Windmolen op dak HU Oudenoord geplaatst | De Utrechtse Internet Courant Windmolen op dak HU Oudenoord geplaatst | De Utrechtse Internet Courant

Windmolen op dak HU Oudenoord geplaatst

Windmolen op dak HU Oudenoord geplaatst

In de Duurzame Energie Proeftuin (DEP) op het dak van Hogeschool Utrecht (HU), locatie Oudenoord, werd afgelopen vrijdag een windmolen geplaatst. Aannemer BLR-Bimon plaatste deze 6,5 meter hoge windmolen voor tenminste tien jaar. Studenten en docenten van de HU doen gezamenlijk onderzoek naar deze micro windturbine. De resultaten worden gebruikt voor verduurzaming van de provincie Utrecht en worden verwerkt in het onderwijsprogramma.

September dit jaar werd de proeftuin officieel in gebruik genomen. De HU werkt samen met partners uit de regio aan een schoon Utrecht, onafhankelijk van fossiele brandstoffen. In daken zit een enorm potentieel voor duurzame energietechnieken als zonnepanelen, -boilers en andere innovatieve dakbedekking. De DEP op het dak van de HU is een van de eerste vijf daken in het Duurzame Dakenplan van de Provincie Utrecht. De tuin omvat 500 m2 en tien verschillende daktechnieken vormen de basis voor techniekonderwijs met praktijkopstellingen van deze tijd. De tuin levert de opgewekte elektriciteit waar mogelijk terug aan het net en zorgt voor kennisoverdracht op het gebied van duurzaamheid.

De windturbine van DonQi heeft een diameter van twee meter en wordt geplaatst op een mast van 4,5 meter. Het hoogste punt is 6,5 meter. De jaarlijkse opbrengst ligt volgens de leverancier tussen 1.400 en 1.800 kWh per jaar bij een windsnelheid van 4,5 meter per seconde. Hiermee wordt tenminste 680 kg CO2-uitstoot per jaar gereduceerd. Twee windmolens kunnen een gemiddeld huishouden van elektriciteit voorzien. Uit het onderzoek zal blijken of deze schatting overeenkomt met de werkelijkheid.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).