Wethouder houdt voet bij stuk: gemeente verwijdert graffiti op rijksmonumenten Oudegracht niet Wethouder houdt voet bij stuk: gemeente verwijdert graffiti op rijksmonumenten Oudegracht niet

Wethouder houdt voet bij stuk: gemeente verwijdert graffiti op rijksmonumenten Oudegracht niet

Wethouder houdt voet bij stuk: gemeente verwijdert graffiti op rijksmonumenten Oudegracht niet
Foto's: Bas van Setten
De gemeente verwijdert geen graffiti van rijksmonumentale gebouwen, ook niet na vragen van het CDA Utrecht in het vragenuur. De aanleiding voor deze vragen was de bekladding van twee rijksmonumenten aan de Oudegracht in Utrecht.

De gemeente verwijdert geen graffiti van rijksmonumentale gebouwen, ook niet na vragen van het CDA Utrecht in het vragenuur. De aanleiding voor deze vragen was de bekladding van twee rijksmonumenten aan de Oudegracht in Utrecht.

“Als CDA Utrecht hebben wij in de afgelopen twee jaar al onze verbazing uitgesproken over deze vervelende en onzinnige bezuiniging van de regeling en delen wij de zorg van de bewoners van de binnenstad als het gaat om de effecten ervan”, zei Jantine Zwinkels van het CDA Utrecht.

Volgens het CDA zou de keuze om te stoppen met het verwijderen van graffiti een onverstandige keuze zijn geweest. Het zou een verloederend effect op de stad hebben. 

Noodzakelijk

Wethouder Susanne Schilderman reageerde daarop dat de bezuiniging nodig was binnen de toenmalige begroting, en dat de gemeenteraad hier zelf mee akkoord ging in 2019. “Dit was noodzakelijk om de benodigde bezuiniging voor de gemeentelijke financiën te realiseren. Geen enkele besparing is pijnloos, zoals u natuurlijk ook begrijpt.”

Voor eigenaren van monumentale panden kan volgens Schilderman geen uitzondering worden gemaakt. “Ook in het gemeentelijk erfgoedbeleid is ook de eigenaar van het pand verantwoordelijk voor het onderhoud, dus ook het verwijderen van bekladding. Wij kwamen met de nu vervallen regeling de particuliere eigenaren tegemoet. We kunnen hier geen uitzonderingen in maken.”

Terugbrengen

Wel is er volgens Schilderman al beloofd dat de gemeente in de programmabegroting gaat kijken of, en hoe de graffitiregeling terug kan worden gebracht. Daarover ontvangt de gemeenteraad binnenkort meer informatie.

“Bij monumenten in beheer van de gemeente wordt de graffiti natuurlijk door ons als eigenaar van het pand wel verwijderd”, voegt Schilderman toe. Dat gebeurt in de meeste gevallen binnen vier dagen nadat er een melding over de bekladding binnenkomt en binnen 24 uur als het gaat om bijvoorbeeld racistische leuzen.

 


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Barend

  De enige partij met common sense in de Utrechtse raad is kennelijk het CDA. Dit is een bizarre bezuiniging. De gemeente geeft miljoenen uit voor inkomenssteun aan bevolkingsgroepen waarvan je je kunt afvragen of dat de taak van de gemeente is. De gemeente hengelt miljoenen binnen door de OZB met een bizar percentage omhoog te gooien. En dan zou een minuscule besparing van 40.000 nodig zijn om de begroting sluitend te maken? Wat een Orwelliaanse prietpraat.

 2. BdV

  Misschien dat Susanne Schilderman (haar naam zegt blijkbaar niet alles) er later achter komt dat die 40.000 euro toch wel de moeite waard was. Ik ben benieuwd hoe snel Utrecht is volgespoten.

 3. Wim

  Graffiti tast de publieke ruimte aan. Oók als ze op prive-eigendom zit. Die gemeentelijke schoonmaakregeling was daarom een mooie oplossing om de publieke ruimte op orde te houden. Die bezuiniging van 40.000 was daarom een bizarre maatregel: druppel op een gloeiende plaat met sterk negatief effect.

 4. Wim

  Utrecht geeft liever 10millioen meer uit aan de gasrekening door te vroeg hun contract op te zeggen.

 5. Utregter

  Sinds 2019 is deze regeling al van toepassing en wordt er geen Graffiti meer schoongemaakt bij particulieren en nu 3 jaar later is het ineens een hot item en probleem omdat een huiseigenaar niet zelf de schoonmaak wilt betalen ?
  Misschien dat de Utrechtse politiek en belastingbetaler ook de schoonmaak aan de buitenzijde van mijn particuliere woning wil betalen ? Mijn woning staat namelijk ook in de openbare publieke ruimte en ik wil de schoonmaak uiteraard ook niet zelf betalen als eigenaar….

 6. Wouter

  @BdV
  Het was een domme beslissing van een eerdere B&W met instemming van de raad en er wordt aan gewerkt om dat terug te draaien. Wat wil je nog meer van de huidige B&W? Dat ze beslissingen van voorgaande B&W negeren? Dan weet je als inwoner nooit meer waar je aan toe bent met de gemeente.

 7. Chantal

  Wat dacht u van een reisverbod voor de gehele gemeente raad? Spanje/USA in het kader van bezuinigen
  Wat daarop kan daar al op niet bespaard worden

 8. Koel Hoofd

  Heeft Susanne Schilderman niet begrepen dat de gemeente ook verantwoordelijk is voor handhaving zodat er geen vernieling en verloedering plaats vind?
  Bestuurlijk onbenul.

 9. Scherpschutter

  Volkomen terecht. Een overheid is er niet om schade aan privaat eigendom te vergoeden (waarom zou een belastingbetaler moeten opdraaien voor iets waar hij/zij niets mee te maken heeft?), een overheid is er om te voorkomen dat schade wordt toegebracht aan private eigendommen en waar wel schade toegebracht de daders op te sporen en berechten.

  Een tikje genant is dan wel weer dat diezelfde overheid zelf ook belastinggeld gebruikt om publieke muren te bezoedelen (muurschilderijen bijvoorbeeld), en nu met het argument komt uit bezuinigingsoverwegingen besluit niets te doen aan het bezoedelen van privaat eigendom.

 10. Guillaume

  Volledig eens met bovenstaande reacties. Draai deze relatief kleine bezuiniging gewoon terug. Zo’n mooie stad, daar moet je zuinig op zijn. En het geeft ook een signaal naar de mannetjes die deze -overigens zeer lelijke- tags plaatsen.

 11. Marcel

  Prima bezuiniging? Laat de gemeente zich dan ook niet meer bezighouden met monument voorschriften. Laat de gemeente/ het bestuur zich is minder bemoeien met van alles? Krijg een brief van de wethouder waarin ze aangeeft dat als ik iets wil veranderen bv voor isolatie ik wel toestemming moet hebben. Belachelijke bemoeizucht. Eigenaar zelf schoonmaken? Prima. Maar verder? Wegwezen. Handhaven op fietspad met voortrazende aso zonder helm. Doe is wat?

 12. Yoshua

  We krijgen een 70 en 80s revival met een zwaar verloederde binnenstad begrijp ik?

 13. Realist

  Off topic. De naam Schilderman past toch fantastisch bij het onderwerp. Zo heb je meneer Baksteen die voorzitter was van de vereniging van verkeersvliegers of Hennie de Haan, zij was voorzitter van de pluimveesector.

 14. Hans

  De eigenaar van de gebouwen op de foto kan in dit geval de zaak eenvoudig zelf oplossen. Een potje gebroken wit van de bouwmarkt, een brede kwast en de zaak is binnen een kwartier weggewerkt. Kost een paar tientjes. Dat hoeft dus geen duizenden euro’s te kosten.

 15. Humor

  @Realist:

  En ‘Diana Woei’ van ‘het weer’, en ‘Jaap Stockman’ van ‘het hockey’. Wie weet er nog meer?

 16. Eelco Vonkert

  Ik zie hier reacties waarvan ik denk. Die komen uit 1 en dezelfde pen. @utregter @scherpschutter ….. hou toch op onder verschillende namen te reageren. Utregter woont in ee sociale huurwoning, zeur niet, over 40.000 euro… Die wethouder moet opdonderen, wegwezen. Schoonheid is nr 1. als een stad niet mooi en schoon is, dan verloedert het op alle fronten. Ik ga er vanuit dat die wethouder er zelf mooi voor zit in zijn villa, herenhuis, ergens in een gehucht of dorpje. Die woont niet eens in Utrecht, en heeft dus ook geen last van het vele tuig dat onze stad verziekt.

 17. Koel Hoofd

  @Yoshua
  Jups, HC versie 2.0 is al helemaal af…

 18. R.De Leeuw

  Schande om hier zo mee om te gaan.
  Graffitispuiters hadden al vrij spel in Utrecht en krijgen nu nog ‘n extra aansporing.
  om nog meer onder te kladden.
  Voorbeelden genoeg in het centrum en elders in Utrecht.
  Diegene die Utrecht bezoeken en het zo.n mooie stad vinden zullen snel van mening veranderen als ze al die troep zien op de gevels en de puien.
  Utrecht 900 jaar ( wat een feest) maar nu zonder feestvreugde.

 19. Trol

  Yoshua, gelukkig. Mooie tijd.

 20. Utrechter

  Was het niet Schilderman’s partijgenoot van D66 die enkele jaren geleden met een shirt van Free FAME op de foto ging, om kennelijk steun uit te spreken voor die minkukel die heel Utrecht volgeklad heeft? Ik zie hier een patroon.

 21. VincentZ

  Voor de zoveelste keer: De gemeente raad heeft nul komma nul respect voor monumenten en erfgoed. 40k is peanuts op de begroting. En trek eindelijk eens de vergunning in voor de panden op de Burgemeester Reigersstraat dat kan met Wabo 2.33. Dat labbekak beleid ten aanzien van beschermd erfgoed om te huilen.

 22. Flip

  Kunnen degenen die gepakt worden bij het bekladden als taakstraf zelf de graffiti verwijderen. Dat zullen ze wel begrijpen. Denk aan de persoon die overal FAME op klieder.

 23. Helene

  Ik woon zelf in een mo umenten pand.Om de ha eklap is de buitenmuur onder gekalkt.vreselijk.zo ie zo de panden hierboven ge noemd.er zou een regeling moeten komen om de graffiti door de gemeente worden verrwijderd.

 24. Realist

  Hoe meer graffiti, hoe meer verloedering. Het is een signaal.. De gemeente moet dit zichzelf aanrekenen en de burger helpen de verloedering tegen te gaan. Prioriteiten stellen dus, dan maar een hobbyprojectgroepje of klimaatfeestje minder.

 25. echte Utrechter

  Over monumenten gesproken…… zo’n dakkapel gedegradeerd tot lucht?afvoer! Ik zie de laatste jaren wel meer van dit soort verloedering in de binnenstad.
  Het lijkt wel of de gemeente steeds minder omkijkt naar de staat van gebouwen.

 26. Nina

  40.000 euro besparen op dit en dan vervolgens 930.000 euro moeten betalen aan één inwoner, omdat je als gemeente niet op tijd reageert.

  Waar gaat dit over en waarom wordt hier over vergadert? Hup, hup schoonmaken.

 27. Gré Braadslee

  @echteutrechter alles moet kapot, stuk, alles wat doet herinneren aan vroeger mag niet meer, is slecht, is fout, is verkeerd. dát schuilt erachter. Heel eng idd.

 28. Antigraffititeam GHMB

  Doe als het Antigraffititeam bij de Gasthuismolenbrug: gewoon overheen schilderen in de juiste kleur! Stug volhouden….. na een tijdje houden de spuitgasten het voor gezien.

 29. Giuseppe

  laat studenten een anti graffiti sensors/camera bedenken die op verfgassen/beelden reageren en gemakkelijk weg te werken is,”en bij spuiten” een groot alarm af laten gaan, ook de boete’s verhogen in Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).