Wethouder kritisch op bezoek Zwarte Piet aan voedselbank Utrecht Wethouder kritisch op bezoek Zwarte Piet aan voedselbank Utrecht

Wethouder kritisch op bezoek Zwarte Piet aan voedselbank Utrecht

Wethouder kritisch op bezoek Zwarte Piet aan voedselbank Utrecht
Archieffoto Sinterklaas
De Utrechtse wethouder Linda Voortman is kritisch op het bezoek van enkele Zwarte Pieten aan de voedselbank in Ondiep. Op Twitter laat ze weten dat ze in gesprek wil met de organisatie want Sinterklaas moet op een ‘inclusieve manier’ gevierd worden. Daar horen volgens de wethouder geen Zwarte Pieten bij.

De Utrechtse wethouder Linda Voortman is kritisch op het bezoek van enkele Zwarte Pieten aan de voedselbank in Ondiep. Op Twitter laat ze weten dat ze in gesprek wil met de organisatie want Sinterklaas moet op een ‘inclusieve manier’ gevierd worden. Daar horen volgens de wethouder geen Zwarte Pieten bij.

Terwijl de PVV in Utrecht op sociale media juist juichte vanwege de aanwezigheid van de Zwarte Pieten was wethouder Voortman minder blij. Op Twitter schreef zij: “Goed dat Voedselbank Utrecht Sinterklaas viert, maar dan wel op een inclusieve manier zodat het voor alle kinderen een mooi feest is. Dat is dit dus duidelijk niet. Ik ga hierover in gesprek met de voedselbank.”

Deze reactie van de wethouder kon weer rekenen op een antwoord van PVV-kamerlid Léon de Jong: “Moet je weer roet in het eten gooien Linda? Uitgerekend bij de voedselbank? Mond vol van inclusie maar Zwarte Piet uitsluiten. Om zijn kleur. Idioot! Maak je liever druk om al die mensen die door wanbeleid kabinet niet meer rondkomen en noodgedwongen aankloppen bij voedselbank!”

Roetveegpieten

Maar hoe kijkt Jan Zwarts van Voedselbank Ondiep zelf naar de discussie? “Wij doen helemaal niet aan politiek. Wij willen ons juist ver houden van dit soort discussies. Het is gewoon een kinderfeest. De pieten mochten zelf weten hoe ze zouden komen; regenboog, met stippen, roetveeg, het maakt mij echt niet uit. Er waren trouwens ook gewoon roetveegpieten aanwezig, maar ja die stonden niet op de foto.”

Verder zegt Zwarts: “Ik begrijp dat de wethouder zich hard maakt voor diversiteit, maar kijk dan ook eens naar het college van burgemeester en wethouders, of naar de fractie van GroenLinks Utrecht.”

37 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Ja, wit-links in Utrecht hanteert als motto: Do what i say, don’t do what i do.

 2. Rob

  Doe toch eens normaal!

 3. Berend

  Grappig eigenlijk, inclusief zijn door uitsluiting.

 4. lousberg

  Er zijn nog steeds veel flapdrollen in Nederland…..

 5. Lachgas

  Kan me niet voorstellen dat er zo weinig op dit artikel wordt gereageerd. Niemand wil hier zijn groene vingers aan branden.

 6. Fvw

  Niet mee bemoeien wethouder, laat iedereen in zijn waarde, als ondiep zo sinterklaas wil vieren met alle soorten pieten, is dat hun keuze PUNT.

 7. Hans

  Zwarte Piet is blijkbaar definitief gekaapt door extreem rechtse partijen zoals de PVV. Pogingen om het sinterklaasfeest te behouden voor alle Nederlanders en in te passen in een veranderend Nederland worden bemoeilijkt, zo niet onmogelijk gemaakt door deze onsympathieke, demonstratieve acties van extreem rechts. Zwarte Piet willen zij nadrukkelijk pikzwart blijven etaleren. En iedereen die dat niet fijn vindt wordt op deze manier buiten het ‘feestje’ gehouden.

 8. Speak Up

  En we hebben deze pieten ook helemaal niet op een black face achtige manier aangezet, nee joh, hoe komen we erbij!?

  Zelfs toen we nog op grote schaal traditionele pieten hadden in Nederland zagen ze er never nooit zo uit.

  En dan die man maar roepen dat hij geen politiek bedrijft, my ass. Het is olie op het vuur gooien. En we weten allemaal waar de sentimenten in Ondiep grotendeels liggen.

 9. Realist

  Vanuit de linkse bubbel eisen wij inclusie en diversiteit, degene die het daar niet mee eens is sluiten wij uit.

 10. Patty

  @Hans. Volgens mij heeft u het partijprogramma van de PVV nog nooit doorgelezen. Deze partij is absoluut niet ‘extreem rechts’. Zou ze eerder zien als centrum rechts. Er zitten best een aantal punten tussen die als links kunnen worden gezien.

 11. Bromsnor

  Bromsnor is bedroeft. Wat is er mis met inclusiviteit? Waarom mogen sommige mensen zich niet thuis voelen in dit land? Waarom provoceren tijdens een kinderfeestje? Droef, droef droef.

 12. Speak Up

  @ Patty

  Komt die rare mythe weer naar boven toe…De PVV roept alleen maar in naam wat dingen die sociaal-maatschappelijk acceptabel klinken, in de praktijk stemmen ze bijna altijd met het neo-liberale (dus rechtse) beleid van de VVD en het CDA mee.

  En nee, de PVV is niet centrum-rechts, maar zeer rechts. Ze zijn zeer conservatief-nationalistisch, dan ben je gewoon zeer rechts, altijd. Wordt tijd dat roeptoeters zich eens wat meer in de politicologie gaan verdiepen.

 13. Rob H.

  @Patty. Volgens mij heeft u het partijprogramma van de PVV nog nooit doorgelezen. Deze partij heeft absoluut geen punten die als links kunnen worden gezien. Zou ze eerder zien als ultra-rechts. Er zitten best een aantal punten tussen die als extreem rechts kunnen worden gezien.

 14. Scherpschutter

  Ik stel voor dat mevrouw Voortman feestjes op haar manier viert en dat de rest van de vrije mensen in Nederland dat ook op de eigen manier doen. Punt.

  Het is hier geen Noord Korea waar politici dicteren hoe cultuur beleeft dient te worden, noch moet je dat ooit willen. Bemoei je met je eigen zaken.

 15. Gregor

  Waarom zou je je buitengesloten voelen omdat zwarte piet zwart is? Heb een ruggengraat en ga door met je leven. Als ik wil zou ik mij iedere dag wel beledigd kunnen voelen bij wat ik hoor en zie in Nederland. Als je je daaraan overgeeft leef je niet meer. Zoek het bij jezelf en sta erboven.

 16. Nina

  Hier is wel een heel oude Pieten-verkleedset gebruikt, zeg.

  Wat mij betreft is het Sinterklaasjournaal leidend in deze discussie. Niet iedereen zal het er 100 % mee eens zijn, maar dat geldt voor meer dingen en dan gaat het algemeen belang dus voor.

  Ga daarom gewoon mee met de tijd. Vooral voor de kinderen.

 17. buhhh

  Heel jammer dat PVV Sinterklaas weer aan moet grijpen om mensen recht tegenover elkaar te zetten. Dit feest is toch voor het tegenovergestelde bedoeld!! en voor KINDEREN!! niet voor kinderachtige ruziende politici. BAH!!

 18. Yoshua

  Henk Westbroek is tegen zwarte Piet, zelfs zwarte Piet heeft verbannen uit zijn Sinterklaas lied, gaat gratis winkelen voor dezelfde voedselbank.
  Dat dan wel weer.

 19. Wim

  Waar bemoeit deze wethouder zich mee.
  Het was een feestje voor kinderen die al genoeg missen. Daarnaast inclusiviteit het modewoord van nu houdt in dat een ieder zich kan vertonen als hij of zij wil zonder bemoeienis van een wethouder die moet zich aan de wet houden.

 20. Hans

  @ Patty

  De PVV is geen partij maar een op autocratische wijze bestuurde club. Hun hele ‘programma’ staat op een velletje papier. Hetbkomtbuitbde koker van Geert. Partijen hebben leden en houden ledenraadplegingen. Van deze club is Geert Wilders de enige baas.

  Het kamerlid de Jong laat zich als volgt uit:

  “Maak je liever druk om al die mensen die door wanbeleid kabinet niet meer rondkomen en noodgedwongen aankloppen bij voedselbank!” Hij heeft gelijk! Maar het zijn Haagse praatjes van dit goed betaalde en wel doorvoede kamerlid. Want een deuk in een pakje boter – om even in de sfeer van de voedselbank te blijven – heeft deze club nog nooit geslagen als het gaat om de problemen die gewone mensen hebben om te overleven en rond te komen van een veel te laag inkomen in combinatie met hoge huren en dito stookkosten. Wel wijst de PVV altijd zonder uitzondering zondebokken aan die de schuld zouden zijn van de ellende en de armoede van anderen. De Islam prijkt boven aan hun lijstje. Maar met dat gebazel is de werkelijke armoede van mensen die op de voedselbank zijn aangewezen niet verholpen. Zal ook nooit gebeuren.
  Links, rechts, half rechts, het doet er allemaal niet toe. Als je twee inktzwarte black face-figuren met quasi blije gezichten de voedselbank instuurt, zogenaamd om het geheel een beetje feestelijke luister bij te zetten weten toch heel wat mensen, van puur ongemak niet goed meer waar ze kijken moeten. Het is dus wel degelijk een politiek statement wat hier gemaakt wordt. En dat weten ze bij de PVV donders goed, want ze zijn zo leep als een vos: ze weten er namelijk de sentimenten doorgaans aardig mee te bespelen. En dat doen ze nu dus ook. Maar waar blijven hun oplossingen? Ze hebben ze niet.

 21. Subsidie

  Waarom is inclusiviteit het toverwoord dat direct andere waarden en principes lijkt te mogen vernietigen zonder discussie?

 22. Pieter

  PVV extreem rechts.. laat me niet lachen,utrecht heeft helaas veel extreem links in het beatuur
  Linda moet eens naar belangrijker zaken kijken dan haar,, inclusiviteit,!!

 23. Scherpschutter

  @Wim

  Zo is het Wim. Dit per definitie geen zaak voor politici en al helemaal niet voor een lokaal wethoudertje.

  En over die inclusiviteit gesproken; wellicht dat Voortman eerst haar eigen gelederen eens tegen de kleurlamp moet houden, alvorens ze anderen op deze wijze de maat durft te nemen…Niets is immers zo diversiteits-exclusief als een GroenLinks partijcongres.

  Dat er geen dieprode schaamblosjes op de lelieblanke kaakjes van mevrouw Voortman te ontdekken zijn bij het debiteren van dit soort bemoeienis, is en blijft verbazingwekkend.

 24. Pee

  “want Sinterklaas moet op een ‘inclusieve manier’ gevierd worden. Daar horen volgens de wethouder geen Zwarte Pieten bij. ”
  Toch knap als je jezelf zo belachelijk maakt in 1 zin.
  Pvv is niet extreem rechts, als je dat niet weet moet je maar eens opzoeken wat extreem rechts inhoud.
  De dooddoener dat de pvv nooit met oplossingen komt is ook allang achterhaalt.
  De pvv word stelselmatig aan de zijlijn gezet en krijgt dus geen kans om met oplossingen naar voren te treden.
  Alles wat de pvv naar voren brengt word aan de kant geschoven.
  Zwarte piet is en blijft zwart en daar veranderd niemand wat aan of het moed verboden worden maar dan draaien ze gelijk de democratie de nek om.
  Al die mensen die nu zo tegen zwarte piet zijn hebben al die jaren dus tegen hun zin sinterklaas gevierd of zo?

 25. Realist

  @Hans. Het Amerikaanse begrip Blackface is gekaapt om Zwarte Piet in het extreme te trekken teneinde een activisme ideaalbeeld af te dwingen. Het gevolg van uw handelen is juist dat er mensen worden uitgesloten, gediscrimineerd of gecanceld. Het blijft wonderbaarlijk dat regressief links de enorme balk in het eigen oog niet ziet.

 26. W.

  @Wim: Misschien even opzoeken wat de paradox van tolerantie is.

  @Scherpschutter: Misschien even leren wat het verschil is tussen inclusiviteit en diversiteit.

 27. Hadjememaar

  Inclusiviteit is geen modewoord (ook al lijkt mijn spelchecker het niet te kennen), het is het antwoord op exclusie (buitensluiten) en polarisatie (wij/zij denken). Zo goed als alle oorlogen in de afgelopen 200 jaar zijn terug te voeren op het excluderen van bevolkingsgroepen, met als gevolg dood en destructie op wereldschaal. Daarom is inclusiviteit belangrijk en doet zwartepiet er toe.

  Provoceren is niet grappig.

 28. Scherpschutter

  @W.

  “@Scherpschutter: Misschien even leren wat het verschil is tussen inclusiviteit en diversiteit.”

  Gaat niet. De anti-virussoftware tussen mijn oren is genadeloos voor rommelcode. Komt er niet in. De enige oplossing is dat u leert wat een woordgrap is, maar heeft u daar de hardware voor?

 29. Hns

  Politiek correct geneuzel. Dit figuur probeert ten koste van een kinderfeest zich te profileren. Is gelijk een heel goede reden om de partij van dit figuur te boycotten bij komende verkiezingen.

 30. John

  @Hadjememaar: Inclusiviteit is geen modewoord maar een ideologische marketingterm. Het probleem zit hem vaak in hoe dit ‘principe’ op een volledige niet-organische geforceerde manier wordt toegepast. Men neemt een stukje cultuur of traditie dat ooit ontstaan is en probeert op ideologisch gronden een verandering te forceren waar geen van de betrokken partijen echt op zitten te wachten. Je legt specifiek de nadruk op bepaalde karakteristieken van mensen waardoor je juist een bewustzijn van “wij en hen” creëert op basis van deze karakteristieken. Als je een maatschappij organisch zijn gang laat gaan zal iedereen vanzelf deze verschillen normaal gaan vinden, maar als je constant zit te hameren op de verschillen tussen mensen zul je alleen maar meer verdeeldheid zaaien en maak je alle organische samensmelting direct ongedaan. Ik sta altijd verbaasd van de arrogantie die sommige mensen hebben dat ze denken dat ze een hele maatschappij glad kunnen strijken met de deegroller van ‘inclusiviteit’, de autoritaire drang om mensen te dwingen wat ze moeten doen en denken. Nederland is nu eenmaal een verzameling van verschillende monoculturen van verschillende afkomsten, iedereen heeft zijn eigen soort feesten en tradities die op verschillende manieren gevierd worden, of het nu sinterklaas, het suikerfeest, Rosj Hasjana of het lentefestival (Chinese nieuwjaar) is. Een aantal van deze tradities/feesten zul je vast en zeker ook geforceerd ‘inclusiever’ kunnen maken, maar ik ben van mening dat dit alleen maar meer haat en wantrouwen zal veroorzaken.

 31. Hans

  Nog even wat de PVV betreft. Deze club verkoopt meningen als feiten en leugens als waarheden. Klein voorbeeld: onlangs debiteerde mevrouw Fleur Agema in een talkshow de leugen dat van de patiënten die op de ic’s liggen 50% was gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is een pertinente onwaarheid, een leugen. Een levensgevaarlijke leugen overigens omdat dit verhaal bij mensen onder de hersenpan gaat zitten en zij kunnen besluiten, op grond van deze bewering, om zich niet te laten vaccineren.
  Zo’n club is dat dus, die PVV. Denk na.

 32. [email protected] 🤔

  Laat jezelf niet tegen elkaar uitspelen door de politieke partijen …..

 33. Frank Heuvelman

  @Pieter

  Wat is er verkeerd aan links, Pieter? En wat heb jij persoonlijk te duchten van links? Op welke feiten is jouw kennelijke angst gebaseerd?

  Wat is er verkeerd aan twee tegengestelde politieke overtuigingen die elkaar in balans houden waardoor ons land niet naar links of rechts extremisme door zal schieten?
  Dat heeft namelijk tot nu toe altijd prima gewerkt in ons landje, weet je.

  Een antwoord in je eigen woorden alsjeblieft.

 34. Toine Goossens

  Niet roken,
  Niet dik zijn,
  Niet brommen,
  Geen vuurwerk afsteken,
  Geen vuurtje stoken,
  Niet ongezond leven,
  Geen vlees eten,
  Geen wietwinkel bij de school,
  Geen ongewenste culturele uitingen,
  Je altijd gedragen zoals de (linkse) elite dat doet,

  En dan denken dat mensen zich niet vernederd en weggezet voelen?

  Dit soort elitegedrag creëert een gevaarlijke tweedeling in de samenleving. Ja, daar wordt ik droef van @Bromsnor. Exclusiviteit domineert het denken in Nederland, je bent alleen inclusief als je hetzelfde denkt/doet als ik. Dat is zeer gevaarlijke exclusiviteit. Dat leidt tot verzet.

 35. John

  @hans
  Die heeft zeker IC verward met opnames, ik quote even RTL nieuws: “De berekeningen zijn nu aangevuld met cijfers uit de eerste twee weken van november (.docx). In die twee weken zijn 2134 mensen in het ziekenhuis opgenomen, en 331 mensen moesten op de intensive care worden behandeld. 51 procent van die 2134 patiënten die in het ziekenhuis werd opgenomen, was ongevaccineerd.

 36. Ben Jan

  Inclusiviteit betekent dat iedereen gelijk is en zo wordt behandeld. Niet dat de minderheid heel bijzonder is en ineens alleen daarnaar geluisterd moet worden.

 37. Nina

  Inclusiviteit is een mooi streven, maar helaas onhaalbaar. Ik denk niet dat we dit ooit op de hele wereld gaan bereiken.

  Kijk naar een politiek debat. Men gaat elkaars gedachtengoed te lijf. Hoezo inclusief? Inclusief lijkt dan dus alleen weggelegd voor eigen gedachtengoed en gelijkgestemden.

  Laten we eerst maar eens beginnen met respect voor elkaars mening hoe verschillend ook. Verdraagzaamheid is steeds verder te zoeken, lijkt het.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).