Wethouder verkeer in Utrecht Lot van Hooijdonk heeft op Twitter laten weten dat het verkeerslicht bij de oversteek van de Maliebaan niet goed functioneerde. Deze is nu aangepast, er zou nu vijf keer zoveel groentijd zijn.
Eerder deze week schreven wij over de roodlichtcontrole bij de oversteek van de Maliebaan. Tientallen fietsers werden beboet door de politie. Dit had als gevolg dat er een rij voor het verkeerslicht ontstond van meer dan 100 meter. Er was veel kritiek op de actie van de politie. Het was al de derde keer in twee weken dat ze hier stonden. Elke keer werden er tientallen boetes uitgeschreven. Fietsers gaven aan dat de verkeerssituatie aangepakt zou moeten worden, de politieke partij Student & Starter stelde schriftelijke vragen.
De gemeente heeft nu inderdaad geconstateerd dat het verkeerslicht voor fietsers niet goed functioneerde. De detectielus in het asfalt voor fietsers bleek niet goed te werken, normaal was dit geen probleem omdat het verkeerslicht voor fietsers gekoppeld was aan het verkeerslicht voor de auto’s. De laatste weken hebben echter wegwerkzaamheden aan de autobaan plaatsgevonden. Het verkeerslicht voor fietsers kreeg zo geen signalen meer door van het verkeerslicht voor de auto’s en omdat de detectielus van de fietsers kapot was werd de groentijd voor fietsers beperkt. Met lange wachtrijen tot gevolg. “Dit hadden wij nooit kunnen weten”, zo laat gemeentewoordvoerder Erik Suik weten. “Het probleem is nu tijdelijk verholpen, we zoeken nog naar een definitieve oplossing.”
Of dit gevolgen heeft voor de tientallen boetes weet de gemeente niet: “Daarvoor moet je bij de politie zijn.” De politie is hier heel duidelijk in: “Nee, dit heeft geen gevolgen voor de boetes. Die mensen hebben gewoon door rood gereden.” Wel laat de politie weten dat men altijd bezwaar kan maken tegen een boete.
11 Reacties
ReagerenZoals ik al eerder suggereerde was dit dus duidelijk de ideale methode om de gemeente iets vlotter met z’n luie kont uit het pluche te laten opstaan.
“Dit hebben wij nooit kunnen weten”
Kom kom. Misschien gewoon je systemen zelf testen of ze werken naar behoren… ipv klachten afwachten.
“Dit hebben wij nooit kunnen weten”, zo laat gemeentewoordvoerder Erik Suik weten.”
Vreemd, er moet toch iemand bij de gemeente werken die dit al eerder is opgevallen. En is er geen oplevering van de werkzaamheden geweest, waarbij een en ander wordt gecontroleerd? En waarom geen signaal van de politie aan de gemeente dat het aantal overtredingen er op duidt dat er wellicht iets anders aan de hand is dan ongehoorzame burgers?
Fijn dat er nu een oplossing is. Maar laten we pas juichen als de andere knelpunten in Utrecht ook zijn opgelost, kijk eens op: http://www.verkeersmeldpunt.nl/
Gemeente Utrecht, pak de verkeersknelpunten aan alstublieft in het belang van onze verkeersveiligheid en uw eigen geloofwaardigheid!
Elke leek zat het al te roepen bij het nieuwsbericht over die idiote fietscontrole, maar de mensen die het horen te weten konden het niet weten? Maar ze zorgen wel voor extra controles bij het kruispunt… Iets klopt daar niet aan.
Mijn mond valt open. Dit is pas 1e klas burgertje/fietsertje pesten.
Misbruik van machtspositie, is dat niet strafbaar ?
Tjéé zeg … wat een ontdekking! Zijn er misschien nog wat andere stoplichten die een beetje kloterig functioneren??
Dit gebeuren en de reactie van Pipo de voorlichtert + Muts wethouder zegt meer dan voldoende over de bij de gemeente aanwezige kundigheid,
Wat een treurig amateurisme van zowel de Gemeente Utrecht als de Politie Utrecht. Janken met de pet op dit.
Op zich best wonderlijk dat iemand op zoek is gegaan naar het lek en het boven heeft gekregen. Veel te laat natuurlijk en nogal gezag ondermijnend. Maar hé, wat moet je anders verwachten. We gaan niet eerst denken, maar altijd eerst een kalf verzuipen. De politie zegt gewoon: ‘je bent door rood gereden dus je kan me wat’. Dat wordt nog wat als door een andere storing alle stoplichten op rood blijven staan en iedereen inmiddels voldoende bang is voor de politie.
Maar het is wel geheel in lijn met het beleid. We gaan niet zelf nadenken of we over kunnen steken. We gehoorzamen voortaan ziende blind.
Wat een klucht… zo hebben de politie en gemeente in één klap wel heel veel geloofwaardigheid verloren. Ik denk niet dat dit soort acties op de lange termijn bijdragen aan begrip tussen verkeersdeelnemers en volgen van de regels, integendeel! Zoals ik eerder zei: die plek is gekozen om zo veel mogelijk boetes uit te kunnen schrijven. Niets meer, niets minder. Met verkeersveiligheid heeft het niets te maken.
De politie hebben duidelijk kunnen constateren dat de verkeerslichten niet goed/afdoende werkte. In plaats van dit te melden bij de gemeente vonden onze politie-vrienden het een uitstekende gelegenheid om het beleid van Ivo Opstelten – de VVD minister van justitie uit te voeren; meer inkomsten uit boetes – dus meer bonnen schrijven. Halen ze hun bonnenquota deze maand vast weer. Voor de veiligheid?? Een drogreden – voor de veiligheid hadden ze de evidente storing van de verkeerslichten moeten melden bij de gemeente. Ze verdienen hier zeker geen respect voor.
Waarom voeren ze bij de stoplichten voor fietsers niet een systeem in zoals in Groningen? Daar zijn meerdere kruispunten waar de stoplichten voor fietsers van alle kanten tegelijk groen zijn. Het overige verkeer heeft dan rood licht. Als je als fietser linksaf wilt, hoef je niet twee keer op groen licht te wachten. Het is daar een gekrioel van jewelste als de fietsers groen licht hebben, maar dat regelt zichzelf wel. Daar zijn minder mensen die door rood fietsen. Het lijkt mij een prima oplossing voor een aantal kruispunten in Utrecht.