Windpark in polders Rijnenburg en Reijerscop is stap dichterbij; plan ligt nu bij de gemeenteraad Windpark in polders Rijnenburg en Reijerscop is stap dichterbij; plan ligt nu bij de gemeenteraad

Windpark in polders Rijnenburg en Reijerscop is stap dichterbij; plan ligt nu bij de gemeenteraad

Windpark in polders Rijnenburg en Reijerscop is stap dichterbij; plan ligt nu bij de gemeenteraad
Polder Rijnenburg.
Het windpark in de polders Rijnenburg en Reijerscop is een stap dichterbij. Het bestemmingsplan voor de vier windmolens is naar de gemeenteraad verstuurd, die het plan dit voorjaar gaat behandelen.

Het windpark in de polders Rijnenburg en Reijerscop is een stap dichterbij. Het bestemmingsplan voor de vier windmolens is naar de gemeenteraad verstuurd, die het plan dit voorjaar gaat behandelen.

Over de windmolens in de polders Rijnenburg en Reijerscop is behoorlijk wat te doen. De gemeente Utrecht en energiecoöperatie Rijne Energie willen in de polders een windpark aanleggen. Omwonenden zijn kritisch op de plannen voor het windpark, onder meer vanwege slagschaduw en overlast van het geluid van de windmolens.

Voor de eerste vier windmolens werd een vergunning aangevraagd en de plannen lagen een tijd ter inzage. Betrokkenen konden in die periode hun zienswijze indienen en dat gebeurde ook: de gemeente kreeg 117 zienswijzen binnen.

Op basis van deze reacties is het bestemmingsplan volgens de gemeente aangepast. Zo is duidelijk geworden dat er samen met Rijkswaterstaat nog extra onderzoek gedaan moet worden naar de meest oostelijke windmolen, vanwege de verkeersveiligheid. Het aangepaste bestemmingsplan is nu dus verstuurd naar de gemeenteraad.

Inhoud bestemmingsplan

In het bestemmingsplan staat onder meer dat de windmolens worden stilgezet als er door de wieken schaduw op de woningen komt. Ook is opgenomen hoeveel geluid de windmolens ’s nachts en overdag mogen maken. Volgens de gemeente blijft het geluid bij de woningen in de polder ver onder die grens.

“Uniek is de norm voor zogenaamd momentaan geluid”, aldus de gemeente. “Met geluidsmetingen moet aangetoond worden dat de windmolens op elk moment voldoen aan het geluid dat ze volgens de fabrikant van de molens zouden mogen maken.” Als hier niet aan voldaan wordt, kan de gemeente handhaven.

Profijt

De vier windmolens in de polders moeten stroom gaan leveren voor zo’n 27.000 huishoudens. Omwonenden van de polders kunnen lid worden van energiecoöperatie Rijne Energie en op die manier volgens de gemeente profiteren van de windmolens. Omwonenden krijgen volgens de gemeente een vergoeding van tussen de 1.400 en 6.000 euro per jaar en er wordt jaarlijks 45.000 euro gestort in een omgevingsfonds dat door omwonenden beheerd wordt.

De gemeenteraad moet zich nu over de plannen gaan buigen. Naar verwachting gaat dat dit voorjaar gebeuren.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Nina

  De Tweede Kamer had toch aangegeven dat er gebouwd moet worden in Polder Rijnenburg en heeft onze gemeente toen op de vingers getikt. Gaat onze gemeente nu een verbintenis aan die hier tegenin gaat?

 2. Otto

  Rijenburg en Rijerscop. Het gebeurt mij vaker als inmiddels langjarige inwoner van Utrecht. IK ken de bedoelde locaties niet. dan kan je zeggen: zoek ze dan op.
  Maar je kunt ook zeggen: geef de ligging even aan.

  mvg O. Smit

 3. Herman

  @Nina, typisch zo’n project waar iedereen zich afvraagt waarom en er ondanks dat gewoon komt.

  ” Men” heeft dit bedacht en dus komt het er, wethouder kan scoren en energieleverancier verdient er grof aan. De burger bekijkt het maar

 4. Massegast

  De autoriteiten hebben een kwaad geweten. Anders zouden de omwonenden die cadeautjes niet krijgen.

 5. Lui

  @ Otto
  Ik zou zeggen: optie 1.

 6. Wim VD Brink

  Hoi Otto, de lokatie is de polder te zuidwesten van Utrecht. Ten zuiden A12 en ten westen van de a2.

 7. Toine Goossens

  Typisch NIMBY protest. Last van geluid en slagschaduw???? Alle identieke onzin bezwaren elders zijn inmiddels naar de prullenbak verwezen.

  De autoriteit woningcorporaties heeft recent geconstateerd dat 300.000 sociale woningen voor 2030 onhaalbaar zijn. Oorzaak gemeenten en corporaties bezitten veel te weinig grond. Bewust weigert Groen66 Utrecht om die woningen in deze polder te laten bouwen. Weer zo’n oekaze van Groen66 waarvan de lagere inkomens het slachtoffer zijn.

  De sociale konijnenhokjes van 40/50 m2 die in Merwede komen zijn bedoeld voor de jongeren die op Groen66 stemmen. Gezinnen hebben het nakijken.

 8. Utrechtse Jantje

  Ik zou zeggen @lui , neem ‘n voorbeeld aan @ Wim VDBrink , je kan ook eens leuk en spontaan op ‘n nieuwe inwoner reageren hè…leuk weekend allemaal!!

 9. Nina

  Zag dat de vergunningsaanvraag voor het ophogen van de geluidswaarden in deze polder nu ter inzage ligt.

  Er is dus nog geen consensus, maar de randvoorwaarden worden alvast geregeld. Is dit soms zodat bezwaar straks niet meer mogelijk is?

 10. Katja

  Daar gaat het mooie groen, wat een gemiste kans om daar bos te planten, en het gewoon groen te laten. Dat hebben we nodig, niet meer steen en beton (en mensen).

 11. autodrama

  1 kerncentrale met superschone energie en 1/1000 afval van een kerncentrale uit de jaren 80 en al die megavervuilende wieken van honderden meters hoog, die vogel na vogel doodslaan, en lage tonen verspreiden, mensen ziekmaken, en waarvan de wieken niet herbruikbaar zijn , die in de woestijnen worden begraven omdat men niet weet wat er mee te moeten doen, moeten weg.

 12. Nina

  @ autodrama
  Eens

 13. Bromtoon Utrecht

  Niet nog meer laagfrequent geluid. Stop de waanzin van deze ondingen.
  Er is overigens niets ‘groens’ aan windmolens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).