Windmolenpark Rijnenburg: ophef door plannen van gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Windmolenpark Rijnenburg: ophef door plannen van gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Windmolenpark Rijnenburg: ophef door plannen van gemeente Utrecht

Windmolenpark Rijnenburg: ophef door plannen van gemeente Utrecht
Bij het tweede stadsgesprek kon iedereen aangeven waar ze de windmolens en zonnepanelen het liefst zouden zien. Beeld: gemeente Utrecht
Utrecht heeft voorzichtige plannen om een windmolenpark aan te leggen in het poldergebied Rijnenburg. Omwonenden zijn geschrokken en hebben gelijk een petitie ingediend bij de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. Wat zijn de plannen en de voor- en nadelen? Wij vroegen het betrokkenen.

Utrecht heeft voorzichtige plannen om een windmolenpark aan te leggen in het poldergebied Rijnenburg. Omwonenden zijn geschrokken en hebben gelijk een petitie ingediend bij de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. Wat zijn de plannen en de voor- en nadelen? Wij vroegen het betrokkenen.

Rijnenburg is de polder ten zuiden van de A12 en ten westen van de A2 en ligt ingekapseld tussen De Meern, Nieuwegein en IJsselstein. Bewoners van de vier plaatsen zijn niet allemaal blij met de plannen van de gemeente Utrecht om hier windmolens te plaatsen. De groep ‘Buren van Rijnenburg’ vertegenwoordigt deze onvrede en heeft vorige week een petitie aangeboden aan wethouder Lot van Hooijdonk.

In Rijnenburg wordt tot 2030 niet gebouwd. Hierna is het mogelijk dat er in het gebied negenduizend woningen komen. Dit ‘pauzegebied’ zou dus tijdelijk benut kunnen worden voor het opwekken van groene stroom in de vorm van zonne- en windenergie. Momenteel is de gemeente Utrecht bezig met een reeks stadsgesprekken om betrokkenen te laten meepraten over de plannen.

‘Gebrekkige communicatie’

Niet iedereen staat te springen bij het idee van een windmolenpark. Frans Vleugel, woordvoerder van Buren van Rijnenburg en betrokken bij de Stichting Wijkoverleg Galecop, vindt dat de gemeente Utrecht erg ‘gekleurd’ is in het proces. “Bij het tweede stadsgesprek waren er heel veel mensen van Rijne Energie, de gemeente en Eneco, maar slechts een paar bewoners van het gebied. Er zouden een stuk of drieduizend uitnodigingen verstuurd zijn, waarvan ik er één heb gehad, maar een hele hoop mensen hebben niets ontvangen”, vertelt Vleugel.

Vleugel hekelt de communicatie tussen de gemeente Utrecht en betrokkenen. “Onze inbreng werd totaal niet meegenomen in de plannen. De gemeente moet A: de juiste mensen uitnodigen en B: naar ze luisteren”, zegt hij. De grootste tegenargumenten voor windturbines dicht op een woonwijk zijn volgens hem geluidshinder, slagschaduw en invloed op het leefgenot.

“Je kunt nog beter naast een treinspoor wonen dan naast een windmolen met zo’n constant doordringend geluid van lage frequentie”

“Er ontstaan zelfs chronische aandoeningen door”, vertelt hij. “Oorsuizen, slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, tal van ziektes. Er zijn genoeg wetenschappelijke rapporten over. Je kunt nog beter naast een treinspoor wonen dan naast een windmolen met zo’n constant doordringend geluid van lage frequentie”, aldus Vleugel.

Petitie

Zonnepanelen zou de Buren van Rijnenburg nog wel kunnen accepteren. De petitie van de vereniging, ‘Windmolens Nee – Zonnepanelen Oké’, is volgens Vleugel nu al meer dan vijfhonderd keer getekend. “En we zijn nog maar net begonnen. De eerste twee dagen hebben we al 225 handtekeningen opgehaald toen we langs de deuren gingen. Slechts zes mensen tekenden niet”, vertelt hij.

Bij het tweede stadsgesprek hebben aanwezigen gepraat over de plaatsing van windmolens en zonnepanelen. Dit was de eerste plattegrond, met in totaal tien windmolens. Beeld: gemeente Utrecht

Op 10 april organiseert de vereniging een eigen bijeenkomst in Nieuwegein, waarbij enkele sprekers aan het woord komen en de gemeente Utrecht, Eneco en Rijne Energie zijn uitgenodigd. Iedereen is daarbij welkom.

Eefje Nienhuis, woordvoerder van de gemeente Utrecht, benadrukt dat dit bij de stadsgesprekken ook zo is. “We hebben twaalfduizend uitnodigingen huis aan huis gestuurd en zoveel mogelijk geïnteresseerden proberen te bereiken via sociale media en advertenties in kranten. Op 12 april koppelen we de uitkomsten van het stadsgesprek terug; wat waren de geluiden, wat zijn de voorwaarden voor duurzame energie?”  De gemeentewoordvoerder zegt verder over de aangeboden petitie: “Uiteraard koppelen we dit ook terug richting de raad. Maar met zo’n petitie wordt wel heel erg de nadruk gelegd op wat je niet wilt, maar de vraag is: wat dan wel?” aldus Nienhuis.

Alternatieven

Er zijn ook andere geluiden. Jos Elberse woont aan de Nedereindseweg in Rijnenburg en is juist vóór de windmolens. “Ik ben al jaren voorstander van zonne- en windenergie. Je hebt er altijd wel last van, maar de voordelen zijn vele malen groter. Ik heb kinderen en vind ook dat je iets voor de toekomst moet doen. We verbruiken allemaal energie. Het is eigenlijk absurd dat er hier zo weinig schone energie wordt opgewekt.”

Volgens Elberse gaat iedereen op een andere manier om met horizonvervuiling. “Vanuit mijn werkplek erger ik me aan zendmasten en de schoorsteen van NUON. Ik begrijp de ophef over bijvoorbeeld slagschaduw, maar dingen kunnen goed geregeld worden. Zo kun je de molens stil laten zetten.”

Urgent

Sterker nog: “Nul uren slagschaduw is zelfs mogelijk”, verduidelijkt Inge Verhoef van Rijne Energie en Energie-U, een Utrechtse partij voor groene energie. “Mits er goede locaties uitgekozen worden voor de windmolens. Er is om de ongemakken heen te werken. Zo is er ook een stilstandregeling mogelijk op de dagen dat de zon zo laag staat dat de schaduw toch de huizen raakt.”

“Het is gewoon belangrijk dat dit gebeurt”

Ook de problemen rond geluidsoverlast zijn te beperken volgens Verhoef: “Daar zijn gewoon wettelijke normen voor waar we ons aan moeten houden.”

Omdat het project nog in een oriënterende fase is, is het nog niet duidelijk om hoeveel windmolens het precies gaat en waar ze in het gebied zouden moeten komen. Volgens Verhoef is het gebrek aan groene energie een urgent probleem in Utrecht. “Utrecht wekt pas 1,7 procent schone energie op, wat veel te weinig is. Dat moet minstens naar 10 procent. En één windmolen is al voldoende voor drieduizend huishoudens met schone energie, in vergelijking: daar heb je twaalf voetbalvelden aan zonnepanelen voor nodig. Het is gewoon belangrijk dat dit gebeurt”, besluit Verhoef.

16 Reacties

Reageren
  1. WP

    225 handtekeningen…? Zoveel mensen wonen daar toch helemaal niet….? Mensen zeuren ook om het zeuren…

    Afgezien hiervan, is strijkviertel en papendorp niet een idee voor windmolens. Daar zijn alleen maar bedrijven.

  2. Erwin

    Prima, gewoon plaatsen die windmolens.

    Wat is dat toch dat iedereen direct in de “hakken in het zand’ modus schiet als er windmolens komen. We zullen wel moeten als we die energie transitie willen maken én iets aan klimaat verandering willen doen.
    “Ja maar niet hier!!” Zegt half Nederland..

  3. Brommetje

    Windmolens produceren idd heel veel laagfrequent geluid.
    Als je daar gevoelig voor bent, ben je de Sjaak.
    Dan slaap je niet meer en word je ziek.
    Denk niet dat je er aan went, want dat gaat niet gebeuren. Het zal je beetje bij beetje slopen. Nee, oordoppen gaan je ook niet helpen.
    Utrecht heeft al veel problemen met LFG en er is geen goede wetgeving, dus niemand (!!) gaat je helpen als je in de problemen komt.
    Je huis wordt onleefbaar en je functioneert niet meer.
    Steeds meer mensen worden gevoelig voor LFG. De stichting laagfrequent geluid krijgt steeds meer meldingen.
    Vecht met alles wat je in je hebt om het uit de buurt te houden.
    Laat je niets wijsmaken. Laagfrequent geluid draagt ver. Dus ook al staan die molen een eindje verder, dan nog zul je opgescheept worden met een bromtoon die in je lijf kruipt en als je nog meer pecht hebt akelige trillingen die alles ontregelen. Ik wens jullie veel wijsheid.

  4. WvR

    @Erwin: Omdat er ook nadelen aan windmolens zitten, zeker als je er in de buurt woont. Een vermetele gok zegt me dat jij dat niet doet, maar dat kan ik uiteraard verkeerd hebben. Maar mocht mijn gok goed zijn: Ga er dan eerst eens een jaartje naast wonen, en probeer het “ja maar niet hier!!” verhaal dan nog eens.

  5. Henk daalder pak de wind

    Onbegrijpelijk dat coöperaties en de gemeente Utrecht weer dezelfde domme fouten maken als bij windpark Lage Weide.
    Opnieuw geven ze voorstanders geen enkele kans om met voordeel mee te doen. En dus hebben tegenstanders vrij schieten.

    De gemeente Utrecht moet het plan in kavels KOOP-windpark aan huishoudens verkopen. NU al. Huishoudens kopen dan een kavel windpark voor eigen gebruik, en betalen nu een klein optie bedrag, en de rest in termijnen naar gelang de plannen concreet worden en de bouw vordert.
    Een kavel koop-windpark kost bijv 1500 eur, daarmee wekt een huishouden 4000 kWh per jaar op. Die stroom hebben ze voor de kostprijs, 2 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs.
    Met deze asnpag geven de plannenmakers ieder huishouden nu al de kans, zelf de afweging te maken of ze het voordeel van goedkope duurzame stroom willen, in ruil voor een rij windmolens aan de horizon

  6. Henk daalder pak de wind

    Mensen als brommertje verspreiden leugen over windmolens. Daarmee kan hij mensen ziek maken als ze gevoelig zijn voor dit soort leugens. Brommertje is dus aansprakelijk voor de schade die hij of zij veroorzaakt.
    Ik vind dat de gemeente hiertegen moet optreden, in het kader van de openbare orde.

  7. Gregor

    Windmolens zijn subsidieslurpers die na 10 jaar kapot zijn en bij windkracht 6 of meer uit veiligheidsoverwegingen worden stilgezet. Los van de moord op vogels en lichtschaduw en gebrom, levert het slechts een druppel op de gloeiende plaat op. Zonneschermen of nog beter 1 kerncentrale en we zijn van deze horizonvervuilers af. Voegt niets toe!

  8. herman

    Als we nu eens allel platte daken eens volplempen met zonnepanelen dan hebben we die windmolens helemaal niet nodig.

    Zonnepanelen zijn efficiënter en veel minder aanwezig dan die enorme molens en er zijn platte daken (loodsen, kantoren, sporthallen) genoeg in Nederland

  9. Sander

    Ik was ook bij die stadsgesprekken en mijn indruk is een andere dan in het artikel verwoord. Ik zat ‘s ochtends in een groep van tien mensen waar alle belangen wel zo’n beetje bij zaten: bewoners van Rijnenburg, bewoners uit IJsselstein, Galecop, De Meern, Veldhuizen, een projectontwikkelaar die in Rijnenburg een woonwijk wil realiseren, en mensen van Eneco en Rijne Energie, de initiatiefnemers voor energieopwekking in deze polder. Ik hoor bij Rijne Energie trouwens.

    ‘s Middags zat ik in een andere groep van tien, zelfde soort samenstelling.

    De discussies waren ook heel veelzijdig. Zonnepanelen op de Nedereindse Plas (iedereen voor) en op/langs de snelwegen (iedereen voor). Zonnepanelen ‘gewoon’ in de wei lag al genuanceerder. Iemand zei daarover: misschien zeg ik straks wel als ik het zie: had maar een windmolen neergezet.
    Mensen uit Rijnenburg én uit omliggende wijken die zeggen: doe maar windmolens, dan blijft het gebied tenminste open.
    Projectontwikkelaars voor woningbouw die zeggen: hou alsjeblieft alle opties open en zet geen onomkeerbare stappen (hoewel ik ze de optie van een tijdelijke woonwijk niet hoorde noemen 😉
    Een tegenstander van windmolens die zei: ik wil die dingen gewoon niet.
    Een tegenstander van windmolens die zei: ik wil geen extra hinder bovenop de snelweg die we al hebben. Dus als ze ver genoeg weg staan vind ik het prima.

    Pers was denk ik niet welkom bij het stadsgesprek, dus Duic moest het doen met achterafgesprekken. Maar er zat heel wat variatie in en naar iedereen werd geluisterd.
    Nu afwachten wat de gemeente eruit pikt en hoe de politiek het oppakt..!

  10. Liek

    @Henk daalder pak de wind: LFG is geen leugen, maar kan afkomstig zijn vele verschillende bronnen waaronder windmolens. Lees hier meer over in een document van het RIVM::
    https://www.windenergie.nl/binaries/windenergie/documenten/publicaties/2014/3/31/factsheet-laag-frequent-geluid/factsheet-laag-frequent-geluid.pdf

    https://www.windenergie.nl/leefomgeving/geluid-van-een-windmolen

    Overigens zal veel afhangen van het gekozen ontwerp, locatie en de optelsom van andere LFG bronnen in de buurt, of door de molens bij Rijnenburg/de Meern (geluids)overlast wordt veroorzaakt door molens.

  11. Brommetje

    @Henk daalder pak de wind.
    Het is duidelijk dat je geen benul hebt wat laagfrequent geluid overlast inhoudt.
    Geeft niet, maar dan kun je er beter niet zo’n uitgesproken mening over hebben.
    Verdiep je maar eens in het onderwerp.
    Liek is al zo aardig geweest een paar linken te sturen.
    Of kijk eens op de site van stichting laagfrequent geluid.

  12. Jaap-Jan Pepping

    De stadsgesprekken zijn van A to Z geregisseerd. Het beperkte aantal mensen waar ruimte voor was, waar toevallig wel heel veel RijneEnergie en mensen die niet in de buurt wonen. In een straal van slechts 500 meter mensen uitnodigen. Gewoon omdat het heel aannemelijk is dat niemand die lelijke dingen op de horizon wil zien. Ze horen gewoon op zee. Iedereen is het er over eens dat we duurzaam moeten investeren. Maar dat kan ook heel goed op zee. Zonnepanelen gewoon verplicht stellen op het dak en in Rijnenburg gewoon de 9000 woningen bouwen zodat onze jongeren ook straks kunnen wonen.

    Maar kijk even naar deze video hoe onze inspraak werd ontvangen. https://www.facebook.com/WijkoverlegGalecop/videos/1430170800335604/

  13. Cico

    Sorry, ik vind dat Laag Frequent Geluid echt gezeik. Wat dacht je van de mensen in de stad Utrecht, in de omgeving Schiphol of van een snelweg wonen. Die slapen ook in de herrie die anderen veroorzaken. En toch kan je het vliegtuig nemen, hebben we fantastische snelwegen en is de Utrechtse binnenstad een succes gezien de magnetische werking op bezoekers.
    Baten/lasten zijn nooit gelijkwaardig verdeeld. Die energietransitie moet gewoon komen. Net zoals Schiphol en de snelwegen er zijn, ondanks de herrie en vervuiling. Algemeen belang gaat uiteindelijk individueel belang.

  14. Brommetje

    Ook voor Cico geldt, je hebt geen flauw benul waar je over praat. Laagfrequent geluid overlast is geen gewone geluidsoverlast.
    Hoe zou jij het vinden om niet meer te slapen, ziek te worden, je baan kwijt te raken, enz., enz. Omdat laagfrequent geluid je als je pech hebt volledig sloopt. En er is niets wat je kunt doen om het te stoppen. Oordoppen werken niet. Je hele lijf trilt. Druk op je hoofd, oorpijn, misselijk, duizelig, angstaanvallen. Nooit meer rust. Het dendert maar door.
    Ik ken heel veel mensen die werkelijk de wanhoop nabij zijn. Ik ken er ook die eigenlijk liever dood willen dan dit nog langer moeten ondergaan.
    Tussen de 2 en de 5% van de bevolking is er gevoelig voor. Die mensen zullen hun leven in duigen zien vallen.
    Er zijn veel betere oplossingen dan windmolens in bewoond gebied. Laagfrequent geluid draagt soms kilometers ver. Dus het zullen niet enkel mensen in de directe omgeving zijn die er last van hebben.
    Hier komt enkel ellende van.

  15. Brommetje

    Voor diegenen die denken dat het wel meevalt
    http://www.dailyrecord.co.uk/news/local-news/ayrshire-pensioner-says-wind-turbines-10092057

  16. Mari

    Waarom zo moeilijk.
    Neem windmolens zonder wieken.
    Deze zijn stil .
    Zou een primeur zijn voor rijnenburg en de gemeente utrecht.
    De molens zijn 12 meter hoog zonder wieken.
    leveren 30 % minder stroom dan de molens met wieken maar
    zijn 50 % goedkoper en hebben minder onderhoud nodig.
    dus 2 molens zonder wieken leveren 40 % meer energie op
    voor dezelfde prijs als 1 molen met wieken.

    https://www.pricewise.nl/blog/windturbines-zonder-wieken/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).