Windmolens op Lage Weide in Utrecht? De meningen verschillen Windmolens op Lage Weide in Utrecht? De meningen verschillen

Windmolens op Lage Weide in Utrecht? De meningen verschillen

Windmolens op Lage Weide in Utrecht? De meningen verschillen
Archieffoto windmolen
Lage Weide zou het meest kansrijke gebied zijn van Utrecht om windmolens te plaatsen, dat bleek uit onderzoek van de provincie Utrecht. Niet iedereen is het daar mee eens. Milieugroep Zuilen ziet het niet zitten. Natuur en Milieufederatie Utrecht kijkt vooral positief naar het onderzoek.

Lage Weide zou het meest kansrijke gebied zijn van Utrecht om windmolens te plaatsen, dat bleek uit onderzoek van de provincie Utrecht. Niet iedereen is het daar mee eens. Milieugroep Zuilen ziet het niet zitten. Natuur en Milieufederatie Utrecht kijkt vooral positief naar het onderzoek.

In de provincie Utrecht staan zestien windmolens, waarmee het de provincie is met het minste aantal. Ter vergelijking, in Flevoland zijn er inmiddels 691 windmolens en in Noord-Holland 375 stuks.

Ook in de gemeente Utrecht staat het onderwerp al jaren op de agenda, maar het is nog niet gelukt om windmolens daadwerkelijk ergens te plaatsen. De provincie heeft recent onderzoek gedaan naar de meest kansrijke gebieden. Daar komt één locatie uit in de gemeente; namelijk bedrijventerrein Lage Weide. Dit bedrijventerrein is overigens jaren geleden ook al in beeld geweest voor windmolens, maar toen slaagden de plannen niet. Toch doemt Lage Weide steeds weer op als aangewezen plek.

‘Te dichtbij’

Nadat het onderzoek van de provincie bekend werd, klommen verschillende partijen in de pen. Zo liet Milieugroep Zuilen al gauw weten niet te zitten wachten op windmolens op Lage Weide. Een van de bezwaren is de afstand van woningen tot de windmolens. Zo gaat men bij de windmolens in polder Rijnenburg uit van een minimale afstand van 800 meter tot woonwijken, maar die afstand zal lang niet gehaald worden voor bewoners in Zuilen en Elinkwijk. Die wijken liggen gedeeltelijk dichterbij. Als de windmolens dichterbij de A2 zouden staan zou Leidsche Rijn weer te dichtbij komen.

Het zit de Milieugroep Zuilen ook niet lekker dat ze niet zijn gehoord tijdens het onderzoek. Wel heeft de provincie 7000 bewoners van gemeentes in de provincie gesproken via een digitale raadpleging en is er een burgerforum georganiseerd

Positief

De Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) kijkt vooral positief naar het onderzoek voor alle locaties in de provincie. “De provincie Utrecht loopt ver achter met de uitrol van windenergie, dus het is goed en logisch dat er nu een inhaalslag wordt gemaakt”, aldus projectleider Geert Ritsema bij NMU.

Omdat er al plannen liggen voor windmolens in polder Rijnenburg in de gemeente Utrecht is die locatie niet meegenomen in de afweging.

Vervolg

Overigens betekenen de resultaten van het onderzoek niet dat er gegarandeerd windmolens worden geplaatst; niet alle kansrijke gebieden zijn nodig om de doelstelling te halen. Gemeentes kunnen in principe zelf besluiten wat ze met de resultaten van het onderzoek doen, maar de tijd hiervoor is niet eindeloos.

Over zes maanden gaat de provincie samen met alle gemeenten kijken of de regio’s op koers liggen om de doelstellingen te halen vóór 2030. Als dat niet het geval is, komt de provincie voor het aanvullende deel zelf met projectbesluiten voor windenergie, binnen één of meer kansrijke gebieden. Dat gaat in samenwerking met de gemeenten.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Er is niets ‘groens’ aan een windturbine..
  Daarnaast bederven ze het uitzicht, produceren ze laagfrequent geluid, waar je knettergek van wordt en slopen ze vogels. Leg eerst alle daken maar vol met zonnepanelen en doe wat aan het electriciteitsnet.
  We leven hier te dicht op mekaar om er ook nog windturbines tussen te proppen. Het is geen nostalgisch molentje maar een industrieel gevaarte. Gebruik je verstand.

 2. Alphons Mantel

  windmolens zijn onrendabele massamoordenaars van vogels en insecten En als het niet waait, waar komt de stroom dan vandaan?

 3. demolenaar

  Waarom wordt dit voorstel überhaupt overwogen als er al onvoldoende afstand is voor bestaande woongebieden?

 4. Rob H.

  Voor een ieder die roept: ze slopen de vogels, ik neem dus aan dat u geen kat in huis heeft. Want uw lieve Poekie is een grotere vogelsloper.

 5. JdV

  Ik ben niet tegen windmolens op Lage Weide. Ik ben gewoon voor een algemeen verbod op windmolens. 4 relatief kleine kernreactors (SMR’s) maken al deze onzin overbodig. Constante stroom ook als de wind niet waait. Geen co2 uitstoot. Minimaal afval dat zonder enig gevaar kan worden opgeslagen op aarde of in de ruimte.

 6. Nina

  Liever tijd steken in het tegengaan van het beoogde begrotingstekort bij de gemeente Utrecht van 21 miljoen euro in 2026.

 7. Ron

  Er is geen enkel bewijs dat je van windmolens ziek wordt, blijkt opnieuw en wel uit dit onderzoek: https://www.wattisduurzaam.nl/44981/energie-opwekken/wind/enorme-steekproef-toont-geen-gezondheidseffect-windmolens/

  En wie van vogels houdt is juist voorstander van windmolens, daar die per kW minder vogels doden dan fossiele energie, aldus dit onderzoek: https://www.economist.com/science-and-technology/2024/01/10/wind-turbines-are-friendlier-to-birds-than-oil-and-gas-drilling

  Tegenstanders van windenergie zijn slachtoffer van 40 jaar anti wind propaganda van oliebedrijven, die zo hun verdienmodel probeerden te beschermen.

 8. Nina

  Dus zo lost men het begrotingstekort op? Maar hobby’s gaan door (rode fietspaden) en directeuren van gesubsidieerde instellingen krijgen 150.000 euro jaarsalaris 😳

  https://www.ad.nl/utrecht/utrecht-bezuinigt-miljoenen-op-zorg-en-ondersteuning-de-financiele-situatie-is-ernstig~aa2c2f6b/

  Je zal maar afhanekelijk zijn van zorg in Utrecht. Bizar.

 9. Fred

  Als het gaat om locaties binnen de provincie Utrecht…
  Langs het A’dam rijnkanaal tussen Utrecht en Amsterdam.
  Langs de lekdijk (noordzijde)
  Veel logischer locaties dan op Lage Weide of Rijnenburg,

 10. Vogels

  Nee Rob H., ik heb geen kat in huis. Ja, Rob H., windmolens slopen vogels. De zin van uw bericht ontgaat mij volkomen.

 11. Me, neer zetten

  Ik vind ze prachtig imposant en milieu vriendelijk we moeten er maar aan geloven ,het is de meest millieu vriendelijkste vorm van energie opwekken samen met waterkracht .denk ook eens aan die miljoenen zonnepanelen die na verloop van tijd worden vervangen. Maar daar horen we niemand over klagen.

 12. JdV

  @robh: niet alle katten komen buiten hoor Rob. Maar das wellicht moeilijk te zien vanaf je moeders zolderkamertje.

 13. .

  Wat een bekrompen reacties hier weer. Woon zelf ook in Zuilen, en die windmolens moeten er gewoon zsm komen. Er is overigens al lang aangetoond dat met de juiste lichtjes er practisch geen enkele vogel om komt door een windmolen.

  Overigens kan ik me daarnaast ook prima vinden in de opmerking van JdV, maar eerst zullen deze molens er toch echt moeten komen.

 14. Koel Hoofd

  @Nina
  spijker, kop

  @Ron
  Dank voor de link.
  Heb je toevallig nog meegekregen dat ze de zeebodem willen ontginnen om mangaanknollen incl dierlijk leven van te oogsten omdat die grondstoffen nodig zijn om die windturbines rendabel te laten functioneren?
  Zet dat dan eens in de context dat we er ook te laat achter kwamen dat die fossiele energie zo slecht is…

 15. waldorff

  Je zou er bijna een dagtaak aan hebben om de kul en kolder van jdv met feiten te weerleggen:
  er is op de hele wereld geen enkele echt operationele SMR te vinden, sterker nog commerciële startups stoppen ermee vanwege uit de hand lopende kosten: https://geografie.nl/agenda/geowerkvormen-20-en-de-interactieve-watercyclus
  En ook even googelen op de vogelvermalers leert je dat er door windmolens naar schatting 72000 vogels sterven-door verkeer zijn dat er 2 miljoen en door katten 18 miljoen.
  Had je zo allemaal kunnen opzoeken vanaf je zolderkamer

 16. Nina

  @ Rob H.

  Van windmolens heeft mens en dier last. Slagschaduw, fiepgeluid, bromtonen, zuiging, klappen van de wieken en trillingen in de bodem bijv. Dat was er allemaal niet voordat de windmolen er stond.

  Het is echt geen hogere wiskunde 🙄

  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/is-het-geluid-van-windmolens-ziekmakend-toen-we-verhuisden-was-ik-binnen-twee-weken-van-alle-klachten-af~b338801a/?referrer=https://www.google.com/

  https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/geluidsoverlast-door-windmolens-dit-is-wat-zembla-erover-ontdekte

  https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/windmolens-maken-wel-degelijk-ziek

  https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/nieuw-onderzoek-toont-aan-dat-het-gebrom-van-windmolens-een-slaapstoornis-kan-veroorzaken/

  https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/3078726/koppel-beweert-ziek-te-worden-van-windmolens-en-krijgt-schadevergoeding.html

 17. Realist

  Gesteggel over windmolens van GroenLinkse nimby’s. Altijd amusant.

 18. GeeWee

  Windmolens zijn zeker wel rendabel. Daar is geen twijfel meer over, vele partijen zetten ze graag neer zonder een cent subsidie. Dat diskwalificeert de eerste twee reacties al volgens mij. Klinkt alsof ze vanuit de onderbuik komen. Wonen deze reaguurders dichtbij Lage Weide en zijn ze bang voor daadwerkelijke overlast? De afstand tot woonwijken is echt behoorlijk groot. Van de A2 hebben we met z’n allen veel meer last. Misschien daar dan gelijk de maximum snelheid naar 80km/h? Dat doet veel meer voor de gezondheid van de Utrechters.

 19. Utrechter

  Volgens mij is er op de Noordzee iets meer ruimte dan op Lage Weide dus waarom niet daar? Er is toch sprake van een Europees elektriciteitsnetwerk.

 20. Ron

  @Koel Hoofd Behalve dat mangaanknollen maar 1 bron van grondstoffen zijn voor moderne techologieen, vergeet je handig de gigantische ellende die de fossiele industrie heeft veroorzaakt zoals extreme vervuiling en opwarming vd aarde. Niets is zonder nadelen, ook windmolens en zonnepanelen niet. Maar van alle vormen van energieopwekking hebben ze wel de minste nadelen.

  @Utrechter Das precies waarom ons land in stappen de Noordzee vol bouwt met windmolens. Echter kan je daar niet overal een windmolen kwijt omdat we ook allemaal vis uit de Noordzee willen, omdat heel grote schepen naar oa Rotterdam willen en omdat er vele kabels en duizenden wrakken op de bodem liggen. Die laatste paar molens die nodig zijn moeten we daarom ergens op land kwijt. Dat we die landmolens niet als laatste bouwen is omdat het energienet niet sterk genoeg is om alle energie van de Noordzee het land in te brengen; we moeten onderweg daarom ook stroom opwekken.

 21. Nina

  @ Ron
  Het is best aannemelijk dat mens en dier ziek worden van zwiepgeluiden, bromtonen, zuigende windstromen, slagschaduwen, ed. Het is gewoon beter, als deze zaken er niet zijn. Mensen ervaren bijv. overlast van het gebrom van de warmtepomp van hun buren.

  Op de site van het RIVM valt te lezen:
  “Er is een duidelijk verband tussen het geluid van windturbines en hinder. In lijn met de WHO World Health Organization (World Health Organization ) definitie van gezondheid beschouwen we hinder ook als een schadelijk gezondheidseffect.”

  En er komt extra onderzoek vanuit het ministerie van EKZ: “Het ministerie van EZK(Economische Zaken en Klimaat) heeft middels een kamerbrief laten weten twee onderzoeken te gaan uitvoeren, een dwarsdoorsnedestudie en een historisch cohortonderzoek.”

  Bron: https://www.rivm.nl/windenergie/windturbines-gezondheid/vragen-en-antwoorden-gezondheidseffecten-windturbines#:~:text=Er%20is%20een%20duidelijk%20verband,ook%20als%20een%20schadelijk%20gezondheidseffect.

 22. Nina

  @ Ron
  “…omdat het energienet niet sterk genoeg is om alle energie van de Noordzee het land in te brengen; we moeten onderweg daarom ook stroom opwekken.”

  Heb je een bron voor deze bewering?

 23. Ken uw stadsie

  Het is vrij simpel. windmolens mogen niet in Lage Wijde omdat het te dicht bij de bebouwing ligt. Dit wordt keer op keer ‘berekend’. Punt is dat de grondeigenaar er geld mee verdient als ze er wel komen en het maar blijft pushen.
  Lage Wijde ligt niet op een snel wegdrijvende tektonische plaat; het ligt nog op precies de zelfde plek als vorig jaar en het jaar daarvoor, en het jaar daarvoor toen dit ook onderzocht werd. Het kan niet, stop met geld in deze bodemloze put te stoppen met kijken of het nu wel kan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).