Wethouder Klaas Verschuure helpt bij kerstboominzameling in Utrecht: ‘Inmiddels 200.000 kilo opgehaald’ Wethouder Klaas Verschuure helpt bij kerstboominzameling in Utrecht: ‘Inmiddels 200.000 kilo opgehaald’

Wethouder Klaas Verschuure helpt bij kerstboominzameling in Utrecht: ‘Inmiddels 200.000 kilo opgehaald’

Wethouder Klaas Verschuure helpt bij kerstboominzameling in Utrecht: ‘Inmiddels 200.000 kilo opgehaald’
Bron: Twitteraccount Klaas Verschuure
Nu de feestdagen achter ons liggen is het moment van de kerstboominzameling weer begonnen. Zo ook in de gemeente Utrecht. Wethouder Klaas Verschuure stak ook even de handen uit de mouwen.

Nu de feestdagen achter ons liggen is het moment van de kerstboominzameling weer begonnen. Zo ook in de gemeente Utrecht. Wethouder Klaas Verschuure stak ook even de handen uit de mouwen.

“Stijn, Leon, Jordi en andere inzamelhelden van Stadsbedrijven hebben inmiddels 200.000 kilo aan kerstbomen opgehaald”, zegt Verschuure via Twitter. “Om hen een hart onder de riem te steken, heb ik meegezwoegd in ‘mijn eigen wijkie’ Noordwest.”

Van 4 tot en met 29 januari kunnen Utrechters hun boom bij een van de inzamelpunten in de stad brengen of op de aangewezen momenten langs de weg leggen. Verdeeld over de stad zijn er veertig inzamelpunten. De verwachting is dat er in Utrecht meer dan 40.000 kerstbomen worden weggegooid.

De gemeente zegt de opgehaalde kerstbomen te verwerken tot compost. Ook wijst de gemeente op duurzame manieren om met oude kerstbomen om te gaan. Dit jaar waren er bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden om een kerstboom te adopteren. Die kunnen na de feestdagen weer terug in de grond, om op krachten te komen voor de volgende kerst.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Zie ook heel veel kerstbomen IN EEN POT bij de inleverpunten. Waarom koop je er dan een in een pot als die de vernietigd wordt ?
  Plant het dan ergens waar die lekker kan groeien.

 2. Gerard

  @Katja: een kerstboom met kluit blijft langer groen.

 3. Kadoendra

  @Katja

  De meeste kerstbomen in een pot hebben te weinig kluit om te overleven.
  De minimale kluit die ze hebben houd de kerstboom iets langer in leven.

  Als je een kerstboom wil hebben die het wel overleefd moet je er een kopen op een plek waar je hem zelf mag uitgraven zodat je er zelf voor kan zorgen dat de kluit zo groot mogelijk is.

 4. D.

  @Katja. Een kluit wordt machinaal uitgegraven, hierdoor gaan veel tere wortels kapot en de boom zal uiteindelijk afsterven.

  Ik houd van kerst, maar het jaarlijks kappen van miljoenen bomen mag van mij stoppen.

 5. Aa

  Stop met deze gekte. Een boom kappen voor maandje vertier waarna de gemeenschap mag betalen om alles netjes op te ruimen. Waarom zit het recyclen van deze bomen eigenlijk niet in de prijs?

 6. thomasje

  Wat een absurd gedrag in 2021. De wereld verliest elk jaar een oppervlak gelijk aan Nederland aan bos. Het klimaat holt achteruit. 75% minder insecten. En dan zomaar 40.000 bomen weggooien die een paar weken in huis hebben gestaan. Ik begrijp hier echt niets van.
  Traditie is ook maar iets dat tussen je oren zit. Nou ja ik heb geen kinderen en mijn tijd zal het wel duren. Maar ik begrijp al die hetero’s echt niet meer.

 7. Wim Vreeswijk

  Verkoop kerstbomen alleen nog maar met kluit zodat deze boom ná de kerst weer opnieuw geplant kan worden zodat de 40.000 Utrechtse kerstbomen weer herplant kunnen worden voor een 2e leven in de provincie. Er zijn inmiddels landelijk 16.000 boeren die geen opvolger hebben. Wellicht is het een idee als de Utrechtse bomen op de vrijkomende gronden geplant kunnen worden en het boeren weer wat meer perspectief gaat krijgen voor hun opvolgers..

 8. Pee

  @thomasje
  “Maar ik begrijp al die hetero’s echt niet meer. ”

  ?

 9. Adriaan

  @Thomas: door toegenomen CO2 in de lucht is de aarde de afgelopen 30 jaar alleen maar groener geworden. Satelietmetingen bewijzen dat.
  Op je insecten-stelling valt ook wat toe te lichten. Door toegenomen wereldhandel, met daarbij komende vijanden, is er vooral een verschuiving in soorten te zien. Als je alleen naar de traditioneel voorkomende soorten kijkt en niet wat er bij komt, wordt het inderdaad minder….. Het complete plaatje geeft die verandering niet.
  Kijk naar ziektes: essentaksterftziekte was/is hot. Ik heb al vrijwel bladloze bomen in 2019 gezien die afgelopen jaar weer vol in het blad stonden. De natuur herstelt zich ook….

  En zo lang een tuinman €37,50 ex BTW per uur kost, zie ik kerstbomen niet massaal worden herplant…..

  Kerstbomen worden bij mijn weten handmatig gestoken….. Tijd is geld….

  Ik heb al jaren mijn eigen recycle kerstboom in pot. Periodiek haal ik een kleintje met kluit van de straat, zet die in een grotere pot met lekkere voedselrijke grond. Rond de kerstdagen staat hij binnen en als ik de eerste 2 weken van het jaar elders ben, gaat hij in een rugzak flightbag, met versiering en al met me mee. In feb mag hij weer naar buiten en hou ik hem op een beschutte lichte plek in de gaten. En na een jaar of 5 gaat hij met pot en al de grond ergens in NL in.

  En als je hem niet aan de weg weet te scoren, verkopen tuincentra grote delen van het jaar bomen in pot die prima als kerstboom functioneren….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).