Het lijkt erop dat veel Utrechtse projecten die stil kwamen te liggen vanwege de PFAS-meetregelen weer hervat kunnen worden. Dat schrijft wethouder Eelco Eerenberg op basis van onderzoek naar de kwaliteit van de grond en versoepeling van de regelgeving in een brief aan de raad.
Den Haag heeft eind vorig jaar de regelgeving rondom PFAS versoepeld. De norm bij het verplaatsen van grote hoeveelheden grond is omhoog geschroefd. Ook heeft de gemeente Utrecht per gebied onderzocht wat de kwaliteit van de grond is en waar het hergebruikt kan worden. Er bestond al een zogenoemde bodemkwaliteitskaart, maar daarin ontbraken de PFAS-verbindingen. Naar aanleiding van de problematiek wordt de bodemkwaliteitskaart aangevuld.
“Om grootschalig verplaatsen van grond […] mogelijk te maken kan de gemeente een bodemkwaliteitskaart vaststellen, waarin staat hoe en waar grond kan worden hergebruikt. […] Zodra deze kaart officieel is vastgesteld kan in veel gevallen grondverzet worden verricht zonder dat aanvullende analyses op PFAS noodzakelijk zijn”, schrijft de wethouder.
Projecten
De wethouder concludeert op basis van de eerste onderzoeksgegevens dat een groot aantal projecten binnenkort weer hervat kunnen worden. Als voorbeeld noemt hij de geluidswal langs de snelweg A12. Er zijn echter ook projecten die volgens hem nog steeds stil blijven liggen. “Vooralsnog zijn ons drie gemeentelijke projectlocaties bekend waarvoor dit geldt en er dus moet worden gezocht naar andere (tijdelijke) oplossingen, zoals een nooddepot. Deze locaties zijn: Mariaplaats (afvalcontainer), Neude (boomvak) en Prinses Irenebrug.”
Het onderzoek naar de bodemkwaliteit is uitgevoerd door onafhankelijke bureaus. Alle data is inmiddels binnen en wordt verwerkt in de kaart. Eerenberg verwacht dat de aangepaste bodemkwaliteitskaart begin 2020 klaar is.
Gekoppelde berichten

Vervuilde grond zorgt voor problemen voor bomen op de Neude
Doordat er PFAS in de grond zit bij de Neude kunnen vooralsnog maar twee van…
7 Reacties
ReagerenMooi, dan kunnen de beloofde 4 bomen op de Neude er komen ipv 2 wegens PFAS. Of zou blijken dat PFAS een excuustruus was om de evenementen (die veel klachten hadden over de ‘maar liefst’ 4 bomen) ter wille te zijn?
PFAS is weer een extreem voorbeeld van de nul risico samenleving. Wie daar in gelooft die adviseer ik altijd binnen te blijven en nooit meer op de fiets te stappen.
Gewoon de PFAS verbieden. Alles verbieden dat is de oplossing, ALLES!
Kunnen ze dat PFAS niet gewoon een andere naam geven? Zijn we er voor goed vanaf.
@UtrechtseSjoerd: het is helaas nog veel ernstiger. Het oorspronkelijke plan dat unaniem door de gemeenteraad was aangenomen omvatte veel meer bomen. Maar dat werd door 1 boze brief van de horeca en evenementencowboys onder aanvoering van de Tweetakt directeur al snel van tafel geveegd. Die 4 bomen zijn juist het treurige resultaat van ‘overleg’ met Tweetakt.
@ Gerard, @ Sjoerd
En inmiddels las ik dat de nieuwe aanplant vanwege de aangetroffen pfas toch tot twee armzalige boompjes beperkt blijft. Ik begrijp daar helemaal niets van. We praten over het maken van een simpel plantgat. Dat daar geen oplossing voor zou zijn is volkomen ongeloofwaardig.
Waarom moeten er zo veel bomen in het centrum komen ? ze hinderen het zicht op de mooie gevels en verminderen de hoeveelheid daglicht, en festival ruimte…