Wetenschappers van de Universiteit Utrecht doen onderzoek naar de oudste pissebed van Nederland. Het fossiel van het dier werd gevonden in een steengroeve in Winterswijk en is tussen de 242 en 247 miljoen jaar oud.
Het is een bijzondere vondst. Niet alleen omdat fossielen van pissebedden zeldzaam zijn, ook omdat het om een nieuwe soort gaat die door de onderzoekers Gelrincola winterswijkensis is genoemd. Het eerste deel van de naam verwijst naar de provincie Gelderland en het tweede naar Winterswijk.
Ongeveer de helft van de pissebedden leeft in zee. De dieren zijn dan ook nauw verwant aan krabben en kreeften. Ook de pissebed die in Winterswijk is gevonden leefde in zee.
De pissebed kwam voor in het Trias-tijdperk, uit die periode zijn maar tien soorten pissebedden bekend. Uit de perioden na het Trias zijn meerdere soorten bekend.
Vulkaan
Tijdens het Trias-tijdperk, ongeveer 250 miljoen jaar geleden, stierf meer dan 90 procent van alle plant- en diersoorten uit als gevolg van klimaatverandering. Waarschijnlijk was een vulkaanuitbarsting de boosdoener.
Dit maakt het Trias voor onderzoekers een interessante periode. Gesteenten uit het Trias komen in Nederland alleen voor in de steengroeve van Winterswijk. Deze zomer gaat de Universiteit Utrecht samen met Naturalis Biodiversity Center verder zoeken naar fossielen.
Vanaf 8 juni is het bijzondere fossiel te bewonderen in Naturalis.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.