Wie weet er meer over de verlaten boekhandel aan de Korte Jansstraat? | De Utrechtse Internet Courant Wie weet er meer over de verlaten boekhandel aan de Korte Jansstraat? | De Utrechtse Internet Courant

Wie weet er meer over de verlaten boekhandel aan de Korte Jansstraat?

Wie weet er meer over de verlaten boekhandel aan de Korte Jansstraat?
Hoe lang het pand aan de Korte Jansstraat precies al leeg staat is niet helemaal duidelijk, maar dat het heel lang is weten we wel. De ‘Oude Boekhandel voorheen H.W. Meyer jr.’ is een vreemde eend in de bijt in de binnenstad. De boeken in de etalages zijn geel en smoezelig en de deur en kozijnen zijn verrot.

Hoe lang het pand aan de Korte Jansstraat precies al leeg staat is niet helemaal duidelijk, maar dat het heel lang is weten we wel. De ‘Oude Boekhandel voorheen H.W. Meyer jr.’ is een vreemde eend in de bijt in de binnenstad. De boeken in de etalages zijn geel en smoezelig en de deur en kozijnen zijn verrot.

De eigenaresse van het pand, Virginie Driessen, blijkt ook na heel veel pogingen niet te bereiken. Het enige wat ze ooit over het pand heeft gezegd is: “De winkel is al heel lang in handen in de familie, en we blijven er voor vechten. Achter de schermen gebeurt veel. Ik verpats het niet. Ik wil het weer mooi maken.” Dit was in een artikel van de Binnenstadskrant vorig jaar september.

Even verderop in het artikel zegt ze dat ze is verwikkeld in procedures met de gemeente. Navraag leert dat de gemeente hier nergens iets over kan vinden. Woordvoerder Mara Hoogveld zegt hierover: “Ik kan bevestigen dat mevrouw Driessen de eigenaresse is van het pand, maar er is bij ons niks bekend over een conflict of juridische procedures. Ook de gebiedsmanager heeft nooit signalen opgepikt over het pand.”

Via Google Streetview is de steiger die in 2009 nog voor het pand stond nog te zien
Via Google Streetview is de steiger die in 2009 voor het pand stond nog te zien

Het gebouw op nummer 2 is een Rijksmonument. In 2009 zijn er nog renovaties aan geweest. Volgens Leendert Strijland, mede-eigenaar van de naastgelegen kledingwinkel Image, was dit om alles brandveilig te krijgen. “Het pand was verrot. Als de fik erin zou vliegen zou mijn zaak ook afbranden.”

Onvermurwbaar

Strijland weet wel iets meer over het oude winkeltje en de mysterieuze eigenaresse. “Het is een oude vrouw die ergens anders woont. Haar man is ergens in de afgelopen jaren overleden en daardoor heeft ze een emotionele band met het pand. Er is namelijk veel geboden op het gebouw, maar die worden structureel geweigerd.”

Eén van de biedingen kwam van het Utrechtse schilder- en renovatiebedrijf Sleper. Eigenaar Jaap Sleper herinnert zich dat zijn vader dat ooit geprobeerd heeft, maar het opgaf vanwege de onvermurwbare houding van de eigenaresse.

Tot slot hebben we ook Tjeerd van Voorst, de buurman aan de andere kant van het pand en eigenaar van restaurant Pret a Porter, gevraagd of hij iets weet. “Ik zie de eigenaresse af en toe naar binnen lopen, maar ik spreek haar verder nooit. Het is jammer dat er niks met het pand gebeurt, maar het is ergens ook wel weer mooi dat zo’n plek midden in de stad kan bestaan.”

DSC_0042 (1) DSC_0039

11 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Ooit (20 jaar geleden?) ben ik binnen geweest, overal boeken, ook op de trap, je moest er om heen om naar boven te komen.
    Vraag ne af hoe het er binnen onderhand moet uitzien…

  2. Marjan Kijlstra

    Nou ja zeg, ‘oude vrouw’. Ik schat haar midden vijftig.

  3. Frederik

    Lang geleden heb ik vaak het winkeltje bezocht toen de erudiete oude heer nog leefde, en veel boekjes gekocht. Kon er langdurig rondscharrelen. Heb toen mijn voorliefde voor het tweedehands boek ontwikkeld. Ik weet wel een klein beetje van de eigenaresse maar ik ga dit hier niet openbaar maken.

    Misschien dat er daadwerkelijk nog iets gaat gebeuren. Maar met 2e-hands boeken valt waarschijnlijk geen droog brood te verdienen. Ik denk ook met weemoed terug aan De Slegte, waar je hoog boven de gracht, op de 3e verdieping bij mooi weer met de ramen open kon zoeken naar bijzondere uitgaven. Het digitale tijdperk maakt ook veel kapot.

  4. Willem

    “Hoe lang het pand aan de Korte Jansstraat precies al leeg staat is niet helemaal duidelijk, maar dat het heel lang is weten we wel.”
    Huh..?!?! Het staat toch juist níet leeg?!?!

  5. Michiel

    Ik vroeg mij altijd al af hoe het met dat pand zat. Dit soort niet-onderhoud panden komen in de binnenstad toch maar weinig voor.

    Hoewel, ik vraag mij ook altijd af hoe het met Westerkade 6? 7? zit. De “Brocante antiekwinkel” waar nooit iets lijkt te gebeuren, maar het licht wel netjes aan en uit gaat…

    Als er weer een artikel met dit onderwerp komt, mag dat pand er wel in voorkomen 🙂

  6. Frank

    @Michiel: Er waren er vroeger meer, maar dan niet zozeer in de binnenstad. Ik kan me bijvoorbeeld ‘Radio Starfone” aan de Kleine Singel 31 nog goed herinneren. Ooit tweedehands TV’s en TV reparatie, adverterend met UN kleintjes met de toevoeging “de zaak van vertrouwen” (…)
    Later een jarenlang niet veranderende stapel ouwe meuk aan TV’s, radio’s en andere waardeloze, zwaar verouderde zaken op electronica gebied.

  7. Nelleke

    Het was op het laatste een antiquariaat, gespecialiseerd in kinder- en jeugdboeken.
    Jammer dat de winkel nooit meer is gegaan.

  8. alex

    Het was even zoeken, maar ik ben het volgende tegengekomen.
    Dhr. HW. Meijer is in 1943 overleden, en blijkbaar een bekend persoon in utrecht.
    Zijn vader, zo meld het artikel, had een simpel boekenstalletje op de neude.
    De familie driessen die het in 1946 heeft gekocht, is een bekende familie, ze stammen rechtstreeks af van de oprichters van de Leidsche Katoenmaatschappij.
    http://nl.tinypic.com/r/2vcfd6e/9

  9. Ronald de Groen

    Ik heb recent (vorig jaar) nog een boekje gekocht van Havank uit de etalage (ontwerp Dick Bruna) voor mijn vriend Willem van der Bijl (postzegelhandelaar Zadelstraat) voor de somma van 5 euro. Hij was er erg blij mee.Het is volgens mij de bedoeling dat de winkel op enig moment weer open gaat. Er waren overigens velen die getracht hebben het pand te kopen.Er werden regelmatig briefjes in de brievenbus gegooid met een verzoek daartoe.

  10. Niels Bokhove

    Voor een volgende aflevering (2016) van “De Utrechtse Boekhouder”, gratis(!) PDF-tijdschrift over Utrechts literair erfgoed, is een goed geïnformeerd stuk over antiquariaat Meijer (met lange ij dus) gepland. Andere extra informatie is altijd welkom. Nu al mijn dank voor de informatie van de reageerders tot nu toe.

  11. Ko Streumer

    Voor De Slegte kwam – ergens in de jaren 50 – was dit de beste plaats om naar oude en goedkope boeken te zoeken. De boeken stonden overal, zelfs op de balustrade van de galerij boven. Was altijd een beetje bang dat het hele geval naar beneden zou komen. Op de zolderverdieping stonden de schoolboeken en beneden stalde de eigenaar ook nog zijn fiets in de winkel. Behoud dit pareltje, de stad heeft echt geen behoefte aan nog een café.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).