Utrechters die achttien jaar worden ontvangen vanaf deze week een speciale verjaardagskaart van de gemeente. Met deze kaart wil de gemeente de jongeren niet alleen feliciteren, maar vooral helpen met allerlei zaken die ze moeten regelen vanaf die leeftijd. Maandagmiddag overhandigde wethouder Linda Voortman de eerste kaart aan de vanaf morgen achttienjarige Lujain, leerlinge van Kranenburg Praktijkonderwijs.
Vanaf je achttiende verjaardag moet er veel geregeld worden. Met deze kaart wil de gemeente de jongeren wijzen op wat er verandert vanaf die leeftijd. Zo is het belangrijk om een DigiD aan te vragen en moet er een eigen zorgverzekering worden afgesloten. Om de jongeren te herinneren aan deze zaken, ontvangen zij enkele weken voor hun verjaardag een kaart met daarop alle nodige informatie. Ook is er een webpagina gelanceerd waar alles op een rijtje staat: utrecht.nl/18-worden.
Met de verjaardagskaart wil de gemeente onder meer voorkomen dat jongeren in de financiële problemen komen. “We weten dat sommige achttienjarigen en hun ouders verrast worden door alle regelzaken die horen bij volwassen worden. Maar als je de dingen niet op tijd regelt kan dat leiden tot financiële problemen. Of als je geld terug wilt vragen van de belastingdienst vanwege je bijbaan gaat dat niet zonder DigiD. Hierdoor lopen jongeren zomaar geld mis. Dat willen we allemaal vóór zijn”, zo laat Voortman weten.
Eerste verjaardagskaart
Lujain is leerlinge van Kranenburg Praktijkonderwijs in Utrecht en viert morgen haar achttiende verjaardag. Zij kreeg maandagmiddag van wethouder Linda Voortman de eerste verjaardagskaart overhandigd. “Ik heb nog niet alles geregeld, maar wel al veel. Zo heb ik mijn eigen zorgverzekering alvast afgesloten. Ook heb ik een DigiD en studiefinanciering aangevraagd”, aldus de leerlinge. Na de uitreiking van de kaart, volgden de leerlingen een gastles over onder andere geldzaken door Marnix van der Waals van stichting U Centraal.
Attentiemoment
Jongeren van het Utrechtse jongerenpanel hebben meegedacht over de opzet van de verjaardagskaart die de kersverse 18-jarigen krijgen. “We zijn in gesprek gegaan met hen om te kijken wat hun perspectief is op dit thema”, zegt wethouder Voortman. “Er is bewust gekozen voor een fysieke kaart als duidelijk ‘attentiemoment’. Daarnaast besteden we met de webpagina ook digitaal aandacht aan dit thema.”
Servicepunt
De eerste kaarten worden vanaf deze week verstuurd. Jongeren die over een aantal weken achttien jaar worden, kunnen een kaart in de brievenbus verwachten. Jongeren of ouders die de Nederlandse taal niet goed spreken of lezen, kunnen langskomen bij het servicepunt op het stadskantoor of wijkbureau. Indien nodig kan hierbij een tolk ingeschakeld worden.
25 Reacties
ReagerenHet is helemaal geen taak van een lokale overheid om inwoners te attenderen op diensten die geboden worden door landelijke overheidsinstellingen. Waar bemoeit deze gemeente zich mee?
En dan een les ‘geldzaken’ van een stichting die zó ontiegelijk slecht is in omgaan met geld, dat ze geen dag zou overleven zonder subsidie…? Wat moet een jongere daar nu van opsteken?
En dan ook nog eens ‘gratis’ (=door de belastingbetaler gefinancieerde) tolken voor wie niet eens de moeite neemt om de taal hier te spreken…? Het is wel allemaal wel weer hallucinant links gewap. Man man man.
@Scherpschutter, gelukkig ben je niet de doelgroep.
Waar staat dat jongeren de moeite niet nemen de taal te leren? Weet dhr schutter niet dat er jongeren uit bijv Oekraine in Utrecht wonen? Wat een populistische onderbuikprietpraat weer
Zijn deze jongeren/ouders wereldvreemd?
Dit grapje gaat weer een hoop gemeenschapsgeld kosten. Het probleem van links beleid is dat andermans geld ooit opraakt..
Goed initiatief. Zeker als je als minderjarige gebruik maakt van bijvoorbeeld (jeugd)zorgvoorzieningen is het echt niet altijd duidelijk wat er allemaal op je afkomt zodra je 18 wordt. Voor een groot deel van de doelgroep zullen het vooral relatief simpele zaken zijn als je DigiD aanvragen, maar voor bijv. geestelijke gezondheidszorg moet je ineens eigen risico gaan betalen (en mogelijk opnieuw aanvragen). Zo zijn er tal van dingen die ineens veranderen.
Voor sommige hyperintelligente mensen onder ons is dat natuurlijk allemaal volstrekt logisch en gesneden koek, maar mensen met wat meer aan hun hoofd kunnen geholpen zijn met overzichtelijke informatie en wat aanknopingspunten voor hoe ze hun zaken kunnen gaan regelen.
Gewoon direct verwijzing naar die overheidssite, want daar staat juist alles op (de gemeentesite kopieert hem alleen en voegt alleen wat vrolijke plaatjes toe.) Maar zelfs die kaart: lijkt leuk maar zoon meent dat hij er indertijd al door de overheid op die site gewezen werd. Dubbelt het inderdaad op beide punten?
Scherpschutter heeft liever dat jongeren niet op de hoogte zijn van hun rechten (en plichten), zodat hij op ze neer kan kijken vanuit Stadskanaal.
Zelfs een kaartje van de gemeente haalt de brompot al in hem naar boven.
(Dat de gemeente sowieso per wet landelijke taken doet vergeet hij voor het gemak. Denk bvb. niet dat hij voor een paspoort verlengen de reis naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag maakt)
“…we weten dat sommige achttienjarigen en hun ouders verrast worden door alle regelzaken die horen bij volwassen worden…”
Gelukkig is het begrip “Volwassen zijn” in onze Nederlandse doe-vooral-niets-zelf-vraag-het-ons maatschappij vrij rekkelijk: 18 tot 25 jaar. Sommigen opperen om zelfs 30, 35 jaar tot “jong-volwassenen” te rekenen.
God verhoede dat de ouders zelf hun taak zouden uitvoeren, en onderzoeken wat er nodig is om hun niet-volwassen kinderen volwassen te krijgen.
@Alain
“Scherpschutter heeft liever dat jongeren niet op de hoogte zijn van hun rechten (en plichten), zodat hij op ze neer kan kijken vanuit Stadskanaal.”
Mijnheer, oprecht, ik zou niets liever willen dan dat jongeren weer weten wat rechten zijn en weten dat ze werkelijke rechten hebben!! Dat is alleen nu net het ding he? Er is natuurlijk een reden dat op wat rechtsgeleerden-, hoge staatsofficials- en wat verdwaalde libertariërs na hélemáál niemand in Nederland nog weet wat een recht überhaupt is (u weet het ook niet) en die reden is uiteraard dat als men dat wel zou weten en begrijpen, dat de staat een enorm probleem heeft. Dan wil namelijk niemand nog PLICHTEN als een sofinummer of DigID, laat staan een collectieve zorgverzekering…Dan wil men dat het absolute RECHT om niet mee te (hoeven) doen gerespecteerd wordt.
Gelooft u mij, als iemand wil dat jongeren weer leren wat rechten zijn dan ben ik het wel. En zodra ú wellicht weer weet wat rechten zijn, zult u ook beseffen dat dit soort campagnes er juist specifiek(!) zijn om jongeren een systeem van totale rechteloosheid in te trekken, een wereld die louter bestaat uit plichten richting de staat in ruil voor wat oppervlakkige privileges, tot ze ingetrokken worden…
Op letterlijk de eerste brief die jongeren na aanmelding voor een DigID ontvangen van de overheid, staat de naam van de jongere uiteraard niet voor niets volledig in hoofdletters vermeldt; Capitis Diminutio Maximus.
@w iemand van 18 is meerderjarig en al 6 jaar jong-volwassen by the way. Dan nog iets. Islamitische mensen vieren geen verjaardagen. hoe zit dat dan?
Geweldig die Latijnse spreuk. Maar vooral die dt daarvoor. Staat model voor de volstrekte nonsens van de rest van het opgeblazen verhaal. De opvattingen van SS zullen eerst leiden tot de strijd van allen tegen allen en tot slot onvermijdelijk tot de dictatuur van de sterkste. Laten we dan maar liever de democratische rechtstaat met al zijn gebreken in ere houden en de SS’ers zo veel mogelijk buiten de deur houden.
@Scherpschutter, nogmaals, je bent niet de doelgroep. Neem even een theetje.
Haal je nu de splinter uit de ogen van Scherpschutter terwijl je de balk in je eigen ogen niet ziet, Lexus? Het is rechtsstaat, mijn beste. Dubbele s.
@Wim: ‘rechtstaat’ en ‘rechtsstaat’ zijn beide correct. Maar wat een prachtige vergelijking!
@Wim: overigens is ‘diminutio’ een vrouwelijk woord en behoort het adjectief dus ‘maxima’ te zijn en niet ‘maximus’. Maar ik wil niet op iedere juridische en taalkundige slak zout leggen, om een andere uitdrukking te gebruiken. Er zijn belangrijker dingen.
@ Lexus
Rechtsstaat is de taalkundig correcte schrijfwijze. Rechtstaat is de kreupele vorm die er in de loop der jaren ingeslopen is en daarom inmiddels ook als goed geaccepteerd wordt. U neemt anderen de maat, dan zou het u sieren als u zelf de pure vorm zou hanteren.
@ Lexus
Preambule, Nederlandse Grondwet:
‘De Grondwet waarborgt de grondrechten en de democratische rechtsstaat’.
Met dubbele s. Zullen we afspreken dat we de Grondwet als uitgangspunt voor al ons handelen aanhouden, inclusief het spellen van het woord rechtsstaat?
Als je 18 jaar wordt krijg je een brief door de bus van de overheid met dezelfde info.
Dit is dus dubbelop. Totaal onzinnig om hier Utrechts gemeenschapsgeld aan uit te geven.
@Nina:
Maar bij die brief zit geen tiktok filmpje, laat staan een instagram filter, dus daar komen ze nooit uit.
@scherpschutter “niemand in Nederland nog weet wat een recht überhaupt is” zegt de man die niet weet wat mensenhandel betekent
@Wim en JR: prima. Ik verwijs naar de Taalunie: https://taaladvies.net/rechtstaat-of-rechtsstaat/. Maar de hoofdzaak lijkt me belangrijker: geen ieder voor zich, geen oorlog van allen tegen allen en daarna dictatuur van de sterkste, maar de democratische recht(s)staat met al zijn gebreken en waaraan dus voortdurend gewerkt moet worden.
Na extra check: wie bijna 18 wordt krijgt inderdaad al van de overheid een brief met oa een verwijzing naar hun pagina met zeer goede lijst van wat je moet en/of beter maar kan regelen, incl relevante linkjes. Wel een lijst met zakelijke lay-out en niet met de locale extra voorzieningen en niet met verwijzing naar buurtteams of JIP voor extra hulp bij het ook echt uitvoeren (je moet nogal wat). Dat de gemeente ook iets stuurt en een eigen sitepagina maakt met link naar De overheidslijst plus die rest is wel netjes. Maar leuk kopieren is tricky, want dan blijft ie niet vanzelf actueel en er zitten nu al fouten in.
(Jongeren wordt niet in de intro al verteld dat ze gewoon officieel verantwoordelijk worden (zoals op de landelijke site, en bv bij Belasting, wordt ineens vergeten dat veel jongeren fiscaal zelfstandigen (kunnen) zijn, omdat ze losvast verkopen of workshops geven of echte zzper zijn etc. (Niet iedereen is in loondienst) Op die overheidssite wordt je wel gewaarschuwd voor de belastingplicht in die situatie.)
(Het is dus sowieso ook wat flauw pronken met andermans veren.)
Voor meer tips bereikbaar.
Eerst een oerwoud aan toeslagen opbouwen en een waardeloos zorgsysteem waarbij het enige doel van verzekeraars is om mensen een poot uit te draaien en daarna gaat dezelfde overheid jongeren informeren omdat het zo ingewikkeld is geworden. Mensen moeten zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Fouten maken horen daarbij.
DUIC reaguurders: We weten het zelfs beter dan de Taalunie! We weten álles!
@Nina, nuttige toevoeging, bedankt.