Wethouder Dennis de Vries (mbo) heeft maandagochtend een tentoonstelling over inclusiviteit in de zorg geopend. Dat deed hij op het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland. Met de expositie moeten studenten, zorgprofessionals en andere Utrechters aan het denken worden gezet over diversiteit in de zorg.
In de tentoonstelling van het ROC zijn verschillende verhalen uit de spreekkamer te zien en lezen. Want, zo zegt de onderwijsinstelling: “De zorgverlener moet voldoende kennis hebben over diversiteit in zorgvragen en zich ervan bewust zijn dat iedereen anders is.”
Dat is volgens het ROC op dit moment nog niet altijd vanzelfsprekend. “Als patiënt is het belangrijk om informatie te delen, zodat de zorgverlener ervan op de hoogte is wat jou uniek maakt.”
Maar diversiteit en inclusie werken ook de andere kant op, zegt Jos van der Eijk, directeur van het Gezondheidszorg College. “Zo komen ze (studenten, red.) bijvoorbeeld in aanraking met patiënten die alleen behandeld willen worden door een man of juist alleen door een vrouw. Het is belangrijk dat studenten dat snappen en mee leren omgaan.”
Bewustzijn
Volgens het ROC is het belangrijk dat er meer bewustzijn wordt gecreëerd over het belang van diversiteit. “De gezondheidszorg is van oorsprong gebaseerd op onderzoek naar het lichaam van een witte hetero man. Inmiddels weten we dat veel factoren van invloed zijn op onze gezondheid en dat deze historische kennis niet altijd op iedereen van toepassing is.”
“We maken in ons leven andere dingen mee. Door deze verschillen hebben sommige groepen een groter risico op bepaalde gezondheidsklachten dan anderen.”
De tentoonstelling is een initiatief van WOMEN Inc., Rutgers en COC Nederland. Tot en met donderdag 17 april is de expositie te bekijken bij het Gezondheidszorg College aan de Vondellaan.
4 Reacties
ReagerenPardon?
Studenten en zorgprofessionals moeten aan het denken worden gezet over diversiteit in de zorg??!
Wie verzint die onzin?
Me dunkt dat juist (studerende) zorgverleners als geen ander weten hoe divers de mensheid is. Uitgerekend omdat ze zorg verlenen aan individuele mensen die ze dagelijks in grote hoeveelheden van alle vormen, kleuren en maten aan zich voorbij zien trekken.
Diversiteit accepteren en omarmen is bij uitstek toevertrouwd aan zorgverleners, ze maken er namelijk hun beroep van.
En als de clienten/patienten alleen maar door mensen van een bepaald geloof willen worden geholpen, wordt dat dan ook geaccepteerd?
Overigens klopt het dat het meeste van de wetenschap is gebaseerd op de blanke man, heel simpel omdat die het meeste proefkonijn zijn geweest (al dan niet onvrijwillig). Dus als de ROC dat een probleem vindt, moeten ze misschien ook even gaan inclusief gaan ronselen voor diverse proefkonijnen.
@Bert
Er was destijds wel een steekhoudend argument voor de keuze van mannelijke proefkonijntjes: vrouwen krijgen (i.e. ze maken in 9 maanden tijd) babies en van de reproductie was vroeger niet veel bekend.
De medische wetenschap komt nameijk echt van heel erg ver….in 1700s maakten de artsen je nog dood om een eenvoudige ontsteking te DEI is echter geen wetenschap maar een mening.
Als mensen zorgpersoneel discrimineren door bijvoorbeeld hulp van een man of van iemand met een hoofddoek te weigeren, dan moeten zij gewoon al hun recht op gezondheidszorg verliezen. Zo houd je de zorg betaalbaar, én een fijne plek om te werken.