Voor de tweede keer in twee maanden tijd heeft wethouder Lot van Hooijdonk een motie van wantrouwen gekregen. De motie kon donderdagavond op goedkeuring rekenen van de voltallige oppositie. Maar net als bij het vorige Uithoflijn-debat kreeg de wethouder de steun van de coalitiepartijen.
Het spoeddebat over de Uithoflijn was niet het laatste debat van wethouder Lot van Hooijdonk. Want hoewel alle oppositiepartijen de motie van wantrouwen steunde, de wethouder zou de raad niet voldoende hebben geïnformeerd, was er daarmee geen meerderheid (21 zetels van de 45). De coalitiepartijen, GroenLinks, D66 en ChristenUnie lieten de wethouder niet vallen.
Het spoeddebat in de gemeenteraad over de Uithoflijn was ook aangevraagd door de oppositie nadat het nieuws naar buiten was gekomen dat er mogelijk voor miljoenen euro’s aan onterechte betalingen waren gedaan. Iets wat de gemeente overigens ontkent. Lot van Hooijdonk gaf donderdagavond ook aan te balen van de beeldvorming die is ontstaan door de berichtgeving over de ‘verdwenen miljoenen’.
De Provincie Utrecht is ondertussen nog wel bezig te duiden hoe het zit met de miljoenen euro’s. De jaarrekening over 2017 is ook nog steeds niet opgemaakt in de provincie.
Hoofdpijndossier
De Uithoflijn is een hoofdpijndossier waar al eerder spoeddebatten over zijn gevoerd. De tramlijn had in juli 2018 moeten gaan rijden. Eind 2017 is echter al bekend gemaakt dat de exploitatie van de Uithoflijn met ruim anderhalf jaar is vertraagd tot eind 2019. Toen kwam ook naar buiten dat de kosten van de Uithoflijn met 84 tot 102 miljoen euro zijn toegenomen. Dit komt niet alleen door de vertraging, maar ook doordat niet alle kosten van de tramlijn bij de start zijn geraamd.
De ambtelijke en bestuurlijke aansturing van het project Uithoflijn vertoont al vanaf de start van het project al belangrijke tekortkomingen. Zo concludeerden de Rekenkamer Utrecht en de Randstedelijke Rekenkamer vorig jaar in een gezamenlijk uitgevoerd onderzoek.
Gekoppelde berichten
Wethouder Lot van Hooijdonk overleeft Uithoflijn-debat
De voltallige oppositie heeft donderdag ingestemd met een motie van afkeuren tegen wethouder Lot van…
25 Reacties
ReagerenIk ben inmiddels wel een beetje moe van dat politieke gestuntel. Laat die stomme tram gewoon rijden en zoek het verder maar uit.
Gôh, wát een verrassing !
De bijna “beste bestuurder van het jaar” verzamelt motities van wantrouwen. Wat natuurlijk ook een bestuurlijke kwaliteit is. Dus niet.
Wat een verrassing inderdaad.
Ze kunnen wanbeleid voeren en falen wat ze willen, want de coalitie zal ze altijd steunen (om de coalitie niet te laten vallen / in de problemen te brengen).
De oppositie is normaal gesproken altijd in de minderheid, dus ook al stemmen ze allemaal voor de motie van wantrouwen, het maakt niets uit.
Dat is een serieus probleem in de democratie waar eigenlijk iets op gevonden moet worden.
De kiezer moet weer jaren wachten tot er nieuwe verkiezingen zijn om dat af te straffen, dus zodra ze er eenmaal zitten, zit je er 4 jaar aan vast.
En dan alle (financiële) schade die in de tussentijd aangericht kan worden.
Normaal gesproken moet zij gewoon aftreden natuurlijk, hoe bont moet je het anders maken voor er reden is om op te stappen.
Dit kan echt niet.
Extra tramlijnen (lightrail) verbindingen die Utrecht hard nodig heeft komen hierdoor allemaal in de ijskast te staan, want er zal telkens weer gerefereerd worden aan het financiële debacle rond deze uithoflijn.
Professionals aan het roer graag.
Fractiediscipline is 1 van de grootste problemen en gevaren van deze tijd. Ik kan me niet voorstellen dat alle fractieleden het fijn vinden dat ze niet hun eigen mening geven, maar de mening van de fractie (het bestuur van ene partij) moeten uitdragen. Dit, omdat gemeenteraadsleden namelijk op persoonlijke titel in de raad zitten, en het dus eigenlijk ook niet met hun eigen partij eens hoeven te zijn.
Volgens mij druist dit gedrag zelfs in tegen de geest (en letter) van de wet en het zou op de een of andere manier dus aangepakt moeten worden. Partijafspraken in een fractie zijn eigenlijk bij wet strafbaar, omdat ze de vrijheid van de gekozen individuen in de gemeenteraad (of het parlement) aantasten. Op deze manier hoeven we ook niet meer op personen te stemmen (maar op partijen) want die personen doen er toch niet toe. Het zijn robots in dienst van de partijen.
Dit gedrag valt me ook enorm tegen van D’66 en GL, partijen die hier vanuit hun grondbeginselen tegen moeten zijn, maar zie hier wat macht en het pluche met mensen en partijen doet. Daarom is het ook altijd slim om partijen die nog het rebelse in zich hebben en (nog) geen bestuurderspartij zijn te steunen. In dit geval de Partij voor de Dieren. Die zijn nog rebels en vallen de coalitie nog echt aan met zinnige voorstellen. Totdat zij ooit zelf te lang bestuurd hebben, dan is het weer tijd voor een echte zinvolle progressieve beweging die rebels durft te zijn. Net als D’66 en GL zelf ooit bedoeld waren.
Overigens laat de beste (jonge) bestuurder van Nederland zien een slechte bestuurder te zijn. Omwille van het in gang gezette beleid, was het beter om vrijwillig haar plek af te staan aan een ander, want er kleeft inmiddels veel te smurrie aan haar wat al een hele poos tegen haar en haar partij wordt gebruikt en ook nog gebruikt gaat worden Utrecht staat inmiddels landelijk slecht op de kaart. Provincie en Gemeente ruzieen en rollenbollen over straat. Oppositie en coalitie zijn gespleten (waardoor er geen recht gedaan wordt aan de wens van de gemiddelde meerderheid), die toch eigenlijk vertegenwoordigd zou moeten zijn, het vastgoedveld heeft het op een corrupte manier voor het zeggen in Utrecht, net als het grote (internationale) bedrijfsleven, Utrecht is een plek alleen nog maar toegankelijk voor yuppen. Het toerisme gaat Amsterdam achterna. Er vertrekken de laatste 2 jaar binnen NL meer mensen uit Utrecht dan er binnen komen, heb ik laatst ergens gelezen. De bevolkingsgroei wordt bijna alleen nog maar gedragen door (tijdelijk aanwezige) expats, die steeds duurder wordende appartementen huren of kopen. Allemaal zaken die geen duurzame toekomst inhouden en ik zou me kapt schamen als ik een dergelijke gemeente aan zou moeten sturen. Net als ik vertrekken veel mensen uit het culturele veld massaal de stad (ook gelet op hun relatief lagere salarissen), de mensen die eerst voor deel de stad maakten (Den Haag, Rotterdam, Zwolle en Den Bosch zijn erg in trek, bij de ooit Utrechters).
Als ik GL was zou ik van hogerhand inpraten op haar en zorgen dat ze haar positie opgeeft, maar GL in Utrecht heeft oogkleppen op. Helaas pas over 2 jaar, maar stem aub Partij voor de Dieren, progressief Utrecht.
Wat een schijnvertoning was het weer. Het leek wel of de hypocrisie door Groen-Links, D’66 en CU was uitgevonden. Een bedroevende vertoning zo’n Gemeenteraads vergadering, in een veel te lage beeldkwaliteit overigens. Een HD cameraatje in de vergaderzaal anno 2019 kan er niet meer vanaf zeker? Of is dat wat Burg. Van Zanen steeds bedoeld met z’n “internationale uitstraling” van de stad Utrecht? Een -hele dure- dorpsklucht is wat dit is.
Precies zoals we hadden verwacht.
Totaal ongeloofwaardig zootje, de gemeenteraadsleden van de coalitiepartijen.
En dan vinden ze het vreemd dat er steeds minder mensen vertrouwen in de politiek hebben!
Als deze dame enig verantwoordelijkheidsgevoel had was ze zelf opgestapt. Maar het pluche plakt zo lekker he….
Dit is echt ongelofelijk. zoveel weerstand tegen deze dame en in het pluche gehouden door de coalitie. Willen graag de plek op het pluche behouden ten koste van vele euro’s gemeenschapsgeld. Zal wel weer afgewenteld worden op wat lagere ambtenaren. Maar als linkse studentenstad zitten we mooi opgezadeld met dit hobbyclubje. Gaat dit ook niet allemaal ten koste van het vervuilen van de stad? Zoveel jaar verbouwen en niets op tijd met de grootst mogelijke overschrijdingen.
Ik ben bang voor wat die “plucheplakkers” nog meer gaan aanrichten de komende jaren…. ik vrees het ergste!!
Na twee moties van wantrouwen gesteund door bijna de halve raad zou je toch verwachten dat ze uit zelfrespect de handdoek in de ring gooit. Daarnaast weet je dat je uit coulance gesteund wordt door de coalitiepartijen en die loyaliteit is ook nog een discutabel.
Wat is haar drijfveer eigenlijk?
Ik las vorige week in een column van Henk Westbroek in “De Oud Utrechter” over hoe zij aan een vergadering deelnam over bepaalde fietsen die niet echt welkom zijn in de fietsstalling i.v.m. de ruimte die ze innemen. Ik schrok van de woordelijke weergave van haar agressieve communicatie.
Dat had ik nu nooit gedacht. De coalitie partijen in de gemeentelijke poppenkast heeft zijn werk weer gedaan. Op naar de volgende overschrijding in afwachting van faillissement van de gemeente Utrecht. En nog een tip voor de coalitie partijen jullie hebben nu alle ruimte om je eigen stokpaardje door de strot van de Utrechtse bevolking te jagen. Er is niemand die je tegen zal houden of later ter verantwoording zal roepen.
Zoals ik gisteren al voorspelde zal de definitieve afrekening van het wanbeleid van de huidige coalitie nog even op zich laten wachten. Stemadvies voor de verkiezingen die uiterlijk over 2 jaar gaan plaatsvinden: stem op elke partij behalve die nu deel uitmaken van het huidige kartel.
Als je toch tot twee keer toe een motie van wantrouwen overleeft, uitsluitend omdat je door coalitieafspraken gedekt wordt, dan zou je toch zelf de conclusie moeten trekken dat je op deze stoel niet meer op je plaats bent?
@Sjaan: Volledig eens. Dit is ook wat de huidige vorm van representatieve democratie uiteindelijk de nek zal omdraaien. Totaal ongeloofwaardig en niet democratisch.
Ik maak mij even vrolijk over een recente reactie mijnerzijds onder een artikel over de Uithoflijn:
G.H. 25/1/2019 – 17:22
Iemand zin in een pooltje om het volgende artikel op DUIC over dit dossier?
Ik zet een euro in op ‘Wethouder Lot van Hooijdonk overleeft Uithoflijn-debat’.
laten we hopen dat 3 slag uit is.
ze mag in mijn ogen wel erg ver gaan namelijk.
Het maakt erg duidelijk dat GroenLinks net zo verliefd is op macht als de partijen die standaard aan de macht zijn. Wellicht de naam wijzigen in GroenRechts?
De absurditeit van de regenteske houding die de coalitiepartijen aannemen…!! Dat Lot van Hooijdonk het tevens waagt om aan te blijven na deze schandalige verkwisting van publiek geld en fouten in de informatieverstrekking zegt wat over haar (beperkte) capaciteiten en persoonlijkheid.
Stemmen ? nooit meer na dit meer, als een jaar gevolgd te hebben zou ze wel eens willen spreken?
Een activiste hoeft geen goede bestuurder te zijn blijkt maar weer. Eigenlijk mogen de personen die zo iemand voordragen voor een bestuurdesrpost zich deze mislukking aantrekken.
Hoe kan zo’n machtspoliticus met een spoor van budgetoverschrijdingsvernielingen door medepolitica in het zadel worden gehouden. Dat mensen, is het essentiele probleem van onze huidige inferieure democratie.
Tijd voor een modernisatie van het systeem.
De stem van het volk in de vorm van referenda maken daar een essentieel onderdeel van uit.
Als volkvertegenwoordigers de afspraken niet nakomen moeten ze kunnen worden afgerekend op hun wanprestaties.
En het beschermende kartel huilde na het debat dat die motie zo oneerlijk was. Veel gekker kan het niet worden met de Utrechtse politiek.
@G.H.
wat zijn de lotto getallen van aankomende keer?
kan iemand G.H. een een schouderklopje geven?