Wildcamera’s leggen het nachtleven van dieren in Utrechtse tuinen vast Wildcamera’s leggen het nachtleven van dieren in Utrechtse tuinen vast

Wildcamera’s leggen het nachtleven van dieren in Utrechtse tuinen vast

Wildcamera’s leggen het nachtleven van dieren in Utrechtse tuinen vast
Een boommarter die werd vastgelegd door de wildcamera. Bron: Onderzoeksbureau Silvavir
Dertig wildcamera’s in Utrechtse tuinen hebben afgelopen jaar vastgelegd wat de dieren in de stad er ’s nachts uitspoken. De gemeente Utrecht heeft op deze manier samen met onderzoeksbureau Silvavir in kaart gebracht welke zoogdieren er ’s nachts in tuinen rondlopen. Het doel van het project is om meer te weten te komen over de schuwe dieren, zodat de biodiversiteit kan worden verbeterd.

Dertig wildcamera’s in Utrechtse tuinen hebben afgelopen jaar vastgelegd wat de dieren in de stad er ’s nachts uitspoken. De gemeente Utrecht heeft op deze manier samen met onderzoeksbureau Silvavir in kaart gebracht welke zoogdieren er ’s nachts in tuinen rondlopen. Het doel van het project is om meer te weten te komen over de schuwe dieren, zodat de biodiversiteit kan worden verbeterd.

De wildcamera’s hingen in een tijdsbestek van een jaar in de tuinen van dertig Utrechtse huishoudens. Elke wildcamera stond minimaal vier weken in elke tuin, waarna vrijwilligers de camera’s verplaatsen naar de volgende tuin. In het jaar dat het onderzoek liep, werden ruim 3.000 waarnemingen gedaan van elf soorten zoogdieren en achttien soorten vogels.

Met stip op één staat de huiskat, er waren 2.000 waarnemingen. Wilde zoogdieren werden 641 keer waargenomen. In volgorde van hoe vaak ze voorkwamen, gaat het om de huismuis, bruine rat, egel, haas, Europees konijn, bosmuis, rosse woelmuis en een boommarter. De egel werd 77 keer gezien in veertien tuinen en werd dus in bijna de helft van de deelnemende tuinen waargenomen.

Verharde tuinen

Uit het onderzoek blijkt verder dat in tuinen die meer verhard waren, minder verschillende soorten te zien waren. “Maar ook de inrichting van de tuin speelde een rol bij de waarneming van zoogdieren en vogels”, legt de gemeente uit. “Zo helpt het door in tuinen openingen in schuttingen en perceelscheidingen te maken en verblijfplaatsen en schuilplekken te maken, zoals takkenhopen, nestkasten voor allerlei soorten, en rommelhoekjes. Ook zorgt de aanwezigheid van bes- en vruchtdragende plantensoorten en plantensoorten die veel insecten aantrekken, voor meer dieren in de tuin.”

Wethouder Linda Voortman hoopt naar eigen zeggen met het project “meer bewustwording rondom biodiversiteit te creëren bij tuineigenaren én meer tuinen die aantrekkelijk zijn voor dieren in Utrecht erbij te krijgen.”

8 Reacties

Reageren
 1. mees kees

  Aanbeveling voor “grijs eruit, groen erin” en wie dan denkt, ik had die tuin juist betegeld omdat ik geen groene vingers heb, gewoon ‘rommelhoekjes’ maken. Het mág! Rommelhoekjes, zou zomaar de nieuwe tuintrend kunnen worden.

 2. Ridele

  Die ratten daar moet iets aan gedaan worden.
  Hoop dat de Gemeente Utrecht hier mee bezig is.
  Op ratten zitten we niet te wachten.

 3. Hetty

  Hier een aantal jaren egels gezien, en zelfs een keer een egel met jonkies. Rommelhoekjes zijn voor egels een goed winteronderkomen, en bij tuincentra zijn ook speciale egelhuisjes te koop. Ook kikkers en paden mochten we hier verwelkomen, en huisjes- en naaktslakken natuurlijk. Naast verschillende soorten paddenstoelen en myxomyceten. De tuin kan een waar paradijs voor niet alleen planten, maar ook dieren en fungi zijn.

 4. Martinet Nijveld

  Je krijgt mensen toch niet door drongen van meer groen. Mensen willen gemakkelijke tuinen, met minder werk, dus steen. Dit ten koste van heel veel dieren. Maar dat zal iedereen een rotzorg zijn. Eigen belang gaat voor. Ik heb een piepklein tuintje, met veel groen. En hier wonen van allerlei beestjes. Wel 4 egels en nog meer

 5. Koel Hoofd

  De huismuis en bruine rat zijn incontinent binnenstedelijk ongedierte welke ongewenste ziektekiemen kunnen overdragen zoals bijvoorbeeld schurft of yersinia pestis. Die laatste ziekte is zeer zeker niet uitgebannen in de wereld maar kan elk moment worden geimporteerd uit Azie.

 6. Scherpschutter

  Dit zijn toptips uit ‘Tuinieren met Voortman’; wie beesten dus nóg veel beter uit de tuin wil houden doet er dus verstandig aan de boel te verstenen, vooral geen vruchthoudende planten in de tuin te plaatsen, de schutting hermetisch dicht timmeren en al het losslingerende plantenmateriaal direct te verwijderden.

  Daar kunnen we wat mee. Bedankt, Linda!

 7. Boogschutter

  Prijs voor het meest fantasieloze tuinontwerp – te weten: ‘De Loden Stoeptegel’ – gaat dit jaar naar een inwoner van het lommerrijke Stadskanaal!

 8. Cico

  In mijn tuin vooral veel vogels: heel veel koolmezen en spreeuwen (komen ook altijd samen eten zoeken), houtduiven, duiven, mussen, eksters, een Vlaamse gaai en af en toe een roodborstje. Merels waren er weer even in het voorjaar, maar die hebben het erg lastig ivm virus.
  Er liep een egel rond, maar die heb ik al een tijd niet meer gezien. Verder veel bruine kikkers, voor zover die niet door katten worden vermoord.

  Ik vind het echt super om vanaf de keukentafel het gedoe in de tuin te zien als je ontbijt. Dat mensen een tuin hebben en vervolgens vol gooien met betontegels, vind ik onbegrijpelijk. ‘Geen groene vingers’ is gewoon gemakzucht, niemand wordt ermee geboren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).