Wie weet er meer over deze stenen paal die al twee jaar los langs de Catharijnesingel staat? Wie weet er meer over deze stenen paal die al twee jaar los langs de Catharijnesingel staat?

Wie weet er meer over deze stenen paal die al twee jaar los langs de Catharijnesingel staat?

Wie weet er meer over deze stenen paal die al twee jaar los langs de Catharijnesingel staat?
Al zeker twee jaar staat bovenstaande stenen paal langs de Catharijnesingel bij het Moreelsepark, althans in 2019 lag hij nog los naast de boom waarna iemand de paal heeft opgetild om hem losjes tegen de boom te laten leunen. Het lijkt op een oude aanwijspaal, die laat zien waar bijvoorbeeld een brandkraan of andere leiding in de grond zit. Maar is dat het ook, waar komt hij vandaan en hoe oud is zo’n paal?

Al zeker twee jaar staat bovenstaande stenen paal langs de Catharijnesingel bij het Moreelsepark, althans in 2019 lag hij nog los naast de boom waarna iemand de paal heeft opgetild om hem losjes tegen de boom te laten leunen. Het lijkt op een oude aanwijspaal, die laat zien waar bijvoorbeeld een brandkraan of andere leiding in de grond zit. Maar is dat het ook, waar komt hij vandaan en hoe oud is zo’n paal?

De stenen paal is niet zo maar even op te tillen, maar staat niet vast in de grond. Een duwtje ertegenaan en hij valt om. Via Google Street View is te zien dat de paal in juni 2019 naast de boom lag. Op een foto uit december 2020 is te zien dat de paal overeind is gezet en sindsdien tegen de boom aanleunt.

Hoe lang de paal er al lag voor 2019 is niet helemaal helder, wel is duidelijk dat er in 2018 en begin 2019 veel werkzaamheden in het gebied zijn geweest. Mogelijk is de paal daarbij achtergelaten naast de boom. Op foto’s van 2017 en eerder is de paal niet te zien op de huidige locatie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De paal zelf lijkt op een historische variant van een zogenoemde aanwijsplaat. Dit zijn bijvoorbeeld blauwe kunststof bordjes die op verschillende plekken in de stad te vinden waarop te zien is waar brandkranen, of andere leidingen, in de grond zitten. Ook zijn er gele aanwijsbordjes, die laten weer zien waar gasleidingen in de grond zich bevinden.

DUIC roept graag de hulp in van haar lezers; weet iemand meer over dit soort palen, is het inderdaad een aanwijspaal, waar komt hij vandaan en hoe oud is deze paal? Reacties kunnen hieronder doorgegeven worden of via [email protected]

19 Reacties

Reageren
 1. Gerard Stalpers (oud landmeter)

  Stenen paal met hoogte langs catharijnesingel.
  Waarschijnlijk gemeentelijke hoogte paal.
  Landmeetkundigedienst Utrecht.
  Historische paal wordt nu niet meer gebruikt.
  Meer informatie bij gemeente utrecht geo

 2. J de Vries

  Zo’n paaltje staat volgens mij ook in Oog in Al aan de Händelstraat, bij het muurtje van de Johan de Wittschool. Ben ook benieuwd naar het doel van deze palen…

 3. Robbert

  Dit zou een grensmarkeringpaal kunnen zijn zoals je die bij landgoederen ziet. Bijv zoals bijv langs de N234 net onder landgoed pijnenburg links. 3.60 zou ev kunnen duiden op het niveau boven of onder NAP(nieuw Amsterdams peil).

 4. Wim

  Sensationeel item. Tsjonge.

 5. Complotgekkie

  Hier zit een geheime boodschap achter ……

 6. w

  ik denk overblijfsel Romeinse tijd

 7. Gedagtekassie

  @Gerard, dank voor de uitleg. Klein vraagje; klopt het wanneer ik aanneem dat de hoogte van het kruisje op de paal op 3,6m boven n.a.p. zat?

 8. Herman

  Dit paaltje is door aliens geplaatst, word tzt gebruikt als oriëntatie als ze ons komen halen.

 9. Bram

  Dit is duidelijk een paaltje van George Soros die de Great Reset aankondigt in Utrecht en het verwijst naar een pizzeria. Overduidelijk geplaatst door een linkse elite.

 10. Lachgas

  Kennelijk stond de fotograaf voor paal.

 11. Berend

  Klopt, het is een middeleeuwse 1G zender, gebruikt door de kerk bij het “bestrijden” van de pest en ter onderwerping van de burgers tot aanbidders van een enkele god

 12. Cico

  Dat is vrijwel zeker een landmeetpaal. Je kan verschillende varianten vinden. Begin 20e eeuw, denk ik. De tijd dat land nauwkeuriger werd opgemeten ivm civieltechnische projecten, (her)verkaveling, aanduiding gemeentegrenzen die toen ook al samengingen, aanduiding waar een natuurgebied begint (de Natuurschoonwet uit jaren ’20, daarvoor bestonden er geen ‘natuurgebieden’).

  Om verder te speuren is het interessant om na te gaan welke gebieden op 3.6m NAP liggen en of dit correspondeert met een historisch gebied nummer 478

 13. Julius de Goede

  Op verschillende plaatsen in de stad zijn stenen aangebracht die aangeven hoeveel de plek boven NAP zich bevindt. In gevels van Wijdebegijnestraat, Drift enz. Deze is mogelijk van een plek aan de Catharijnesingel waar de stationswijk is gesloopt en een attente sloper deze steen een stukje heeft verplaatst.

 14. Erik

  Leuk, en ook wel iets om te bewaren als klein monument object. Heeft een nummer dus staat ergens op een lijst. Er is al veel te veel verdwenen en gesloopt. Aan het lettertype te zien zeker oud. Begin deze eeuw. Of het een hoogtemeting an sich is durf ik te betwijfelen. Vertikaal meten werkt alleen met muurbouten. In de bodem meestal KADstenen of lokale meetbuizen. Wel een aanwijsbord voor mogelijk een meetpunt. Denk dat Gerard het beste antwoord heeft.

 15. Marcel 59

  3,60 meter is de typische diepte van het Merwedekanaal. Zou het een paal kunnen zijn, die de diepgang van een vaarwater aangeeft?

 16. TJA…

  Zo te zien aan de belettering een oud paaltje. Toch eeuwig zonde dat de gemeente daar zo slordig mee omgaat…

 17. hans

  Een peilmerksteen van de tweede nauwkeurigheidswaterpassing uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw

 18. Ton

  @ Gerard en Hans
  Een peilmerksteen klinkt inderdaad het meest logisch.
  Waarom de tweede nauwkeurigheidswaterpassing? De typografie zou volgens mij ook ouder kunnen zijn.
  Wat ik me afvraag, normaal zijn peilmerkstenen aangebracht op gebouwen, sluizen, bruggen enz.; zijn er meer vrijstaande palen met zo’n merkteken bekend?

 19. Marietje

  https://www.leestekensvanhetlandschap.nl/banpaal
  Banpaal, grenspaal, hoefslagpaal?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).