Hoe staat het ervoor met het voormalige postkantoor op de Neude? | De Utrechtse Internet Courant Hoe staat het ervoor met het voormalige postkantoor op de Neude? | De Utrechtse Internet Courant

Hoe staat het ervoor met het voormalige postkantoor op de Neude?

Hoe staat het ervoor met het voormalige postkantoor op de Neude?
De centrale hal van het voormalige postkantoor aan de Neude.
Sinds de zomer van 2017 wordt het voormalige postkantoor aan de Neude in utrecht verbouwd tot Post Utrecht. Het gebouw moet straks de nieuwe centrale bibliotheek, winkels, horeca, een versmarkt en een grote fietsenstalling huisvesten. Deze maand verplaatst de verbouwing zich naar de buitenzijde en worden de werkzaamheden zichtbaar voor het publiek.

Sinds de zomer van 2017 wordt het voormalige postkantoor aan de Neude in utrecht verbouwd tot Post Utrecht. Het gebouw moet straks de nieuwe centrale bibliotheek, winkels, horeca, een versmarkt en een grote fietsenstalling huisvesten. Deze maand verplaatst de verbouwing zich naar de buitenzijde en worden de werkzaamheden zichtbaar voor het publiek.

Eigenaar A.S.R. van het gebouw heeft gisteren omwonenden geïnformeerd over het verloop van de verbouwing en de impact op de omgeving.

Rondom het gebouw verschijnen binnenkort bouwhekken, er wordt een grote kraan geplaatst en omleidingen voor voetgangers en fietsers ingesteld. Aan de zijde van de Oudegracht wordt een oude garage gesloopt zodat een nieuwe gevel opgetrokken kan worden. Om de werkzaamheden veilig te laten verlopen, wordt een veiligheidszone rond het pand aangebracht. Hierbinnen vinden de werkzaamheden plaats en kan de bevoorrading verantwoord afgewikkeld worden.

Vanwege de ligging van dit grote monumentale pand in het centrum van Utrecht zal de herontwikkeling enige overlast met zich meebrengen. De ontwikkelaar laat weten dat er van alles gedaan wordt om de overlast te beperken. Zo wordt er hoofdzakelijk alleen overdag gewerkt en niet in het weekend. Tijdens de werkzaamheden blijft de Neude beschikbaar voor evenementen en terrassen.

Klaar in 2019

Om de veiligheid van voetgangers en fietsers te waarborgen, worden omleidingen ingesteld. Buiten de bouwtijden blijft de Potterstraat aan de zijde postkantoor voor de voetgangers toegankelijk. De bushaltes bij blijven ook gewoon bereikbaar. Verder wordt het fietspad ter hoogte van het postkantoor iets versmald, maar is het altijd open.

Niet zichtbaar voor het publiek is er sinds de start van de verbouwing al veel gebeurd. Wanden, vloeren en plafonds zijn gesloopt, asbest is verwijderd, in de kelder is een nieuwe transformatorruimte gerealiseerd en KPN heeft een nieuwe ruimte ingericht en in gebruik genomen.

Het is het voornemen om het pand gefaseerd aan de huurders ter beschikking te stellen voor afbouw en inrichting.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Wat komt er in het Post Utrecht?

Winkels
Over meerdere verdiepingen in het pand komen verschillende winkels. De entrees voor de winkels in Post Utrecht komen aan de Oudegracht, in het huidige pand en in de nieuwbouw. Door aan deze zijde nieuwbouw en het bestaande pand aan elkaar te koppelen krijgt Post Utrecht aan de gracht een groot winkelfront. De ontwikkelaar laat weten dat 80 procent van de ruimte al verhuurd is. Er zal in totaal zo’n 5600 m2 oppervlakte aan winkelruimte komen.

Foodmarkt
In het souterrain van het pand komt een grote foodmarkt. Hier kunnen mensen niet alleen wat boodschappen doen maar staat ook de beleving centraal. Zo bereiden chef-koks maaltijden en kan er ter plekke gegeten en gedronken worden. De ingang van de foodmarkt komt aan de Potterstraat.

Centrale Bibliotheek
Het grootste gedeelte van het Post Utrecht zal bestaan uit de centrale bibliotheek. In de bibliotheek is er  niet alleen ruimte voor boeken, maar ook voor exposities, cursussen, workshops en literaire voorstellingen.  In de bibliotheek op de Neude komt 25 procent meer ruimte om te studeren of te lezen dan nu het geval is in de bibliotheek aan de Oudegracht. De bibliotheek krijgt ook eigen horeca. De entree voor de horeca van de bibliotheek op de begane grond ligt aan de Potterstraat. Deze horecavestiging staat in verbinding met de monumentale hal van de bibliotheek. De centrale bibliotheek heeft nu nog zo’n 6700m2 oppervlakte en krijgt in Post Utrecht 9300m2

Fietsenstalling
In het souterrain komt ook een bewaakte fietsenstalling met plek voor zo’n 700 rijwielen. De ingang van de fietsenstalling komt op de hoek Drakenburgstraat en de Neude.

 

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Wat is het verschil tussen een chef-kok en een kok..?

 2. Cico

  @Willem: ‘Kok’ heeft een Duitse achtergrond (kochen), terwijl ‘chef’ uit het Frans komt (Engelsen hebben dit overgenomen). Chefkok is dubbelop. Het is chef of kok, anders zeg je kokkok.

  Maar het is nog ingewikkelder: iedere kok in de keuken heeft een rang met Franse quasi-militaire aanduidingen. De chef (‘chefkok’) heeft de eindverantwoordelijkheid, souschef is de tweede man, patissier houdt zich bezig met desserts, rotissier staat achter de grill, etc.

  Dus: iedereen die kookt is een kok. Werk je in een team in een professionele keuken, dan heb je chefs. Of verbasterd naar chefkok, dan snapt iedereen ‘m.

 3. Jacob

  @ cico

  Kok: van ‘koken’.
  Behoorlijk Nederlands, hoor.

 4. Willem

  @cico: dank voor de uitleg.
  Het zijn dus niet de eerste de besten die hier maaltijden gaan bereiden. Ik verheug me er nou al op… ?

 5. JdV

  Kom er maar in, Arjan den Boer. Want hier wordt de orginele functie van een voor Utrecht belangrijk, beeldbepalend gebouw geheel terzijde gegooid en verkwanseld. Als je je zo druk kan maken over wat appartementjes asn de Maliebasn dan zal je hier wel helemasl een stevige mening over hebben?

 6. WvR

  @Willem: Nou….”chefkok” is een functie omschrijving, niet een garantie voor kwaliteit. De patattenbakker om de hoek kan je bij wijze van ook “chefkok” noemen. Anders gezegd: Als je volledig betaald voetballer bent in eerste divisie ben je een echte profvoetballer, maar de kans dat Real Madrid zich meldt is vrij klein.

 7. de medicijnman

  Ik hou mn hart vast . Ik heb het gevoel dat we een DE UTRECHTER 2.0 gaan beleven. Met het verschil dat we hier wel in lengte en dagen tegen aan mogen blijven kijken .met een antree voor de foodmarket aan de lange potterstraat daar was ik bang voor .een moderne antree ala hoog Catharijne zeker!

 8. Wim

  Wat een stelletje zuurpieten zijn we weer.
  Wee blij dat dit gebouw multifunctioneel wordt gebruikt straks en een aanvulling is voor het dorpje Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).