Wie volgt Wolfsen op? Dat is de vraag - De Utrechtse Internet Courant Wie volgt Wolfsen op? Dat is de vraag - De Utrechtse Internet Courant

Wie volgt Wolfsen op? Dat is de vraag

Wie volgt Wolfsen op? Dat is de vraag
Woensdag werd bekend dat burgemeester Aleid Wolfsen aan het einde van dit jaar zijn ambtsketen neerlegt. De grote vraag in Utrecht is nu wie hem op moet volgen. Enkele inwoners, zoals Henk Westbroek en Bernard Tomlow, geven hun mening over Alexander Pechtold en andere kandidaten.

Woensdag werd bekend dat burgemeester Aleid Wolfsen aan het einde van dit jaar zijn ambtsketen neerlegt. De grote vraag in Utrecht is nu wie hem op moet volgen. Enkele inwoners, zoals Henk Westbroek en Bernard Tomlow, geven hun mening over Alexander Pechtold en andere kandidaten.

De Utrechtse zanger Jan van Piekeren is helder in zijn mening over Pechtold: “Die wil ik in ieder geval niet! Ik zie liever een echte Utrechter, iemand die dichtbij het volk en de stad staat”, vervolgt Van Piekeren. “Het moet iemand van deze tijd zijn en bovendien een voorstander is van de initiatieven rond de cannabisclubs. Ik kom dan al snel uit bij Henk Westbroek.”

“Bevrijdingsdag wordt groter feest”

Henk Westbroek zelf was geen fan van Wolfsen: “Met zijn aangekondigde abdicatie geeft Wolfsen voor mij extra kleur en dimensie aan Bevrijdingsdag. Laten we eerlijk zijn, hij was geen goede burgemeester, je wenst hem je ergste stadsvijand nog niet toe. Wel getuigt het van grote klasse dat hij afziet van het wachtgeld.”

Op de vraag wie volgens Westbroek een goede opvolger is, heeft hij een paar geschikte suggesties. “Het vak van burgemeester is natuurlijk niet moeilijk. Je moet luisteren naar je wethouders en bent afhankelijk van hun bekwaamheid. De persoon moet alleen goed een ketting kunnen dragen. Het liefst zie ik geen Tweede Kamerleden die de Kamer zat zijn en zoeken naar een gemakkelijk baantje. Voor mij zijn Agnes Jongerius en Jan van Zanen goede opties. Ze hebben beide bestuurlijke ervaring, kennen de stad en zijn bekwaam.”

Noemen van namen werkt averechts

Vincent Oldenborg, ooit partijgenoot van Westbroek en langstzittende raadslid in Utrecht, spreekt zich liever niet uit over een nieuwe burgemeester omdat hij waarschijnlijk onderdeel wordt van de vertrouwenscommissie die zich gaat buigen over deze kwestie. “Het strooien van namen werkt sowieso averechts. Degene die je noemt, wordt het vaak juist niet.” Net als Westbroek heeft Oldenborg het niet op Kamerleden die voor een gemakkelijk baantje gaan. “Afgewerkte Kamerleden mogen het sowieso niet worden. Liever iemand die heeft aangetoond over leiderschapskwaliteiten te beschikken en bovendien aanvoelt wat er in de stad Utrecht leeft.”

“Ik zie Hans Wijers wel zitten”

Advocaat Bernard Tomlow was zelf al eens in de running om burgemeester van Utrecht worden. Hij vindt zichzelf nog een steeds een goede optie. “Hier ligt mijn hart en ik heb inmiddels genoeg ervaring.” Tomlow benadrukt dat hij tegen de huidige benoemingen van burgemeesters is. “In welke democratie zie je nog een dergelijk gedateerde procedure? Een burgemeester moet gewoon direct gekozen worden.”

Voorlopig ziet Tomlow een geschikte kandidaat in Hans Wijers. “We leven in een wereld van toenemende globalisering. Internationale contacten worden van steeds maar groter belang. Wijers heeft een internationaal netwerk, heeft een goede uitstraling en is zeer intelligent. Daarnaast houdt hij van de stad voor zover ik weet, hij woont in Utrecht. Bovendien is hij lid van D66 en dus voor een gekozen burgemeester. Daarom kan wat mij betreft Pechtold ook, als hij dat belerende toontje van hem maar af gaat leren.”

“Utrecht heeft behoefte aan iemand die toegankelijk is”

Net als Tomlow vindt schrijfster Daniëlle Hermans het belangrijk dat het hart van de nieuwe burgemeester in Utrecht ligt. Op de vraag of Pechtold een optie is geeft Hermans een bevestigend antwoord. “Dat is helemaal geen slechte optie. Hij komt in de media toegankelijk over, dat stel ik op prijs. Naar mijn mening was Wolfsen een te gesloten figuur voor Utrecht.”

Een burgemeester voor de ondernemers

Menno Overtoom, directeur van Corio Vastgoed Ontwikkeling B.V., wil niet ingaan op individuele namen voor het burgemeesterschap in Utrecht. “Het is belangrijk dat hij of zij sterk is en over ondernemerszin beschikt. De potentie van Utrecht moet zowel binnen als buiten de stad optimaal benut worden. De burgemeester moet dit kunnen uitdragen.”

Ook oud-GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema werd door verschillende media genoemd. Zij liet vandaag weten de functie van burgemeester in ieder geval niet te ambiëren.

tweet femke halsema burgemeester utrecht

3 Reacties

Reageren
 1. Marcel Gieling

  Veel slechter kunnen we niet krijgen dat staat volgens mij wel vast. Iemand met bestuurlijke ervaring, die de stad niet alleen op de (internationale) kaart zet en goed is voor zijn burgers. Een gekozen man/vrouw uit de stad liever niet, dan dreigt weer handjeklap en vriendjespolitiek.

 2. Kees Cornelder

  Hans Wijers als nieuwe burgemeester? Moet aan zijn mooi lokken liggen waar de dames blijkbaar dromerig van worden. Als voorzitter van het inhuldigingscomité blunderde hij compleet met dat rare koningslied plus nog wat meer blijken van gebrek aan inzicht en leiderschap. Nee dus

 3. Pelle

  Helaas is het voor het grootste deel de gemeenteraad die met peperdure prestigeprojecten de hele stad naar de kloote helpen en alle touwtjes in handen hebben.
  Ik hoop dat de nieuwe beurgemeester een ijzeren ruggengraat heeft en alle wethouders op staande voet ontslaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).