Wieken molen Rijn en Zon worden waarschijnlijk niet vervangen door efficiënter systeem Wieken molen Rijn en Zon worden waarschijnlijk niet vervangen door efficiënter systeem

Wieken molen Rijn en Zon worden waarschijnlijk niet vervangen door efficiënter systeem

Wieken molen Rijn en Zon worden waarschijnlijk niet vervangen door efficiënter systeem
De molenaar van molen Rijn en Zon aan de Utrechtse Adelaarstraat heeft aangegeven de maalvaardigheid van het gemaal te willen verbeteren. Hiervoor is een aanpassing van de wieken nodig. De gemeente, eigenaar van het rijksmonument, raadt echter af om in de aanpassing te investeren.

De molenaar van molen Rijn en Zon aan de Utrechtse Adelaarstraat heeft aangegeven de maalvaardigheid van het gemaal te willen verbeteren. Hiervoor is een aanpassing van de wieken nodig. De gemeente, eigenaar van het rijksmonument, raadt echter af om in de aanpassing te investeren.

Molen Rijn en Zon is in 2015 en 2016 grondig gerestaureerd. Hierbij is ook het wieksysteem aangepast. Desondanks hebben de wieken van de molen zo’n tien jaar stilgestaan. Vorig jaar zomer draaiden ze weer sinds lange tijd.

In de tweede fase van de restauratie wordt de stelling, ook wel de omloop, van de molen aangepakt. Dit wordt gedaan in verband met de veiligheid. Deze werkzaamheden moeten volgend jaar starten.

Fokwieken

Daarnaast heeft de molenaar gevraagd de maalvaardigheid te verbeteren voor een betere productie. “De gevraagde aanpassingen houden in dat er een wiekverbetering door middel van fokwieken zal worden uitgevoerd, welke mogelijk leidt tot een grotere trekkracht van de molen waardoor er meer wind gevangen kan worden en de productie wordt verbeterd”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Het is volgens de gemeente lastig van tevoren te zeggen in hoeverre de productie door deze fokwieken toeneemt. Daarnaast is er geen subsidie beschikbaar voor de aanpassing. Ook wordt het toepassen van fokwieken afgeraden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, omdat de aanpassing niet is gebaseerd op historische gronden.

Risico

Omdat fokwieken meer wind vangen bestaat er ook het risico op schade bij stormen. Tot slot zou een desbetreffende aanpassing impact hebben op de omgeving. Zo is er een kraan nodig om de huidige wieken van de molen te takelen en de nieuwe erop te zetten. De benodigde werkzaamheden zouden zo’n twee maanden duren. “Om bovenstaande redenen raden wij deze investering dan ook af”, aldus de gemeente.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. Martijn

    Draait de molen deze zomer eigenlijk helemaal niet?

  2. Nomdo Westerdaal

    Wat een onzettende flauwekul en onwetendheid wordt er hier door de gemeente Utrecht en de Rijksdient voor het Cultureel Erfgoed (RvhCE) naar voren gebracht. Laat ik even teruggaan in het verleden. Van 1984-2000 ben ik Vrijwillig molenaar op de Rijn en Zon geweest. Gedurende die hele periode had de molen fokwieken. Er waren 3 koppels stenen (2 op de wind, 1 op een elektromotor). Er werd 6 dagen in de week gemalen (ik deed dat op de zaterdagen) met een maximale productie van 23 ton volkorenmeel in de week (m.n. door het de hele dag laten lopen van het motorkoppel). Van 1913-1948 had de molen jalouziewieken, die er tijdens een storm!! vanaf gewaaid zijn. Van 1948-1978 heeft de molen stilgestaan. Bij de restauratie (1977-78) heeft de molen fokwieken met remkleppen gekregen (Systeem Ir. Fauel) Waarom? Omdat fokwieken, door het creeren van een relatief vacuum achter het zeil, minder wind nodig hebben om te gaan draaien (ca 4 Bft i.p.v. ca 6 Bft bij Oudhollands opgehekte wieken). Er wordt niet meer wind gevangen, de wind wordt beter benut.
    Voor de gemeente, die er de ballen vestand van heeft, is het “moeilijk vast te stellen in hoeverre de productie door fokwieken toeneemt”. Laten ze navraag doen bij de beroeps korenmolenaars in Nederland.
    En RvhCE: Deze molen had van 1978-2015, een periode van 37 jaar, fokwieken. Jalouziewieken had de molen van 1939-1948 (35 jaar). Daarvoor, op het Paardenveld, was de molen Oudhollands opgehekt, met zeil. Welke historische gronden worden hier bedoeld?
    Risico: Fokwieken vangen niet meer wind. Schade bij storm bestaat bij elk type wieksysteem (zie 1948).
    Impact op de omgeving: een kraan heeft er vaker in de Merelstraat gestaan: 1977, 1978, 2015, 2016, 2019 en het steken van nieuwe roeden duurt minder dan 1 dag.
    Had de gemeente in 2015 de bestaande problemen in 1 keer opgelost en was de RvhCE met hun fikken van het bestaande wieksysteem afgebleven, was de beroepsmolenaar op deze molen veel ellende bespaard gebleven; nog afgezien van de extra kosten voor de gemeente en de RvhCE.
    Ik hoop dat de molenaar zijn zin krijgt.

  3. wollie

    nu ook al windmolens ín de stad! zeker weer een ideetje van groenlinks…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).