Wethouder: Woonin moet illegaal gekapte bomen bij Buurland in Utrecht herplanten Wethouder: Woonin moet illegaal gekapte bomen bij Buurland in Utrecht herplanten

Wethouder: Woonin moet illegaal gekapte bomen bij Buurland in Utrecht herplanten

Wethouder: Woonin moet illegaal gekapte bomen bij Buurland in Utrecht herplanten
Het terrein van Buurland
Woningbouwcorporatie Woonin moet de bomen die illegaal zijn weggehaald in de Staatsliedenbuurt herplanten. Dan zegt wethouder Eelco Eerenberg in reactie op mondelinge vragen hierover van Stadsbelang Utrecht. Eerder deze week werd bekend dat er waarschijnlijk twaalf bomen illegaal werden gekapt ter voorbereiding op de sloop van onder meer de voormalige woongemeenschap Buurland. 

Woningbouwcorporatie Woonin moet de bomen die illegaal zijn weggehaald in de Staatsliedenbuurt herplanten. Dan zegt wethouder Eelco Eerenberg in reactie op mondelinge vragen hierover van Stadsbelang Utrecht. Eerder deze week werd bekend dat er waarschijnlijk twaalf bomen illegaal werden gekapt ter voorbereiding op de sloop van onder meer de voormalige woongemeenschap Buurland. 

150 portiekflats in de Staatsliedenbuurt gaan gesloopt worden, op de locatie komen ongeveer 280 woningen terug. De sloopaannemer begon deze week, maar bij die werkzaamheden werden ook bomen gekapt waarvoor een vergunning nodig was. De gemeente onderzoekt welke bomen er precies zijn gekapt. Waarschijnlijk gaat het inderdaad om twaalf bomen die gekapt zijn zonder vergunning, bevestigde de wethouder.

“Het is buitengewoon teleurstellend dat het weer misgaat”, zegt Eerenberg. Hij benadrukt dat niet alleen het college van B&W dat vindt, maar ook Woonin. In mei dit jaar ging het ook mis bij het bouwproject ‘De Mix’ in Overvecht. Daar werden 21 bomen weggehaald waarvan dat niet de bedoeling was.

Net als voor die 21 bomen, legt de gemeente ook voor deze twaalf bomen een herplantplicht op. De nieuwe bomen moeten “gelijkwaardige bomen” zijn, legt de wethouder uit. Hij verwacht hierbij geen problemen, want Woonin wil dit netjes oplossen.

Economisch delict 

Er wordt nog gekeken of er aangifte moeten worden gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM), omdat illegaal kappen een zogenoemd economisch delict is. Afgelopen voorjaar verzocht de gemeente het OM wel om tot strafvervolging over te gaan.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de bomen in de Staatsliedenbuurt terugkomen. Normaal gesproken moet er vrij snel herplant worden, maar samen met Woonin kijkt de gemeente of dat wel verstandig is, zegt de wethouder.

“Omdat je dan bomen neer gaat zetten waar vervolgens bouwactiviteiten gaan plaatsvinden. Dat is gewoon niet goed voor de bomen.” Wellicht dat er een uitzondering wordt gemaakt en de nieuwe bomen later terugkomen, als de bouwwerkzaamheden afgerond zijn.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Nina

  Gewoon 12 mooie bomen terug planten, als de bouw klaar is en dan op plekken waar ze de ruimte hebben om decennia te groeien.

  De gerooide bomen kunnen in de biomassacentrale of planken worden voor schuttingen in tuinen. Anders worden daar nl. andere bomen voor gerooid.

  Iedereen heeft een voormalige boom (dus iets van hout) in zijn huis of tuin. Realiteitszin mensen, alstublieft.

 2. Nico

  Het artikel samengevat:
  “onderzoekt welke bomen precies zijn gekapt”
  “ waarschijnlijk gaat het inderdaad om de twaalf bomen”
  “ niet de bedoeling”
  “ er wordt nog gekeken”
  “ het is nog niet duidelijk wanneer”
  “ wellicht dat er een uitzondering wordt gemaakt”

  “ Buitengewoon teleurstellend.”

 3. EE de Kreeg

  Dat is een lucratief voor woningbouw de boete is een schijntje van wat het oplevert. Maar in heel Utrecht doen ze dit, hoe groen de gemeente ook is, eerst halen ze bij plantsoenen de struiken weg daarna halen ze de zogenaamde zieke bomen weg en als er van de 20 bomen nog een of twee staan dan kapen ze deze met de woorden, die twee bomen kunnen we wel weg halen, dan kunnen we er woningen neerzetten en halen we wel 10 parkeerplekken weg, om er bomen neer te zetten. Zo wordt Utrecht al jaren vol gebouwd met steen en beton en zomers maar klagen dat het zo warm wordt in de volgebouwde stad. Het groen in de stad verdwijnt als sneeuw voor de zon, maar de stad doet er alles aan om niet een weiland op te offeren om de mensen te laten wonen, Pfff.

 4. Wim

  Wat een gezeur om die paar bomen die hinderlijk in weg staan bij een bouwproces, constateert gewoon ze zijn weg en worden gewoon na de bouw weer op een goede plaats herplant, er zijn geen mensen vermoord.

 5. Katja

  Hoe vaak worden er niet bomen “per ongeluk” gekapt ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).