De gemeente ziet niks in het voorstel van ondernemers om bomen in verplaatsbare bakken te plaatsen op de Neude. Volgens wethouder Kees Diepeveen moeten de bomen de grond in. Het groen op het bekende stadsplein werd donderdag weer besproken in de gemeenteraad.
Sinds de gemeente het plan om de Neude groener te maken heeft gepresenteerd zijn er allerlei beren op de weg verschenen. Zo zou er niet genoeg ruimte overblijven voor evenementen en werd er PFAS in de grond ontdekt.
Donderdagavond vroegen verschillende politieke partijen naar de huidige stand van zaken. Want niet alle ondernemers aan het plein zijn blij met de bomen.
Wethouder Kees Diepeveen zei dat er rekening is gehouden met de wensen van horecaondernemers en evenementenorganisatoren en dat zij ook betrokken zijn geweest bij het plan. “Zo is de precieze positionering van een boom op het terras van café de Beurs aangepast zodat deze horecaondernemer twee grote parasols kan plaatsen bij één van de nieuwe bomen.”
Daarnaast zijn nog een aantal maatregelen genomen. Zo is de minimale hoogte van een boom afgestemd, zodat er nog een kleine parasol onder kan staan, en rond de stammen komen luchtdoorlatende roosters waardoor terrasstoelen dichterbij de bomen gezet kunnen worden zonder de wortels te beschadigen.
Bomen in een bak
Ondernemers hebben als alternatief voorgesteld om bomen in bakken te plaatsen, maar Diepeveen ziet niks in dit plan. “Een boom in een bak vinden wij geen echte boom. We hebben als stad een opgave om te vergroenen en klimaatadaptief te zijn. Bomen in bakken lijken daar niet geschikt voor te zijn, tenzij er geen alternatief is. Op de Neude zijn voldoende alternatieven.”
Begin dit jaar zijn al twee bomen geplaatst op de Neude. De wethouder hoopt dat er dit plantseizoen nog één bijkomt. Dit hangt af of er een oplossing wordt gevonden voor de door PFAS bevuilde grond onder de Neude. De ambitie is om uiteindelijk 19 bomen op het plein te hebben.
Gekoppelde berichten
Neude is twee bomen rijker en er komen er nog meer
Op de Neude zijn dinsdag twee bomen geplant. Wethouder Kees Diepeveen kwam speciaal naar het…
Vervuilde grond zorgt voor problemen voor bomen op de Neude
Doordat er PFAS in de grond zit bij de Neude kunnen vooralsnog maar twee van…
Tweetakt: ‘Bomen op Neude betekent waarschijnlijk einde van ons festival’
Het Utrechtse festival Tweetakt zegt dat de locatie op de Neude niet meer zal kunnen…
21 Reacties
ReagerenHet is toch te gek voor woorden dat de uitvoering van een unaniem door de gemeenteraad aangenomen motie telkens weer tot discussie moet leiden.
Gewoon: uitvoeren. En wel zo snel mogelijk.
Dat overigens gezegd hebbend, is er op de nu voorliggende visie wel wat aan te merken. De bomen lijken nogal random over het plein uitgestrooid. In de goede oude tijd stonden ze aan de rand en werd het plein hierdoor mooi ‘omzoomd’.
Kijk, daar hebben we de bierdealer lobby weer! Volgens mij is het vrij simpel: het bomenplan wordt gewoon uitgevoerd zoals aangenomen door de gemeenteraad, en als bierdealers en andere ‘culturele ondernemers’ daarna nog gebruik willen maken van openbare ruimte om hun omzet te verhogen passen ze zich aan aan de situatie en beloven ze plechtig geen schade aan het plein en de bomen te veroorzaken. Kom op B&W en gemeenteraad, nu even blijven staan en niet weglopen voor wie de grootste bek probeert te hebben!
Daar heeft de wethouder natuurlijk helemaal gelijk in. Een boom in een bak is natuurlijk geen boom, maar een cavia en zoals wij allen weten dragen cavia’s niks bij aan Co2 reductie, of de cavia nou in een bak zit of niet.
Met zulke ‘logica’ kan niet anders worden geconcludeerd dat de wethouder simpelweg liever ondernemers saboteert en zijn eigen zin doordrijft dan dat hij een perfect logische, kosteneffectievere en meer winstgevende oplossing implementeert.
Een boom in een bak is een bakboom. Dat een wethouder van ‘een grote stad’ zich hiermee bezig houdt is dorpsgeneuzel…
Je zit juist lekker koel onder de bomen, er gaat niets boven puur natuur.
Een plein vol met bomen is een bos. Houd het plein een plein en hou het open!
Bakbomen? Een boom in een bak is geen boom? Wethouder zijn is ook een vak? Als deze man bij mij zou solliciteren krijgt ie na zo een opmerking te horen: er is geen plaats voor u.
Hier met die bomen. Het klimaat in de stad wil ook wat. Lekker koel in de zomer. Die horeca moet niet zeiken. Anders maar geen commerciële terrassen , maar bankjes onder de bomen. Wordt het toch nog een mooi plein. Dat kan je nu niet bepaald zeggen.
Kan me niet voorstellen dat de gemeente buigt voor horeca lobby
@Gerard Brugmans
“Bierdealers”
Een leuke woordgrap die ook tot breder nadenken oproept.
Prima toch wat meer groen. Er blijft genoeg plein over.
De frustratie met bomen is soms erg jammer. Op sommige plekken kunnen bomen wel op andere plekken niet. Laat een plein ook eens gewoon een plein zijn. De Neude is ook prachtig zonder bomen. Bij alle veranderingen in het stationsgebied is ook steeds het eerste commentaar ” waar is het groen?” Groen kan op bepaalde plekken iets toevoegen maar is zeker niet altijd noodzaak. Op de route Vredenburg- Lange Elisabethstraat-Steenweg- Choorstraat staat ook geen enkele boom. Hoor ik niemand over.
Lang verhaal kort.
Hoe meer bomen, hoe beter het is.
Hai Ramon, ja die pleinvrees is wel een Utrechts dingetje. Alle open ruimte volproppen. Zie ook die roep om een fontein op het Vreeburg. Daar is gelukkig geen gehoor aan gegeven. En ook dit is wel gek, dat die bomen midden op het plein gezet worden. Weg open ruimte. Bomen op het Neude graag, daar kan het plein erg van opknappen, maar dan wel langs de gevelwand zodat het midden terrein open blijft.
Snappen die ondernemers nu niet, dat een plein met bomen juist extra publiek trekt?
Wat een gezeur!
Er stonden eens 25! kastanjebomen op de Neude en dat was een prachtig sfeervol beeld! Hup, zo gauw mogelijk die bomen terug svp! En zeker niet in bakken, een boom hoort in de grond.
Tristan, jij snapt het!
En mogen svp ook de bomen op het Vredenburg terug komen?!
Goed bezig gemeente: ga zo door!!
Bomen en horeca gaan prima samen. Zie de prachtige platanen bij De Rechtbank aan de Hamburgerstraat. Je moet er toch niet aan denken dat die vervangen zouden worden door plantenbakken op wieltjes met sprietige boompjes erin.
Als dat plein van mij is?
Dakplatanen, lavendelheuvel in het midden, waterval aan de zijkant, druivenplanten langs mooie heg, echt een groen plein midden in de stad.
Zou toch geweldig zijn?
Leuk! Ondernemers willen bomen in bakken.
Iets zegt me dat ik een tijdje terug suggereerde om de randen van het plein vol met slanke laag blijvende bomen te zetten, met iets grotere plantafstand en stevige stootranden en midden op het plein een sort of slingerende rij bomen in grote bakken. En aan die bakken zit dan rondom bv een bank.
De beeldspraak dat volgens de wethouder een boom in een bak geen boom zou zijn, valt vanuit het ideaalbeeld dat het plein geheel vol geplante bomen zou moeten staan, te begrijpen. Een boom blijft ook in een bak een boom. Echter, het is zijn werkgever, cq de politiek, danwel de burger, die in die zelfde ruimte geregeld een activiteit met grote tenten of ander groot materiaal wil kunnen houden. Dan moet je pragmatisch zijn.
Een tentenbouwer heeft altijd een heftruck bij zich. Die zet de boombakken zo aan de kant, cq geeft ze een andere oriëntatie, waardoor er en feest en groen is.
En dat de wethouder niet op de hoogte is van de laatste innovaties op bomen gebied en vast niet eens weet dat bomen op kwekerijen tegenwoordig ook in innovatieve bakken worden gekweekt, valt hem nauwelijks te verwijten. Daarom een link naar wat de binnenpot op het Neude zou moeten zijn: http://www.air-pot.com Door deze eierdoppen structuur met in de naar buiten stekende eierdopje een gaatje, ontstaat een kluit die uitstekend in een bak gedijt. Aan het buitenoppervlak onstaan zeer groeikrachtige wortels. Een in air pot gekweekte boom zal elders daardoor meteen aan slaan. dat is een kwestie van een paar weken in plaats van maanden/jaar. Zie oa de video van de RHS op de air pot site. De Neude is dus ook te zien als een publieke boomkwekerij. In een bak van zeg 1,20 x 1,20 bij een meter, past prima een boom die een meter of 6 hoog is, zonder dat hij om hoeft te waaien. Samenstelling bak: onderin een waterreservoir met een aantal lonten waardoor de boom water krijgt. Rond de zijkanten van het reservoir zit isolatie tegen bevriezen. De bak staat met zijn bodem goed luchtdicht op de grond. Warmte uit de grond voorkomt in de winter dat het water bevriest. De boom in airpot staat op de tank. Om dit geheel zit de feitelijke bak cq dit zit in de bak/omhulsel. Die bak heeft een slimme vormgeving waardoor je hem zo met een heftruck optilt. Als je bak en airpot goed dimensioneert, zit de boom vast, maar kun je hem later zo uit de buitenbak tillen, airpot er afrollen en planten maar. Wat zou er leuker zijn dan bijen lokkende bomen als esdoorns, paardenkastanjes, lindes…. Deze bloeien na elkaar waardoor insecten langdurig in dat deel van de stad te eten hebben. Zijn er nog daken waar een groen dak op kan? Leuke ecologische combi! Wellicht heeft de stad een imker die op een afgeschermde plek een bijenkast wil neerzetten. Zou je iets verhoogd aan een bak kunnen maken. Dan blijf je als burger buiten de aanvliegroute van de bij. Niks aan de hand. Net als een vliegtuig bij de landingsbaan op Schiphol ook makkelijker over je heen vliegt dan om je heen….. En op termijn til je de boom uit zijn bak en herplant je hem bijvoorbeeld in Amelisweerd.
Nogmaals, wie de juiste boomselectie doet, hoeft jaren niet te verplanten. En verplanten stelt weinig voor. Recycle afgevallen blad op de voet van de kluit etc. Wellicht langs de buitenranden van de bak nog wat vlinderlokkende vaste planten (zie bv bij Mariaplaats), inclusief wat klaver voor de natuurlijke bemesting. Het zou ook een educatief project kunnen zijn. Bomen kunnen uiteraard ook op een druppelsysteem aangesloten. Wellicht moeten er dan wat leidingen getrokken, maar ja zeg ik ondeugend, de gemeente geeft wel vaker geld uit….
Wie meer wil weten, Duic weet me te vinden.
Ondergetekende is niet alleen eens opgeleid tot ingenieur, hij zit ook al 50 jaar in het kweken van planten/bomen, OK, als uit de hand gelopen hobby.
Zie hier mijn oude bericht:
https://www.duic.nl/algemeen/werkzaamheden-buitenruimte-post-utrecht-maandag-van-start/
Oh ja! Wel nieuwe bomen planten op de werven waar ze niet horen. Je had hier bakken in de grond moeten plaatsen zodat deze bomen geen schade meer kunnen aanrichten in de verre toekomst.