Wethouder Lot van Hooijdonk overleeft Uithoflijn-debat | De Utrechtse Internet Courant Wethouder Lot van Hooijdonk overleeft Uithoflijn-debat | De Utrechtse Internet Courant

Wethouder Lot van Hooijdonk overleeft Uithoflijn-debat

Wethouder Lot van Hooijdonk overleeft Uithoflijn-debat
Lot van Hooijdonk. Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
De voltallige oppositie heeft donderdag ingestemd met een motie van afkeuren tegen wethouder Lot van Hooijdonk, maar de motie behaalde geen meerderheid. Gisteravond werd in de gemeenteraad gesproken over de Uithoflijn. Eerder deze maand kwam een zeer kritisch rapport uit van de Rekenkamer Utrecht en de Randstedelijke Rekenkamer.

De voltallige oppositie heeft donderdag ingestemd met een motie van afkeuren tegen wethouder Lot van Hooijdonk, maar de motie behaalde geen meerderheid. Gisteravond werd in de gemeenteraad gesproken over de Uithoflijn. Eerder deze maand kwam een zeer kritisch rapport uit van de Rekenkamer Utrecht en de Randstedelijke Rekenkamer.

De twee rekenkamers waren in het rapport duidelijk; de ambtelijke en bestuurlijke aansturing van het project Uithoflijn vertoont vanaf de start van het project belangrijke tekortkomingen. Wethouders Lot van Hooijdonk (mobiliteit) en Victor Everhardt (stationsgebied) hadden dinsdag al toegegeven dat de informatievoorziening rond de Uithoflijn beter had gemoeten. Donderdagavond moest het college nogmaals verantwoording afleggen in de gemeenteraad.

Wantrouwen

De voltallige oppositie liet tijdens de vergadering weten niet blij te zijn met de handelswijze van wethouder Lot van Hooijdonk. Alle oppositiepartijen plaatsten hun handtekening onder een motie van afkeuring. Stadsbelang Utrecht ging een stap verder en diende een motie van wantrouwen in. Het CDA, de VVD en de PVV steunde deze motie.

Sander van Waveren, fractievoorzitter CDA Utrecht: “Er zijn veel kosten ontstaan doordat de stuurgroep niet goed stuurde en doordat de informatievoorziening slecht was. Dit is de wethouder persoonlijk aan te rekenen. Dat de wethouder de verantwoordelijkheid keer op keer bij de provincie legt en ook nu nog niet doorvraagt, getuigt van een slecht leervermogen. Samen sturen betekent samen verantwoordelijk.”

Beide moties hadden echter geen meerderheid omdat de coalitiepartijen achter de wethouder bleven staan. Thijs Weistra, GroenLinks-raadslid: “Goed dat het college volmondig erkent dat er dingen fout zijn gegaan bij het project Uithoflijn en maatregelen genomen heeft die aantoonbaar tot verbetering hebben geleid. GroenLinks heeft er daarom vertrouwen in dat het college bovenop het project zit en de ingezette verbeteringen met volle kracht doorzet.”

Lot van Hooijdonk benadrukte donderdag in de raad nogmaals dat ze naar eer en geweten gehandeld heeft en de raad geïnformeerd heeft. “Maar het is mij heel helder geworden dat die informatie niet indringend en duidelijk genoeg is geweest, om de raad te alarmeren wanneer dat moest. Daar baal ik ontzettend van en dat doet mij ook pijn. Ik heb ook al eerder gezegd; dat had beter gemoeten.”

Voorgeschiedenis

De tramlijn zou eigenlijk in juli 2018 gaan rijden. Eind 2017 is echter bekendgemaakt dat de exploitatie van de Uithoflijn met ruim anderhalf jaar is vertraagd tot eind 2019. Toen is ook bekend geworden dat de kosten van de Uithoflijn met 100 miljoen euro zijn toegenomen. Dit komt niet alleen door de vertraging, maar ook doordat niet alle kosten van de tramlijn bij de start zijn geraamd. Zo zijn de kosten voor de voorbereiding van de exploitatie en het beheer van de nieuwe tramlijn pas later bekend geworden. De tram moet volgens de huidige planning eind 2019 gaan rijden, maar het is nog niet zeker of dit ook gehaald gaat worden.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Iris

  Toch altijd knap hoe politici overal een bende van maken wat uiteindelijk in een puinhoop resulteert, en vervolgens gewoon aan kunnen en mogen blijven!
  En al helemaal in dit specifieke geval, keer op keer op keer niet of niet goed informeren, informeren is al wethouder je belangrijkste taak.
  Om dan nog maar te zwijgen over het bewust achterhouden van informatie.
  En dan gek vinden dat de mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek.

 2. Barend

  De regentenpartij hebben haar niet laten vallen. Niettemin de totale demasqué van de voorheen “beste” locale bestuurder van het jaar.

 3. katja

  Einde geloofwaardigheid van de coalitie, alleen de poppetjes tellen en eigenbelang. Tijd voor een Nieuw Leefbaar Utrecht zonder banden met de gevestigde polikliek.
  Ik stel mij beschikbaar, en wil deze partij wel oprichten. Wie steunt mij ?

 4. Mark

  Iris: Spijker op zijn kop. En het erge is: het interesseert ons helemaal niks…we spreken schande en gaan weer rustig verder met ons oninteressante leven! En de politiek weet dit natuurlijk. De kiezer krijgt gewoon wat hij verdient.

 5. cas

  Dit is een zeer groot politiek probleem. De raad bepaald wanneer iemand wordt afgerekend, Dus als een wethouder van een partij die de grootste is in de raad ter discussie komt zullen ze nooit maar dan ook nooit de wethouder afrekenen. Hiermee zie wordt gelijk duidelijk waarom de politiek niet functioneert.

 6. Fred

  Weer een punt waarop de democratie niet goed werkt.
  Een motie haalt het natuurlijk nooit zolang de voltallige coalitie (die normaal gesproken dus de meerderheid heeft) de politicus in kwestie steunt.
  En dat is wat ook eigenlijk altijd gebeurt.
  Dus ze kunnen wanbeleid voeren, fout op fout, en toch gewoon blijven zitten en doorgaan, alleen wat negatieve berichten in de media.
  Pas als we weer mogen stemmen kan het veranderen.
  Erg triest dus.

 7. S.

  @Fred

  Dit maakt inderdaad moedeloos. Flik zoiets in het bedrijfsleven als werknemer en je staat op straat. Maar een zgn volksvertegenwoordiger komt er mee weg. En het is nou niet alsof het om een kleinigheidje gaat :-(.

 8. anthony

  De vraag is voor mij welke bestuurlijke aanpak zal worden genomen, die zal zorgen voor een degelijk vervolg, waarbij ter zake deskundigen het project aansturen, zonder ‘slimme oplossingen’ en met aandacht voor de nu levensgevaarlijke kruispunten. Let daarbij goed op de vervoersgroei in het komende decennium!

 9. Bert

  Ik begrijp er helmaal niets meer van. Wanneer neemt een wethouder dan wel de beslissing om af te treden? Het gaat mij niet om de persoon, maar om het nemen van verantwoording als politieka. Het was voor de gemeenteraadsverkiezingen al duidelijk dat dit een debacle was en toch gaan de 2 verantwoordelijke gewoon weer op de stoeltjes zitten. De enige die verantwoording heeft genomen is de dame die over het geld van de provincie ging (VVD). Even voor de duidelijkheid ik ben van de linkse kant, maar wat er nu gaande is in de gemeenteraad is niet meer te volgen. Wat ik al helemaal niet begrijp is dat de PVDA niet heeft gestemd, voor het aftreden van Lot van Hooijdonk. Gek hè, dat er steeds minder op ze gestemd wordt. Ook zij hebben natuurlijk ook ooit voor dit debacle gestemd toen ze nog iets voorstelde. Jammer, gemiste kans om weer een beetje vertrouwen te krijgen in de politiek.

 10. René

  Goed dat Lot van Hooijdonk het heeft overleefd. Ze is erg goed bezig met het milieu- en mensvriendelijk maken van de stad. Ook bij de volgende verkiezingen zal weer blijken dat dat beleid de steun van een ruime meerderheid van de Utrechtse bevolking heeft, die gelukkig ook waarde hecht aan het milieu, de verkeersveiligheid en de volksgezondheid!

 11. katja

  @Barend, natuurlijk is ze de “beste locale bestuurder van het jaar”, ze komt overal mee weg ! De Tweede Kamer lonkt…

 12. Fred

  @René
  Ja, het veiligste verkeer is GEEN verkeer.
  En dat is nu juist wat Lot van Hooijdonk heeft bewerkstelligd voor de Uithoflijn voorlopig.
  We hebben op die posten mensen nodig die een grote stad kunnen besturen, met dus grote infrastructurele projecten.
  We hebben het hier niet over een paar bomen meer of minder op het Neude.

 13. Joris

  @Katja Dan moet je wel achter je toetsenbord vandaan komen hoor!

 14. Utrechter2

  @Joris: en dan geen dedain tonen als iemand achter het toetsenbord vandaan komt en een partij opricht die tegen de gevestigde orde in gaat zoals een lokale partij.

 15. Anna

  jammer het is tijd dat Lot opstapt om heel veel redenen.

 16. Yoshua

  @René, Jij denkt dat jaren lang extra bouwen aan een tramlijn goed is voor het milieu en de volksgezondheid.
  Dacht dat bij een korte bouw periode er juist sprake is van minder uitstoot.
  Sorry hoor ik ben misschien een beetje te links voor jouw rechtse prietpraat.

 17. Sjors D.

  @Utrechter2 Wat is er mis met de ‘gevestigde orde’? We wonen in een van de beste landen ter wereld! Niet dan? Anders ga je toch lekker ergens wonen waar het beter voor je is! Maar ja, waar zou je dan naar toe moeten…..?

 18. Harry

  “Alle oppositiepartijen plaatsten hun handtekening onder een motie van afkeuring. Stadsbelang Utrecht ging een stap verder en diende een motie van wantrouwen in. Het CDA, de VVD en de PVV steunde deze motie.”

  Weg met die vrouw die ons miljoenen heeft gekost en gaat kosten. Ingrijpen jongens! Als het college deze dam laat zitten dan is dit college geen knip waard.

 19. Dirk

  “Maar het is mij heel helder geworden dat die informatie niet indringend en duidelijk genoeg is geweest, om de raad te alarmeren wanneer dat moest. Daar baal ik ontzettend van en dat doet mij ook pijn. Ik heb ook al eerder gezegd; dat had beter gemoeten.”

  Iedereen voelt aan zijn water dat die informatievoorziening gebrekkig was omdat de aansturing gebrekkig was en dan breng je slecht nieuws in één keer in plaats van gefaseerd. Waar ze niet in geslaagd is, is om de projectaansturing goed te krijgen want er bleven keer op keer vertragingen ontstaan.

  Dat eerste punt is pijnlijk maar het laatste punt is zwak en dat is het echt probleem: ze kan een middelgrote stad als Utrecht niet besturen.

 20. Peter

  RTV Utrecht heeft aantal volgers evaluaties laten geven over onze wethouders. Lot kwam er slechtste uit. Een van de conclusies was dat ze meer een activiste is dan een bestuurder. Ik sluit mij hier persoonlijk bij aan. Leuk om eendimensionaal te denken zoals onze Lot maar werkelijkheid is dat realiteit complexer is dan ik heb gelijk en anderen niet. Argumenten van verschillende kanten vh politieke spectrum hebben een punt en is taak van bestuurder om die op te wegen en verenigen. Deze vrouw is wat mij betreft one trick pony die zaken maar vanuit een invalshoek kan bekijken.

 21. Anne Marie ten Berge

  Wat heeft naar eer en geweten handelen er nu mee te maken ? Dus Lot vindt dat zij een eer en een geweten heeft ? Maar dan gebeurt er iets geks: Zij besluit eerloos en gewetenloos NIET af te treden nadat zij afgekeurd is en nadat zij gewantrouwd wordt door een groot deel van onze gekozen volksvertegenwoordigers. Het besluit om als wethouder aan te blijven is vatbaar voor bezwaar. Katja wil de politieke arena in. Laat zij maar eens een bezwaar aantekenen tegen het aanblijfbesluit van Lot. Ik zal haar steunen.

 22. Anne Marie ten Berge

  Wat heeft naar eer en geweten handelen er nu mee te maken ? Dus Lot vindt dat zij een eer en een geweten heeft ? Maar dan gebeurt er iets geks: Zij besluit eerloos en gewetenloos NIET af te treden nadat zij afgekeurd is en nadat zij gewantrouwd wordt door een groot deel van onze gekozen volksvertegenwoordigers. Het besluit om als wethouder aan te blijven is vatbaar voor bezwaar. Katja wil de politieke arena in. Laat zij maar eens een bezwaar aantekenen tegen het aanblijfbesluit van Lot. Ik zal haar steunen

 23. Nina

  Dus de àlle oppositie raadsleden willen dat ze weggaat en àlle coalitie raadsleden willen dat ze blijft.

  Dan is mijn conclusie dat er niet één coalitie raadslid heeft gekozen voor zijn eigen mening.

  Iets met jezelf recht in de spiegel kunnen aankijken.

 24. maria

  wanneer neemt deze vrouw zelf de beslissing tot aftreden?

 25. Utrechter2

  @Sjors D.: tja, waarom hebben we eigenlijk een oppositie in één van de beste landen ter wereld??

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).