Wethouder wil uitsluiting van mbo-studenten in Utrechts studentenleven tegengaan Wethouder wil uitsluiting van mbo-studenten in Utrechts studentenleven tegengaan

Wethouder wil uitsluiting van mbo-studenten in Utrechts studentenleven tegengaan

Wethouder wil uitsluiting van mbo-studenten in Utrechts studentenleven tegengaan
Het Utrechtse studentenleven bruist, maar mbo-studenten zouden meermaals geweigerd zijn bij Utrechtse horecagelegenheden. Gemeenteraadspartijen stelden daarom vragen over de toegankelijkheid van het studentenleven in de stad voor studenten van alle opleidingsniveaus.

Het Utrechtse studentenleven bruist, maar mbo-studenten zouden meermaals geweigerd zijn bij Utrechtse horecagelegenheden. Gemeenteraadspartijen stelden daarom vragen over de toegankelijkheid van het studentenleven in de stad voor studenten van alle opleidingsniveaus.

De Utrechtse PvdA, GroenLinks, VVD, SP en Bij1 stelden de vragen naar aanleiding van meldingen van ‘discriminatie’ in het deurbeleid; studenten van de hogeschool en de universiteit werden de studentenkroeg wel binnengelaten maar mbo-studenten zouden worden weggestuurd.

Wethouder Mbo, Dennis de Vries: “We kennen meerdere signalen van mbo-studenten in het Utrechtse studentenleven, dat ze niet in iedere situatie gelijkwaardig worden behandeld.” Zo werd er bij Art.1 Midden-Nederland kortgeleden door een mbo-student melding gedaan van een vermeende onterechte weigering op grond van opleiding.”

De Vries: “Een opleidingsniveau is echter, helaas, geen wettelijk beschermde discriminatiegrond. Dit betekent dat horecaondernemers alleen studenten van hogeschool of universiteit mogen toelaten wanneer ze dit duidelijk in hun deurbeleid hebben vermeld.”

In gesprek

Hoewel het wettelijk niet verboden is om mbo-studenten te weigeren, zegt de wethouder het niet volledig met het deurbeleid eens te zijn. “Ik ga in gesprek met deze specifieke horecaondernemer of zij inderdaad als deurbeleid hebben om mbo-studenten niet binnen te laten bij studentenavonden. En als dat dan zo is, waarom dat zo is.” Vervolgens zal de wethouder het onderwerp agenderen in het bestuurlijk overleg. Ook wil De Vries met mbo-studenten in gesprek om te kijken hoe de situatie verbeterd kan worden.

“Een gelijkwaardige positie van mbo-studenten in het Utrechtse studentenleven dat vinden wij heel belangrijk”, voegt De Vries toe. “Daarom werken wij ook samen met de mbo-studentenraad, SR030, en de mbo-instellingen vanuit het programma Sterk Utrechts Mbo. We maken hier mooie stappen in.” Zo kunnen er vanaf komend jaar honderd mbo-studenten gaan sporten bij Olympos en kunnen tweehonderd mbo-studenten meedoen aan de UIT-week.

‘Wat een onzin’

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf reageert verbaasd op het deurbeleid dat in Utrecht zou worden toegepast. Als minister van *alle* studenten in Nederland ga ik graag het gesprek aan met de café-eigenaar bij wie mbo-studenten niet welkom zijn. Wat een onzin om in je deurbeleid onderscheid te maken naar opleiding”, schrijft de minister op Twitter.

18 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Heeft de wethouder dan werkelijk niets beters te doen dan zich nutteloos te bemoeien met ondernemers, die als eigenaren van hun onderneming zelf wel bepalen wie ze binnenlaten of niet?

    En waarom richt de wethouder dan niet zelf een uitgaansgelegenheid op waar hij zijn idealen kan verwezenlijken? Hij is er kennelijk 100% van overtuigd dat dit een winstgevende aangelegenheid is, anders zou hij het natuurlijk beslist niet aan andere ondernemers opdringen…Toch?

  2. Realist

    Identiteitspolitiek bedrijven met onze belastingcenten.. Hebben die linkse partijen dan echt niets beter te doen dan dit?

  3. Baliekluiver

    Ik hoop dat de wethouder een einde kan maken aan deze praktijken, maar veel kans geef ik hem niet. Horeca en studenten staat in Utrecht boven de wet, en de kroegbazen staan bepaald niet bekend om hun maatschappelijke betrokkenheid.

  4. JvS

    Dit is altijd zo geweest bij bepaalde zaken, alleen wist je daar altijd zelf wel een oplossing voor te bedenken zodat je wel binnen kon komen. Iets minder MBO uitstralen, je meer studentikoos voordoen.

    Tegenwoordig zet je dan de politiek aan het werk, door een melding te doen. Ik vind het omslachtig en doet me denken aan Calimero. En verkwisting van gemeenschapsgeld.

    Organiseer zelf je avond en nodig iedereen uit. Iedereen blij.

  5. Yoshua

    Het is toch voor studenten, niet voor MBO.
    Al heb ik gelezen dat Mbo’ers een soort van mbo-studenten vereniging hebben opgericht.
    Mbo’ers studeren natuurlijk ook voor een beroep.
    Straks wil de vereniging van drop-outs ook een studentenpas hebben.
    Een Mbo’er kan nooit zo goed brallen en lallen dan de gasten van het W.O.

  6. PaulD

    Goede actie (ook op verzoek van de rechtse politiek). We hebben al zo’n tekort aan mbo’ers, deze praktijken zijn killing voor het imago.

  7. Nik

    Ben het studentenleven allang geleden gepasseerd.. daarom deze vragen: hoe weet een horecagelegenheid dat ze te maken hebben met een mbo- student. Wordt er naar een studentenopstand gevraagd.

  8. W

    De wereld staat in brand en de Utrechtse politiek maakt zich zorgen over de weigering MBO-studenten!!!
    De politiek kan zich beter druk maken over de benamingen
    ‘hoogopgeleiden en laagopgeleiden’!
    Ga nu eens eindelijk voor de benamingen
    ‘theoretische opgeleiden en praktische opgeleiden’!

  9. Nina

    Dit is pure discriminatie.

    De één heeft een talent voor leren met hersens en de ander heeft een talent voor praktisch uitvoerend leren.

    Inderdaad: het is een talent. Net als pianospelen of een sport beoefenen. De één is er gewoon beter in dan de ander door een bepaalde aanleg.

    Het is dus geen verdienste, zoals vaak beweerd wordt. Wie zijn talent benut, is goed bezig en moet daarvoor beloond worden ongeacht het talent.

    Of je nu arts, voetballer, bejaardenverzorger of ramenwasser wordt. Iedereen is nodig om de boel draaiende te houden en draagt daarmee bij aan de maatschappij.

  10. Utrechter2

    Een bekende verzekeringsmaatschappij (naam begint met een P) selecteert al jaren openlijk op radio en TV op grond van opleidingsniveau. Dit mag ze op basis van statistieken dus als de horeca kan aantonen dat praktisch opgeleiden meer trammelant veroorzaken dan kan ze naar verwijzing naar deze verzekeringsmaatschappij hetzelfde doen (of hogere tarieven berekeken aan deze specifieke groep). Ik zeg trouwens niet dat ik het er wel of niet mee eens ben.

  11. Utrechter

    Kijk dat is een doortastend en ambitieus begin gelijk een uiterst urgent probleem op de kaart zetten en aanpakken. Ben wel benieuw waarom dan mbo studenten meedoen en lbo niet en laten we de mensen niet vergeten die een cursus geblinddoekt koken hebben gevolgd zwemles moet ook meedoen. Heeft deze wethouder een idee waarom mensen het vertrouwen in de politiek hebben verloren. En heeft deze wethouder nog meegekregen wat er in Oekraïne gebeurt.

  12. BW

    Om welke tenten gaat dit eigenlijk? Ik kom nog wel eens in de horeca (om maar een understatement te gebruiken) en ik herken dit eerlijk gezegd niet. Ik vermoed dat het om studentencafés gaat en daar kom ik al even niet meer, maar ook in mijn tijd was het in die café’s niet ongebruikelijk dat om een collegekaart werd gevraagd. Bij mijn weten niet zozeer om MBO-ers te weren, maar wel om ‘bepaalde types’ buiten de deur te houden en vragen om een collegekaart bleek daarvoor doorgaans een prima middel. Als het nu wel om MBO-ers gaat, dan is dat inderdaad dubieus, maar zoals gezegd: ik herken het niet.

  13. Ihsan

    Goed dat dit gesprek gevoerd wordt, maar het grotere probleem is de uitsluiting van MBO’ers op de woningmarkt. Voor WO- en HBO-studenten wordt er standaard bijgebouwd, maar ondertussen zijn bepaalde MBO studenten (zij die een ‘Beroeps Begeleidende Leerweg’ volgen) nog altijd resoluut uitgesloten van studenten-woningbouw. De vorige wethouder heeft al een keer boos gekeken naar de corporaties, maar daar bleef het bij. We zijn nu jaren verder, en er is nog niets veranderd… Het lijkt mij dat het prioriteit heeft dat alle studerende jongeren een eigen plek kunnen krijgen in de stad, ongeacht wat voor opleiding zij volgen! Studentenverenigingen kunnen ook een rol spelen, door zich open te stellen voor MBO-studenten, en hen ook een plek te bieden in hun panden.

  14. Pee

    Discriminatie.

  15. WB

    Nuttige bijdrage. BW komt niet in studentencafes en toch herkent hij dit probleem niet. 😴

  16. Jos

    Dat ook dit weer op de agenda staat is toch weer een typisch voorbeeld van woke. De kloof tussen mbo enerzijds en hbo/universiteit anderzijds is er in het studentenleven altijd geweest. De kloof is gewoonweg groot wat niet maakt dat mbo leerlingen minderwaardig zijn. Alle niveaus zijn in deze samenleving van belang en even waardevol. Echter, tegenwoordig moet werkelijk alles onder een vergrootglas liggen. Geef mbo’ers dan meer ruimte om zich met elkaar te verenigen in leuke kroegen of verenigingen specifiek voor hen. Waarom moeten zij perse naar binnen in kroegen/verenigingen bedoeld voor hbo-/wo-studenten? Waar houdt die woke-gekte op tegenwoordig?

  17. BW

    @WB
    Goed gelezen. Ik kom veel in horeca en herken dit niet, daarom vraag ik om welke tenten dit gaat.

    Inmiddels weet ik (vanuit de horeca) overigens dat mijn aanname juist was. Het betreffende café is inderdaad een studentencafé en het gaat niet zozeer om MBO-ers, maar om ‘bepaalde types’ buiten de deur te houden.

  18. Wim

    @ BW
    Lachen. Je komt niet in die kroegen. Natuurlijk herken je dit dus niet.
    Wat voegt je reactie dan in hemelsnaam toe.
    Geloof niet dat de goegemeente zoveel interesse in je heeft dat ze zit te wachten op je mededeling dat je regelmatig in de kroeg te vinden bent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).