Verantwoordelijk wethouders Uithoflijn erkennen slechte informatievoorziening aan raad | De Utrechtse Internet Courant Verantwoordelijk wethouders Uithoflijn erkennen slechte informatievoorziening aan raad | De Utrechtse Internet Courant

Verantwoordelijk wethouders Uithoflijn erkennen slechte informatievoorziening aan raad

Verantwoordelijk wethouders Uithoflijn erkennen slechte informatievoorziening aan raad
Werk aan de Uithoflijn in de zomer van 2017. Foto: Bas van Setten
Wethouders Lot van Hooijdonk (mobiliteit) en Victor Everhardt (stationsgebied) hebben in een nieuw debat over de Uithoflijn toegegeven dat de informatievoorziening rond de Uithoflijn beter had gemoeten. De verantwoordelijke wethouders, van respectievelijk GroenLinks en D66, reageerden op het rapport van de Rekenkamer over het project waarin werd gesteld dat de ambtelijke en bestuurlijke aansturing van het project Uithoflijn vanaf de start van het project belangrijke tekortkomingen vertoonde.

Wethouders Lot van Hooijdonk (mobiliteit) en Victor Everhardt (stationsgebied) hebben in een nieuw debat over de Uithoflijn toegegeven dat de informatievoorziening rond de Uithoflijn beter had gemoeten. De verantwoordelijke wethouders, van respectievelijk GroenLinks en D66, reageerden op het rapport van de Rekenkamer over het project waarin werd gesteld dat de ambtelijke en bestuurlijke aansturing van het project Uithoflijn vanaf de start van het project belangrijke tekortkomingen vertoonde.

De conclusies in het rapport zijn zeer kritisch. De informatievoorziening van de projectorganisatie aan de verantwoordelijke bestuurders was lange tijd gebrekkig. De gemeente Utrecht en de provincie Utrecht hebben daarnaast te weinig samen sturing gegeven aan het project en hebben daarbij te weinig oog gehad voor wat het beste is voor het project.

Politieke partijen waren niet verbaasd, maar wel hard in hun oordeel over de uitkomsten van het vernietigende rapport en vroegen de wethouders om opheldering. Het ging om ‘ernstige bestuurlijke tekortkomingen’, een ‘snoeihard oordeel’ en ‘enorme gevolgen’.

De wethouders zeiden dat ze de conclusies van de Rekenkamer onderschrijven, maar gaven ook direct aan op dit moment wel goed te sturen op het project. Everhardt: “Ik trek me het zeer aan dat de informatievoorziening aan de gemeenteraad niet volledig was. Het wordt heel hard werken om dat weer op een goede manier te herstellen. Daarin hebben wij inmiddels stappen gezet.”

Ook Van Hooijdonk was het eens met de bevindingen in het rapport en stipte aan dat ze vindt dat er dit jaar al grote verbeteringen zijn gemaakt in de aansturing rond het project. “We hebben zo goed mogelijk gehandeld, maar wij zien ook dat er een hele hoop beter had gemoeten. Samenwerking en informatievoorziening zijn daarin het belangrijkste. Dat trek ook ik me aan.”

Onduidelijkheid

De wethouders bleven wel wat op de vlakte over hun persoonlijke inbreng en trokken maar deels het boetekleed aan. “Natuurlijk zijn er dingen tegengevallen en anders gelopen dan gewenst. Ik ben daar niet gelukkig mee, maar dat hoort ook bij projecten van deze omvang”, aldus Everhardt.

De integrale verantwoordelijkheid en aansturing voor het totale project waren lange tijd onduidelijk. Het project Uithoflijn is ook nog eens heel lastig project waarbij gemeente, provincie en projectorganisatie Uithoflijn ieder verantwoordelijk zijn voor een deel van de uitvoering. Volgens het rapport is er onvoldoende integraal gestuurd op de verschillende onderdelen die van belang zijn voor een volledig werkende tramlijn.

De informatie over de voortgang van de Uithoflijn aan ambtelijk en bestuurlijk verantwoordelijken was lange tijd gebrekkig, onder andere omdat niet over de uitvoering van alle te realiseren onderdelen voor een volledig werkende Uithoflijn werd gerapporteerd.

Niet alle kosten geraamd

De tramlijn zou in juli 2018 gaan rijden. Eind 2017 is echter bekend gemaakt dat de exploitatie van de Uithoflijn met ruim anderhalf jaar is vertraagd tot eind 2019. Toen is ook bekend geworden dat de kosten van de Uithoflijn met 84 tot 102 miljoen euro zijn toegenomen. Dit komt niet alleen door de vertraging, maar ook doordat niet alle kosten van de tramlijn bij de start zijn geraamd. Zo zijn de kosten voor de voorbereiding van de exploitatie en het beheer van de nieuwe tramlijn pas later bekend geworden.

Gedurende 2018 zijn er volgens het rapport meerdere stappen genomen om beter samen te werken en de informatievoorziening en de opvolging van aanbevelingen te verbeteren. Wel zien de rekenkamers nog risico’s in de samenwerkingsrelatie en de haalbaarheid van het project binnen de planning en het budget. Het is dus nog niet zeker of december 2019 ook echt gehaald gaat worden.

Het debat over de Uithoflijn en de uitkomsten van de rekenkamer gaat donderdag verder.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. pinguin3

  “De wethouders bleven wel wat op de vlakte over hun persoonlijke inbreng en trokken maar deels het boetekleed aan.”

  Goh, wat een verrassing. De coalitiepartijen waren verrassend stil (RTVUtrecht). Maw kritiek op de coalitie heeft geen zin want alles wordt afgedekt met hun meerderheid.
  Everhardt en van Hooijdonk jullie hebben gisteren een card blanche gekregen, jullie kunnen Utrecht verder afbreken.

 2. katja

  Wegwezen. Wat moet je nog meer doen om af te treden ? Daarna vast wel ergens een commissariaatje of burgemeesterspost.

 3. Marcel

  Eens met Katja. Gewoon wanbeleid. Dat krijg je met een bestuur wat er de balle verstand van heeft. Deze 2 wethouders dienen direct op te stappen. Gemeenschapsgeld gewoon over de balk smijten en zeggen: we doen het nu beter? Wegwezen!!

 4. Wim

  Was een duur schooltje war deze wethouders op zaten, wanneer zijn ze van plan dit terug te betalen.

 5. Fred

  Inderdaad, beiden onmiddellijk aftreden !!
  Hoeveel geld van de belastingbetaler is er weer niet over de balk gesmeten voor niets.
  Laat dit dan ook over aan mensen die wel deskundig zijn, en ervaring hebben met dergelijke projecten.
  Utrecht heeft in feite nog meer tramlijnen nodig (een uitgebreider tram netwerk), maar door dit gesukkel zal daar vrees ik weinig van terecht gaan komen, dan wordt door tegenstanders elke keer weer verwezen naar dit debacle.
  Als je hiervoor niet moet aftreden, waarvoor dan wel ?

 6. Harry

  Het feit dat deze mensen er nog gewoon zitten en nota bene het woord voeren zegt heeeel veeeel over ons huidige democratische bestel. Incompetentie en arrogantie zijn de norm geworden. Wat een beschamende vertoning.

 7. waldorff

  Als U of ik zulke fouten/missers maken op de werkvloer dan wordt volgt er (op zijn minst)een negatief beoordelingsgesprek en kan ik op zoek gaan naar een nieuwe baan…
  Deze lui blijven lekker plakken op ‘ pluche en vragen zich over een paar maanden verwondert af waar toch die kloof tussen burger en politiek vandaan komt-welnu die heeft u zelf geschapen.
  Helaas stemmen de meeste mensen bij de volgende verkiezingen (20 maart provinciale staten)weer op dezelfde partijen…

 8. Don

  Het debat gaat donderdag verder waarover er gaat niets veranderen. De beide wethouders blijven rustig zitten en gaan door met Utrecht in een financieel debacle te storten gezien alle nieuwe megalomane plannen. Volgend jaar de parkeervergunningen weer 25 % duurder en de overige belastingen verder opschroeven en klaar is het meest progressieve geld speelt geen rol bestuur ooit . Een gemeenteraad met een beetje zelfrespect pikt dat niet en stuurt deze mensen weg.

 9. Scherpschutter

  @Harry 19/12/2018 – 13:10

  True. Democratie in deze vorm noem ik zelf altijd een ineptocratie. Ofwel: een systeem van overheid waar de minst capabelen om te leiden worden gekozen door diegenen die het minste in staat zijn tot productie. De minst succesvolle burgers in een samenleving (altijd de meerderheid) kiezen de leiders. Er is natuurlijk een reden waarom die minst succesvolle burgers de minst succesvolle burgers zijn, en dat is dezelfde reden waarom die minst succesvolle burgers altijd heel succesvol zijn in het kiezen van de minst geschikte leiders.

  The best argument against a democracy, is a 5 minute conversation with the average voter, sprak Churchill al eens.

 10. JdV

  Erkennen is makkelijk. Verantwoordelijkheid nemen daarentegen durven ze niet. De hand boven het hoofd door hun coalitiegenoten terwijl de andere hand de doofpot opent.

 11. G. de Vries

  Deze wethouders, Lot van Hooijdonk (mobiliteit) en Victor Everhardt (stationsgebied), moeten zich kapot schamen wegens wanbeleid en volslagen incompetentie. De utrechtse gemeenteraad wordt mede door hen ‘ het afzeik lachertje’ van Nederland. Groen Links en D66 richten veel onherstelbare en vooral dure schade aan in Utrecht (o.a. Uithoflijn, mozaiekdebacle op ‘ het Vreeburg’).

 12. Nico

  Wat een slappe verdediging van Van Hooijdonk. GL is mijn stem kwijt.

 13. Marcel

  Er moet dringen een andere partij komen, Het AUB. Algemeen Utrechts Belang.
  Was er ooit mee bezig, maar niemand was wakker. We stemmen links, rechts, groen, dieren, christelijk, etc maar algemeen utrechts belang ho maar. Jammer toch? Zonder last en ruggepraak mag je besturen. Nou, laat dat maar stoppen.

 14. katja

  Kom maar op, het is weer tijd voor een Leefbaar Utrecht, zonder banden met de landelijke polikliek.

 15. Cor Nelis

  Je kunt dus ongestraft wegkomen met een budgetoverschrijding van meer dan 100 miljoen… Ministers en staatsecretarissen worden voor minder met pek en veren wegestuurd. Maar Lot en Victor mogen gewoon blijven zitten!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).