Deel van werkzaamheden Sportpark Vechtzoom lopen jaar vertraging op na vondst vleermuishol Deel van werkzaamheden Sportpark Vechtzoom lopen jaar vertraging op na vondst vleermuishol

Deel van werkzaamheden Sportpark Vechtzoom lopen jaar vertraging op na vondst vleermuishol

Deel van werkzaamheden Sportpark Vechtzoom lopen jaar vertraging op na vondst vleermuishol
Sportpark Vechtzoom van bovenaf gezien. Foto: Google Maps
Een deel van de herinrichting van Sportpark Vechtzoom in de Utrechtse wijk Overvecht loopt een jaar vertraging op. Tijdens de werkzaamheden is een boom aangetroffen waar mogelijk vleermuizen in verblijven. Deze boom mag nu niet gekapt worden.

Een deel van de herinrichting van Sportpark Vechtzoom in de Utrechtse wijk Overvecht loopt een jaar vertraging op. Tijdens de werkzaamheden is een boom aangetroffen waar mogelijk vleermuizen in verblijven. Deze boom mag nu niet gekapt worden.

Sportpark Vechtzoom wordt momenteel opnieuw ingericht. Er worden twee hockeyvelden en twee voetbalvelden aangelegd. De plek moet straks ruimte bieden aan een voetbal-, hockey- en frisbeevereniging.

Holte

De aannemer is eind februari van dit jaar gestart met de werkzaamheden. Zo moeten er onder andere een aantal bomen gekapt worden. In de omgevingsvergunning staat echter dat de uitvoerder eerst een bomencontrole moet doen voordat het rooien kan beginnen. “Tijdens deze controle is één boom aangetroffen met daarin een voor een vleermuis geschikte holte”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Met een speciale camera is vastgesteld dat er op dit moment geen vleermuizen in de boom zitten, maar dat wil nog niet zeggen dat de dieren geen gebruik maken van de holte. Daarom mag de boom met de holte en een ononderbroken bomenrij als vliegroute naar die boom, nog niet gekapt worden en moet er extra onderzoek worden gedaan. “Dit ligt vast in de Wet natuurbescherming.”

Onderzoek

Het onderzoek wordt tussen mei en september van dit jaar gedaan. Als blijkt dat vleermuizen geen gebruikmaken van de holte, mag de boom gekapt worden. Als er wel dieren worden aangetroffen is een ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig.

De bomen in kwestie staan aan de rand van de plek waar het natuurgras van het voetbalveld moet komen. Het inzaaien van dit gras moet in het voorjaar gebeuren. Omdat dit nu pas in het voorjaar van 2022 gedaan kan worden, loopt een deel van de werkzaamheden dus een jaar vertraging op. “Er is naar verwachting een volledig natuurgrasveld gereed in augustus 2022”, aldus de gemeente.

Andere delen

Op het grootste deel van het Vechtzoom kan het gras en het kunstgras wel volgens planning aangelegd worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld Hockeyclub UNO en SV Vechtzoom gewoon volgens planning beginnen.

De gemeente meldt dat UFO Frisbee tot september 2021 gebruikmaakt van een veld op sportpark Zuilen. “Daarna kunnen zij in ieder geval terecht op sportpark Loevenhout en/of als bezetting het toelaat op sportpark Vechtzoom.”

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  LOL! Mijn hemel. Het begint hier echt met de dag meer op een openbaar gekkenhuis te lijken…

 2. De count

  Haha, een hele wijk wordt ernaast uit de grond gestampt, maar het aanleggen van fatsoenlijke faciliteiten eromheen wordt een jaar opgeschort vanwege een (1!!!!) Boom waarin zeer eventueel zich nog een vleermuis kan vestigen. Only in the netherlands. De amelisweerd-fanboys & girls weten wat ze te doen staat om de kap tegen te houden

 3. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Uiteindelijk gaat hier om het naleven van de wet en als de wet niet nageleefd wordt kan er weer ellende ontstaan zoals dat ook gebeurt is bij de kinderopvangtoeslag.

 4. Hebbe

  Haha je kan beter een vleermuis zijn als een mens in dit groengekkenland word steeds gekker hier. Misschien zit er een vleermuis maar waarschijnlijk niet dus laten we een jaar wachten 🙂 . Denk dat ik maar een gat gaat graven ergens in een weiland misschien krijg ik dan ook een woning .

 5. BdV

  Dus of de vleermuis ooit zou willen overwegen zich in de holte te vestigen, wordt nog onderzocht. Ik stel me zo voor dat het onderzoek bestaat uit geduldig wachten tot de vleermuis langskomt om een kijkje te nemen en dan met een klein goedkeurend knikje aan de onderzoekers laat weten dat bewoning inderdaad tot de mogelijkheden behoort.

 6. Berk

  Haha, dit klinkt toch wel een beetje belachelijk of niet? Ben voor zorgvuldig handelen als het gaat om de natuur, maar dit wel een beetje overdreven.

 7. GeeWee

  Nu heel zuinig op de bomen aan de Vechtzoom maar vorig jaar een complete kaalslag in de parkjes tussen de nieuwbouwwoningen en de sportvelden.

 8. Johan

  Bomenkap voor o.a. een frisbeevereniging is ridicuul.

 9. Ger

  misschien de vleermuizen alternatieve woonruimte aanbieden: https://www.kampong.nl/kampong-versterkt-ecologisch-beheer-sportpark/

 10. John

  Vleermuizen. Zijn dat niet die dieren die een pandemie kunnen veroorzaken?

 11. Zuilen 030

  Ik hoop dat er veel vleermuizen bij Amelisweerd gevonden worden………

 12. Harry M

  Vleermuizen, zorgen die niet voor Corona?

 13. Lombokker

  Het woningtekort beperkt zich kennelijk niet tot de menselijke populatie.

 14. Scherpschutter

  Kadoendra

  Als in de wet staat dat mensen voortaan verplicht duiven moeten begroeten, dan wordt het er natuurlijk niet minder krankzinnig van omdat het in een wet staat.

  Dit is gewoon ‘batshit’ crazy.

 15. Scherpschutter

  @Zuilen 030

  Ik geef u op een blaadje: de gemeente zal holtes vinden waar in potentie hele zwermen in passen…En erna wordt er overnacht ineens een of andere maffe zwam uit het niets ontdekt. En dan weer een zeldzame boktor.

  Onder de streep allemaal uitstel van het onvermijdelijke natuurlijk (de verbreding zal zijn), maar dit proces gaat nog wel wat jaartjes gesaboteerd en gerekt worden. Dit soort krankzinnige wetten zijn nog net geen uitnodiging…

 16. Katja

  Mooi zo.

 17. Pieter

  Ja hoor het is weer prijs..heel misschien komt er een vleermuis langs die het wel een aardige woning vind!!
  Denken ze nu echt dat dit reëel is?
  Zou deze,,mogelijke,, vleermuis echt niets anders vinden?
  We worden in Nederland gegijzeld door dit soort idiot geneuzel!

 18. De count

  @kadoendra, inderdaad. Voor je het weet hebben we een vleermuizenopvangaffaire

 19. Wim

  @kathoendra,
  Dan is die wet gewoon verkeerd.
  Het is van de zotte dat een niet gebruikte holte in de gaten gehouden moet worden,
  Volstorten met beton.

 20. Marcel

  Van dichtbij meegemaakt. Onderzoek naar/bij bouwlokatie of er evt vleermuizen zijn. Van tevoren bekend dat ie er niet zijn. Onderzoek kost 4000 euro. Daar valt niet over te praten. Vertraging? 6 maanden. Na 6 maanden geen muis, tor, vleermuis, kruip of vliegbeest gevonden. 4000 kwijt en 6 maanden bouwstop. We zijn letterlijk en figuurlijk de weg kwijt.

 21. Kadoendra

  @Wim 17/3/2021 – 14:26

  Er zijn ongetwijfeld heel veel wetten die jij en ik niet leuk vinden, maar de wet is er zodat Nederland niet afglijd naar het Wilde Westen.

 22. Malvinas

  @Wim
  Dat volstorten van niet gebruikte holtes zou ik niet doen, anders lopen er heel wat Utrechters met een betonnen kop rond.

 23. Toine Goossens

  Citaat: ‘Het onderzoek wordt tussen mei en september van dit jaar gedaan’.

  Wat belachelijk ridicuul. Die vleermuizen kunnen zo maar één of twéé jaar overslaan. Wat is dat voor belachelijke natuurwet die daar geen rekening mee houdt.

  Ps. In Limburg worden elk jaar 5000, ja u leest het goed, dassen afgeschoten omdat zij een plaag zijn geworden. De diervriendelijkheid in Nederland is volledig geridiculiseerd.
  Stel dat er op die plek een transformatorstation voor de energietransitie van Overvecht gebouwd zou moeten worden. Dan ligt dat ook gelijk stil. Nieuwe infrastructuur voor het elektrificeren van Nederland kost ca. 6 jaar proceduretijd. U wil zonnepanelen op het dak, kan straks niet meer. De een of ander houdt het versterken van het elektriciteitsnet tegen. Uw panelen bedreigen daardoor de opbrengst van al bestaande panelen. Weg vernieuwing, weg innovatie, weg vooruitgang.

  De natuur- en milieuorganisaties zijn de nieuwe conservatieven. Zij weigeren halsstarrig inclusief te denken, halsstarrig weigeren zij de maatschappelijke problemen of maatschappelijke noodzakelijkheden in een groter verband te zien.

 24. Marcel

  Hier zie je de vaste inzenders met commentaar. Na deze verkiezingen verandert er niks. Jammer dat mijn partij 40 zetels tekort komt. Denk dat daar de meeste mensen zitten met normaal verstand. Dan zou dit gedoe er niet meer zijn.

 25. Luuk Upuuk

  Die rij bomen moet kennelijk wijken voor natuurgras, dus groen voor groen. In dat gras zullen zich ongetwijfeld zeldzame insecten gaan vestigen. Mag dat gras dan ook niet meer gemaaid worden?

 26. Johan

  Op keurig gemillimeterd frisbeegras mag alles, Luuk Upuuk, ook scherpschieten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).