Wie was Sint-Maarten, de beschermheilige van Utrecht, eigenlijk? | De Utrechtse Internet Courant Wie was Sint-Maarten, de beschermheilige van Utrecht, eigenlijk? | De Utrechtse Internet Courant

Wie was Sint-Maarten, de beschermheilige van Utrecht, eigenlijk?

Wie was Sint-Maarten, de beschermheilige van Utrecht, eigenlijk?
Het Sint-Maartenfeest werd gisteren gevierd. In Utrecht was hier extra aandacht voor, Sint-Maarten is namelijk de beschermheilige van de stad Utrecht. Maar wie is Sint-Maarten eigenlijk volgens de legende?

Het Sint-Maartenfeest werd gisteren gevierd. In Utrecht was hier extra aandacht voor, Sint-Maarten is namelijk de beschermheilige van de stad Utrecht. Maar wie is Sint-Maarten eigenlijk volgens de legende?

Martinus van Tours werd rond het jaartal 316 geboren in wat we tegenwoordig kennen als het land Hongarije. Als zoon in een Romeinse familie moest Martinus het leger in. Toen hij gelegerd was in het huidige Frankrijk zou hij zijn beroemde daad hebben verricht: hij zou de helft van zijn mantel hebben weggegeven aan een bedelaar. Hij kon de bedelaar, die om een aalmoes vroeg, geen geld geven, ook mocht hij niet z’n hele mantel weggeven want die was voor de helft eigendom van Rome. Daarom pakte hij zijn zwaard, snee zijn mantel doormidden en gaf hij uit barmhartigheid en solidariteit zijn halve mantel weg. Martinus zou vervolgens gedroomd hebben dat Jezus hem bedankte voor het weggeven van de helft van zijn mantel. Deze droom zorgde ervoor dat hij liet zich dopen en verliet het leger.

Martinus ging als kluizenaar leven, werkte als duiveluitdrijver en zou betrokken zijn bij de oprichting van een klooster. Hij vergaarde door de jaren heen steeds meer aanhangers. Toen de bisschop van Tours overleed vond de bevolking Martinus een goede opvolger. Hoewel hij er zelf niet om stond te springen aanvaardde hij de benoeming. Hij werkte nog jaren als bisschop en deed in verschillende gebieden missionariswerk. In 397 is Martinus overleden en begon de verering van zijn persoon. Hij werd heilig verklaard en groeide uit tot één van de populairste heiligen.

Sint-Maarten in Utrecht

Sint-Maarten is de beschermheilige van Utrecht. In de zevende eeuw zou er op de plek waar nu het Domplein is een Sint-Maartenskerk gebouwd zijn door Willibrord. Toen de Domkerk werd gebouwd werd deze ook gewijd aan Sint-Maarten. Ook het wapen van Utrecht en de vlag zouden het verhaal van Sint-Maarten vertellen. Waar de rode kleur staat voor de mantel en het witte voor zijn onderkleed. Het verhaal van de beschermheilige is in veel oude gebouwen, logo’s en schilderijen in Utrecht terug te zien. Er is ook een speciale wandeling te maken door de historische binnenstad: ‘In het voetspoor van Sint-Maarten.’

Burgemeester Jan van Zanen gaf gisterochtend het startsein voor de viering van Sint-Maarten door de Utrechtse stadsvlag te hijsen. Hij kreeg daarbij hulp van kinderen van Utrechtse basisscholen. De gemeente had ook burgers, instellingen, winkels en overige bedrijven uitgenodigd om ter gelegenheid van de feestdag van de beschermheilige de stadsvlag uit te steken.

1 Reactie

Reageren
  1. Toine Goossens

    Het Sint Maarten feest staat in het teken van delen met elkaar. Daarom trekken kinderen met hun lampions door de wijk, bellen aan, zingen en er wordt gedeeld.

    In Tuindorp trokken nog nooit zoveel kinderen door de wijk, die ook steeds beter weten dat Sint Maarten patroonheilige van Utrecht is, dat daarom de vlag van de stad en het tenue van de FC de kleuren rood/wit hebben en dat delen verder dan snoepgoed gaat.

    De Tuindorpse kerken, scholen en wijkvereniging hebben dit jaar gelijktijdig een voedselinzameling georganiseerd. Het resultaat is overweldigend. Zelfs vanochtend bleven de bijdragen binnenkomen.

    Ook in andere wijken zijn voedselinzamelingen georganiseerd. Waarvan akte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).