Wijkraden Utrecht teleurgesteld over eerste kennismaking met wethouder | De Utrechtse Internet Courant Wijkraden Utrecht teleurgesteld over eerste kennismaking met wethouder | De Utrechtse Internet Courant

Wijkraden Utrecht teleurgesteld over eerste kennismaking met wethouder

Wijkraden Utrecht teleurgesteld over eerste kennismaking met wethouder
Het stadhuis in Utrecht
De Utrechtse wijkraden moeten op de schop. De subsidie voor de huidige vorm van wijkparticipatie, wordt teruggeschroefd en dat is funest voor de wijkraden. Een eerste kennismaking met verantwoordelijk wethouder Anke Klein leverde dan ook teleurstelling op bij de vertegenwoordigers van de raden.

De Utrechtse wijkraden moeten op de schop. De subsidie voor de huidige vorm van wijkparticipatie, wordt teruggeschroefd en dat is funest voor de wijkraden. Een eerste kennismaking met verantwoordelijk wethouder Anke Klein leverde dan ook teleurstelling op bij de vertegenwoordigers van de raden.

De tien Utrechtse wijkraden dienen sinds 2002 als zelfstandige adviesorganen van het college. Ze bestaan uit onafhankelijke bewoners en bepalen zelf welke onderwerpen ze behandelen. Elke wijkraad krijgt op dit moment 23.000 euro subsidie op jaarbasis van de gemeente. Het nieuwe college gaat echter een groot deel van die subsidie investeren in het ‘vernieuwen van de wijkparticipatie’. Daar staat een herziening van de rol en functie van de wijkraad tegenover. Vanaf 2019 zal er nog maar 5.000 euro per wijkraad beschikbaar zijn.

Maandag hadden de voorzitters van de Utrechtse wijkraden een eerste kennismaking met Anke Klein, de nieuwe wethouder participatie. De wijkraden kregen te horen dat de drastische bezuiniging wordt doorgevoerd. Er moet nu worden bestudeerd wat dit betekent voor hun functioneren.

Adviesfunctie

Els Wegdam, voorzitter van Wijkraad Overvecht, vertelt: “Wij hadden niet het gevoel dat we een podium kregen. De wethouder gaf aan dat we dankbaar werk hebben gedaan, maar we hebben niet de indruk dat ze het heel belangrijk vindt dat we blijven bestaan.” Wegdam zegt het idee te hebben gekregen dat de wethouder vooral af zou willen van de adviesfunctie van de wijkraad. “Ze vertelde haar twijfels te hebben bij die adviesfunctie, maar gaf verder niet aan hoe het dan wel zou moeten. Het wordt net als eerdere adviesraden in de stad gewoon de nek omgedraaid.”

Door de bezuiniging zullen de wijkraden zo goed als zeker worden opgeheven, volgens Wegdam. Het zou een versnippering van medezeggenschap in de wijken tot gevolg hebben.

Open gesprek

Een woordvoerder van Anke Klein zegt dat het een open en scherp gesprek was. “De boodschap vanuit de wethouder was dat er enorm veel waardering voor de betrokkenheid van de mensen in de raden is. We zien dat er veel vrije tijd in zit en dat mensen betrokken zijn.” Het nieuwe college wil echter een andere vorm van participatie in gaan zetten in de stad. Wat het alternatief is, is nog niet bekend. “We willen juist samen met de raden in gesprek om dat vorm te geven.”

De budgetten worden vanaf 1 januari 2019 anders verdeeld, maar de woordvoerder denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “We gaan kijken hoe we de wijkraden in stand kunnen houden tot er een alternatief is. Er moet geen periode ontstaan waarin er geen participatie is. Daar moet snel duidelijkheid over komen. Dat het volgend jaar gaat veranderen is wel zeker.”

Passief

De gemeente vindt dat wijkraden niet optimaal functioneren. Dat ligt volgens Els dan weer aan de passieve houding van de gemeente. “Over burgerparticipatie wordt veel gesproken, maar uiteindelijk wordt er weinig mee gedaan. Wij als wijkraad geven de gemeente veel adviezen over bepaalde onderwerpen die spelen in de wijk. Vaak duurt het maanden voordat we daarop reactie ontvangen, en dan is die reactie soms ook nog redelijk inhoudsloos.”

Er is nog geen concrete vervanging van de wijkraden. Waarschijnlijk willen ze nu inzetten op stadsgesprekken en buurtgesprekken. Met stadsgesprekken is de afgelopen jaren al een aantal keer geëxperimenteerd. “Een diffuus proces”, claimde Wegdam eerder al. “Die gesprekken werden volledig geregisseerd door de gemeente. De onderwerpen en inspraakmogelijkheden waren van tevoren vastgelegd. Op die manier blijft er weinig van participatie over.”

In de ontmoeting op maandag hebben de wijkraden getoond wat ze zoal doen. “Het was ons onduidelijk of ze de waarde van de wijkraad kon inschatten. Er werd aangegeven dat we in november weer verder gaan praten. Het ziet er wel naar uit dat een aantal wijkraden zonder bestuur komen te zitten als gevolg van de bezuinigingen.”

10 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Politici die naar burgers luisteren ? Dát zou wat worden, zeg…

  2. Ouke Arts

    Ik ben dan weer zonder uitzondering bij iedere interactie tot op heden teleurgesteld geweest in de wijkraad. Welwillende en vriendelijke semi-vrijwilligers zonder legitiem mandaat die op willekeurige thema’s een te particuliere mening verkondigen. Groot gelijk dat de wethouder op zoek is naar nieuwe en betere manieren om participatie in de wijk vorm te geven.

  3. Harry

    D66 en GL houden niet van inspraak of directe democratie die afwijkt van hun mening.
    En zo geschiedde…..

  4. Janneman

    De wijkraad Noordwest zelf reageert ook niet of nauwelijks op mails, ik heb al diverse mails verstuurd over de geluidsoverlast van de motorcross club op Lage Weide maar nog nooit een stellingname vernomen van de raad, wie vertegenwoordigen zij ??

  5. Geenstijl@Utrecht

    Beste mensen, deze stad heeft politici die alleen er maar voor zichzelf zitten,of ze nou links of rechts zijn, het is een grootte teleurstelling.
    Het volk mag zich alleen maar melden tijdens de verkiezingen en voor de rest hebben ze echt gewoon lak aan diezelfde burger.

  6. bee

    zonder wijkraad is beter dan met .

  7. Henny

    Tot zover de interpretatie van “democratie” door de huidige generatie politici.

  8. Dirk

    Ik heb die wijkraad niet gekozen, dus wat mij betreft hebben ze geen enkele vinger in de pap te brokkelen.

    Wat hebben ze verder bereikt? Komt er informatie bovendrijven die via andere kanalen niet boven komt drijven? Zijn ze in staat om ook voor de gemeente een stem te zijn naar de mensen in de wijk? Helpen ze initiativieven beter landen? Ze weten het niet te verkopen wat ze precies toevoegen en volgens mij zit daar exact het probleem en is dat waarom ze een veel bescheidenere rol verdienen.

    Ik kan me goed voorstellen dat de gemeente een kleinere rol wil voor al die partijen die enkel een mening hebben (net zoals iedereen hier op duic bv) en die daarnaast niets toevoegen.

  9. JdV

    @Dirk: Gelukkig ben jij dus ook een van die mensen die een menig heeft hier op DUIC. Iets met pot en ketel ?

  10. anna

    Stadsgesprek werkt niet, er is amper ruimte om als je niet bent gevraagd iets te zeggen. Heb je een keer iets gezegd dan kom je niet meer aanbod en is er amper terugkoppeling. Dat is met veel zo, er wordt veel gesproken en bijeenkomsten georganiseerd over initiatieven, inspraak en uiteindelijk wordt er weinig mee gedaan. Alleen de straatweg XXL gesprekken doen het goed. En er zijn zeker ook burgers die iets willen doen, alleen nietander zijn ‘betaalde; werk ‘onbetaald’ doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).