeestdag, plantte, maar dat mocht de pret niet drukken. Onder luid applaus van een handjevol omwonenden nam de wethouder de schep te hand en zorgde ervoor dat de grond de wortels van de boom bedekte.

32 nieuwe bomen

In totaal plant de gemeente tot 1 april 2019, het plantseizoen, 32 jonge bomen op de Utrechtse grachten: 21 op de Nieuwegracht en 11 op de Oudegracht. De nieuwe bomen komen in de plaats van de gekapte bomen op de historische werven.

De gekapte bomen waren er zo slecht aan toe dat zij de werkzaamheden aan de walmuren niet zouden overleven. De werkzaamheden aan de Nieuwegracht zijn bijna volledig afgerond en de bomen zorgen nu weer voor het benodigde groen.

Wethouder Diepeveen: “De Utrechtse werven zijn de ziel van de stad. Om deze rijksmonumenten voor de toekomst te behouden is het belangrijk dat we herstelwerkzaamheden uitvoeren. Hierbij is speciale aandacht voor de bomen op de werven. Sommige kunnen blijven staan, andere moeten weg. Op die plekken planten we nieuwe bomen zodat de Nieuwegracht de komende jaren haar statige allure terugkrijgt.”

10 Reacties

Reageren
 1. Henk van H.

  Fantastisch!!

 2. Willem

  Pffff, over 10 jaarzijn nieuwe werkzaamheden nodig vanwege deze zelfde bomen. Weg met die dingen!

 3. D.

  Ben er blij mee!

 4. Joris

  Geen bomen aan onze mooie werven!

 5. Hans

  Helemaal eens met @Willem en @Joris. Op geen enkele oude tekening of plaatjes van de grachten komt een boom voor. Ze horen hier niet en zijn uiteindelijk funest voor de kadewanden en de bebouwing. Niet meer dan mooie sier maken bij achterban en de bewoners aldaar die vervolgens over een jaar of tien, als de wortels de kadewanden en bestrating beginnen te slopen, voor de kosten hiervoor niet thuis geven en de rest van Utrecht weer de lasten mag dragen.
  Als je de grachten mooier wil maken, doe dat dan zonder bomen, maar weer al het autoverkeer op de grachten (Liefst de gehele binnenstad binnen de singels)

 6. Johan

  Mijn hemel houdt dat gezeur over die bomen op de grachten dan ook nooit op. Altijd weer die riedel dat bomen vroeger niet op de werven stonden. Aantoonbaar onjuist. Bovendien verandert de wereld en is het belang van groen in de stad onomstreden. We kennen de grachten sinds mensenheugenis niet anders dan met groen omzoomd dus laten we blij zijn dat die kaalslag van de laatste jaren gecorrigeerd wordt.

 7. Scherpschutter

  Bomen horen in een bos. Niet op de werf van een stad. Weg ermee!

 8. Johan

  Ah ja, Scherpschutter. Die dooddoener ontbrak nog. Je kwam wel eens scherper uit de hoek hier.

 9. Hans

  Uitermate vermoeiende en slaapverwekkenden voorspelbare reacties i.z. het zogeheten ‘niet thuis horen van bomen op onze werven’. Gaap. Natuurlijk horen deze bomen thuis in onze prachtige oude binnenstad, inclusief locatie werven. Een verrijking voor het stadsmilieu.

 10. Anne Marie ten Berge

  Ik heb het al eerder geschreven: Zonder bomen komen de Utrechtse grachten niet op de lijst van cultureel erfgoed (EU-belangen) en toeristen trekpleister.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).