Wethouder Voortman was woensdag eenmalig juf Linda in groep 5 om te praten over geld Wethouder Voortman was woensdag eenmalig juf Linda in groep 5 om te praten over geld

Wethouder Voortman was woensdag eenmalig juf Linda in groep 5 om te praten over geld

Wethouder Voortman was woensdag eenmalig juf Linda in groep 5 om te praten over geld
De Utrechtse wethouder Linda Voortman was woensdag eenmalig juf Linda. Voor groep 5 van SO Fier, een school voor speciaal onderwijs, werd alles verteld over geld. De gastles werd gegeven in het kader van de ‘Week van het Geld’ waarvan Utrecht dit jaar gaststad is.

De Utrechtse wethouder Linda Voortman was woensdag eenmalig juf Linda. Voor groep 5 van SO Fier, een school voor speciaal onderwijs, werd alles verteld over geld. De gastles werd gegeven in het kader van de ‘Week van het Geld’ waarvan Utrecht dit jaar gaststad is.

“Wie weet wat een wethouder doet?”, is de eerste vraag die er aan de kinderen wordt gesteld. “Iemand die de burgemeester helpt”, roept een van de kinderen. “Het komt een beetje in de buurt”, antwoordt wethouder Voortman. “De burgemeester en wethouders zitten samen in een team en doen van alles voor de gemeente en de inwoners.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wethouder Voortman kwam echter niet op de school om een les over de organisatie van het bestuur van de gemeente te geven. Ze was naar Fier getogen om te praten over geld. Als wethouder met onder meer de portefeuille Werk en Inkomen is ze in de stad verantwoordelijk voor beleid rondom schulden en armoede. Hoewel deze grote thema’s niet aan bod kwamen tijdens de gastles moet de Week van het Geld wel bijdragen aan financiële redzaamheid van kinderen en jongeren in de toekomst. Daarom wordt er op heel veel scholen deze week stilgestaan bij het onderwerp.

“Wat moet je eigenlijk doen als je werkeloos bent?”, vraagt een van de kinderen aan juf Linda. “Dat ligt eraan wat de reden is”, antwoordt ze. “Soms hebben mensen bijvoorbeeld gewoon even pech en proberen wij ze te helpen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het lesmateriaal dat tijdens de Week van het Geld gebruikt wordt, maar ook daarbuiten, wordt beschikbaar gesteld door Eurowijs. Per onderwijsniveau is er verschillend lesmateriaal. De groep 5 van Fier ging aan de slag met de euro. De kinderen kregen van juf Linda te horen waar er allemaal met de euro betaald kan worden, hoe er vroeger vaker geld gewisseld moest worden als men op vakantie ging, hoe vals geld herkend kan worden en in de bijbehorende opdrachten kwamen ook sparen, uitgeven en pinnen aan bod. Wethouder Voortman: “Kinderen krijgen dit niet allemaal van huis uit mee, daarom is het des te belangrijker dat kinderen op school bewust worden gemaakt van geld.”

De afsluiting van de Week van het Geld vindt vrijdag plaats tijdens het event ‘Op je Money’ in samenwerking met radiostation FunX in TivoliVredenburg. Het is een combinatie van een interactieve talkshow en een infomarkt waar jongeren kennis kunnen opdoen over financiële verleiding.

5 Reacties

Reageren
  1. Vak J

    Wat een toneelstuk weer, kinderen wegwijs maken met geld en de ouders van die kinderen opzadelen met dure parkeertarieven en parkeervergunningen!

    Kijk ons een ” goed ” bezig zijn!

  2. Ab Abstract

    Leer kinderen eerst eens wat ware liefde is. Geld is onbelangrijk, liefde onbetaalbaar.

  3. Scherpschutter

    @Ab Abstract

    LOL! Ik heb nog nooit in mijn hele leven iemand met geld horen zeggen dat geld niet belangrijk is…Nog nooit! Wel heb ik heel veel mensen zonder geld van die holle IKEA toilettegels horen bezigen.

    Het is van cruciaal belang dat jongeren alles leren over geld. Wat edelmetalen zijn (echt geld), wat een fiatvaluta is (nepgeld), wat de rol van echt geld is in een economie, de schoonheid van marktwerking, wat aandelen zijn en divident is, wat crypto’s zijn, dat het beter is om gelduitlener te zijn dan ooit geld te lenen, dat het beter is om anderen voor je te laten werken dan zelf te werken, wat een bedrijf is en hoe je er 1 kunt oprichten, uiteraard het gouden principe van compounding interest en uiteraard wat ze nog meer kunnen doen om hun geld aan het werk te zetten voor ze. Gezond financieel basisonderwijs, dat voor kinderen een goudgerande toekomst mogelijk maakt.

    Naar mijn mening zou iedere jongere op zijn 5e de eerste beleggingsrekenking geopend moeten hebben en dagelijks trots naar zijn of haar groeiende vermogen kijken, enthousiast op zoek naar de volgende kansen in de markt.

    Helaas leren onze kinderen niets van zulks en worden ze voorbereid op een bestaan als schuldslaaf met hypotheek tot over de oren, die werkt tot de dood…voor anderen. Het is tragisch!

  4. Thomasje

    Wat een goed initiatief.
    Ik heb veel jongeren meegemaakt die in hun jeugd niet hebben geleerd om met geld om te gaan en dit geeft je later heel veel aanhoudende en vervelende problemen.
    Als oudere ben ik zo blij dat ik in mijn jeugd goed geleerd heb om te sparen in plaats van te lenen en ik heb nu een goed (financieel) leven en geen geldzorgen.

  5. Len

    Ja de gemeente Utrecht is goed met geld, dat wordt regelmatig bewezen. Ik zie het derhalve somber in voor deze kinderen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).