Wetenschappers van de Universiteit Utrecht (UU) hebben een manier gevonden waarmee gewassen kunnen worden beschermd tegen bijvoorbeeld overstromingen. Met de methode zouden jaarlijks vele oogsten kunnen worden gered.
De wetenschappers hebben ontdekt hoe planten merken dat ze onder water staan en hoe ze dit signaal gebruiken om te overleven. Zo gebruiken sommige planten de zogenoemde snorkelresponse. Bladeren en stengels groeien versneld omhoog om zo boven het water uit te komen. Bij een andere strategie onderdrukt de plant de groei om op die manier zuurstof en energie te sparen tot de overstroming voorbij is.
Klimaatverandering leidt onder andere tot meer overstromingen. Voor gewassen is dit desastreus want net als mensen hebben planten zuurstof nodig om te overleven. Een aardappelplant kan bijvoorbeeld na 24 uur onder water te hebben gestaan als verloren worden beschouwd.
De wetenschappers van de UU willen de overlevingsstrategie die sommige planten hebben toepassen op gewassen die niet met een overvloed aan water om kunnen gaan.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.