Wervenherstel in Utrecht in nieuwe fase: werkzaamheden aan muur en werf tussen Jacobi- en Viebrug klaar Wervenherstel in Utrecht in nieuwe fase: werkzaamheden aan muur en werf tussen Jacobi- en Viebrug klaar

Wervenherstel in Utrecht in nieuwe fase: werkzaamheden aan muur en werf tussen Jacobi- en Viebrug klaar

Wervenherstel in Utrecht in nieuwe fase: werkzaamheden aan muur en werf tussen Jacobi- en Viebrug klaar
Foto's: Bram van Toor
De werkzaamheden aan de walmuur en de werf op het stuk Oudegracht tussen de Jacobibrug en de Viebrug zijn klaar. De herstelde walmuur is 149 meter lang en daarmee een van de langste rakken – een deel van een werf tussen twee bruggen – van de Oudegracht. Wethouder Rachel Streefland legde donderdag samen met twee buurtbewoners de laatste stenen in de werf.

De werkzaamheden aan de walmuur en de werf op het stuk Oudegracht tussen de Jacobibrug en de Viebrug zijn klaar. De herstelde walmuur is 149 meter lang en daarmee een van de langste rakken – een deel van een werf tussen twee bruggen – van de Oudegracht. Wethouder Rachel Streefland legde donderdag samen met twee buurtbewoners de laatste stenen in de werf.

De werkzaamheden aan de Utrechtse werven begonnen al jaren geleden en hebben inmiddels al vele miljoenen gekost. Het project is opgedeeld in verschillende gebieden, zogenoemde rakken. Het herstel van de walmuur tussen de Jacobibrug en de Viebrug aan de oostkant begon ongeveer een jaar geleden. De muur lijkt op de oude walmuren, maar is gemaakt van prefab-onderdelen, die op de fundering zijn geplaatst. Die fundering bestaat uit buispalen die in de oude walmuur zijn geschroefd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Nu de werkzaamheden tussen de Jacobibrug en de Viebrug klaar zijn, is in totaal 3.409 meter walmuur aan de Oudegracht hersteld. In oktober gaan de werkzaamheden verder aan de andere kant van de Viebrug, op het stuk tussen de Viebrug en de Jansbrug. Vanwege het vaar- en terrasseizoen worden de werkzaamheden in twee delen uitgevoerd. In het voorjaar van 2024 moet het stuk tussen de Viebrug en de Jansbrug afgerond zijn. In totaal moet nog 411 meter walmuur aan de Oudegracht hersteld worden.

Volgens de gemeente is het voor de werkzaamheden soms nodig om bomen te kappen. Dat wordt gedaan als de boom een onveilige situatie veroorzaakt of het erfgoed beschadigt. Als er een boom gekapt wordt, komt daar volgens de gemeente een nieuwe boom voor in de plaats. Tussen de Jacobibrug en de Viebrug zijn vier bomen gekapt, die komende winter terug worden geplant. Voor de start van de werkzaamheden tussen de Viebrug en de Jansbrug moeten zeven bomen worden gekapt, waar zeven bomen voor terugkomen in het wervengebied.

 


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Pre-fab walmuur…?
  Het oude ambacht is heel duur en tijdrovend, ik snap het. Maar pre-fab is toch ook wel weer het andere uiterste. Technologische vooruitgang maakt duurzame ambachten overbodig maar of het ook duurzaam is moet nog blijken..

 2. Barend

  “Als er een boom gekapt wordt, komt daar volgens de gemeente een nieuwe boom voor in de plaats”. Wat een giller. Op sommige rakken is sprake van een ware kaalslag. Lege plekken, kale plekken en niet opgeruimde stronken. Gemeentelijke politiek en ambtenarij: veel woorden, geen daden.

 3. Barend

  Oh ja. En die 7 bomen die nog gekapt gaan worden. Daar komen GEEN 7 bomen voor terug. In plaats van die 7 komen er slechts 3 terug. Daarnaast komen er 4 bomen op plaatsen waar eerder bomen zijn gekapt en niet zijn vervangen. De gemeente goochelt als een dolle met de herplantplicht.

 4. Rob H.

  @Barend: iets minder bomen kan ook best, op de werven.

  Minder wortelschade en meer zicht op de prachtige panden aan de gracht.

 5. Wim

  Bomen horen niet thuis op de werven dat was onkruid dat in bedwang gehouden moet worden.
  Bomen stam langs de weg in het buitengebied.

 6. Joris

  Alle bomen weg van de Oudegracht. Die horen daar niet.

  Ik heb niks tegen natuur of bomen, maar op deze specifieke plek doen ze de schitterende historische Oudegracht geen recht.

 7. Rien

  @allemaal hierboven:

  het zijn juist de bomen, die de werven zo leuk maken!

 8. Johan

  Ach Joris toch. Wat een historisch onbenullige uitspraak. Duik eens in het Utrechtse Archief en verbaas je over de bomen op de grachten door de eeuwen heen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).