Op Nachtegaalstraat nummer 9 opent dit voorjaar Kelly’s Expat Shopping de deuren. De winkel verkoopt boodschappen van Amerikaanse en Britse merken. In het pand zat tot eind vorig jaar nog Matson Naaimachines.
Een medewerker van Kelly’s Expat Shopping zegt dat de winkel waarschijnlijk ergens in maart open zal gaan. In 2008 ging de eerste locatie van de keten open in Den Haag, toen werd ook een webwinkel gestart. Een paar jaar later volgde een vestiging in Wassenaar en drie jaar geleden ook in Amsterdam.
“Onze winkels voorzien expats, anglofielen en andere liefhebbers in hun dagelijkse Britse en Amerikaanse boodschappen”, is te lezen op de site. Zo bestaat het assortiment onder meer uit boodschappen van Britse merken als Cadbury, McVitie’ en Branston. En Amerikaanse merken zoals A&W, Betty Crocker en Cheez-It.
‘Een echt familiebedrijf’
De zaak komt op de plek waar tot eind vorig jaar een filiaal van Matson Naaimachines zat. “De naam Matson komt simpelweg van de naam Matti & Sons en is in Rotterdam opgezet door mijn grootvader Matti”, zegt eigenaar Jeroen Matti. Hij vertelt over de sluiting in een bericht op de Facebookpagina van het Maliekwartier.
“Mijn oom heeft voorts in de jaren 70 een filiaal in Utrecht geopend. Eerst aan de Steenweg en later heeft zijn dochter het overgenomen en is verder gegaan aan de Nachtegaalstraat. Toen er geen (erf)opvolging gevonden kon worden, hebben mijn broers Ivo, Marc en ik de winkel in 2008 overgenomen. We hadden al de zaak in Rotterdam overgenomen en zo bleef het een echt familiebedrijf.”
Matti kon voor de winkel in Utrecht geen opvolging vinden. “Bijna niemand is gekwalificeerd genoeg. Ik raak op leeftijd, zo ook mijn broers, en we willen het wat rustiger aan gaan doen.” Het huurcontract in Utrecht moest met een aantal jaar worden verlengd, maar dat werd voor hen te veel. “We hebben wel opvolging in Rotterdam, dus die winkel blijft.”
26 Reacties
ReagerenJaaaaaaaaaa zo blij mee! Wij gaan steeds naar Amsterdam voor Kelly’s maar nu dus lekker in de buurt! Heel leuk, we zullen er vaak naar toe gaan om onze Engelse cultuur te vieren!
Concurrentie voor Jac Bostelaar. Ben benieuwd, op de steenweg is er een vaste klantenkring die in deze zaak nog moet worden opgebouwd.
@JdV op de Steenmarkt is de zaak al jaren nauwelijks goed en volledig te bevoorraden. Bovendien is mevrouw van de winkel vaak bozig, kortaf en alleen maar aan het zeuren over de Brexit. Bij Kelly is de voorraad enorm (het kan dus wel!) en het personeel vriendelijk, helpend en meedenkend.
Takis Fuego! Nom nom nom…
Suzanne, als je de angelsaksische cultuur wil vieren moet je in een angelsaksisch land gaan wonen, Nederland is dat niet.
Het ergerlijke aan dat hele expatcultuurtje is dat verwaande amerikaanse (vaak wannabe amerikaanse) diva-en yuppengedrag. Afkomstig van mensen die zich verheven willen voelen boven anderen en zichzelf buiten een samenleving willen plaatsen.
Aangezien deze cultuur een monocultuur is, is deze boring as hell. Overigens: expats die zich buiten de samenleving plaatsen zijn net zo schadelijk als gastarbeiders die zich buiten de samenleving plaatsen.
@joep wat heb je mij heerlijk laten lachen om je kortzichtigheid! Daar ga ik vanavond een heerlijk Engels biertje op drinken! Cheers mate!
@Joep, dus eigenlijk een beetje zoals de doorsnee millennial Amsterdammer? Als je er samen maar genoeg in gelooft, wordt het vanzelf een ding. Zo is een goeie 80% van de wereld gelovig in eender welke god of ander verzinsel.
Expats integreren niet maar profiteren wel.
Joep, relax man…
@joep, sneue reactie man. Niks beters te doen??
Voor Joep weet ik nu al een passende Chipssmaak: salt & vinigar. 🙂
@Joep expats zijn ook gastarbeiders
@joep
Alle hulde aan Joep
Ben het helemaal zat om overal aangesproken te worden in het Engels ik woon toch in Nederland in Londen spreekt geen hond Nederlands aanpassen Suzanne zoals ik dat moet doen in Engeland
@ Suzanne
Engels lauw bier? Gadverdejakkes!
Ik woon 14 jaar in India en word vaak aangesproken als expat. Mijn antwoord is altijd: ik ben immigrant.
Ik hoop dat sommigen hier het verschil leren zien.
Boris heeft gelijk. Deze dame was wellicht vooruit geholpen als ze enige concurrentie had ondervonden.
Bromsnor aan Joep, Bromsnor kan best genieten van een likje Mr Peanut Amerikaanse pindakaas, bijna wit, bijna zonder noten, vol suiker, eigenlijk best wel vies, maar toch lekker! 100% verwennerij!
@john
Ligt eraan of je geïntegreerd bent, de taal bent gaan spreken, je mengt in de cultuur, etc…
Als je dat allemaal niet doet, investeer je niet in een verblijf en sta je dus met 1 voet in het buitenland. Dan blijf je dus expat. Het feit dat je na 14 jaar nog steeds DUIC volgt en niet een indiaas platform is al een veeg teken aan de wand.
Je kan je ook afvragen waarom expats naar het buitenland gaan als men daar zaken verwerpt.
Vraag: Woon je in een gated community?
Weten de mensen hier trouwens dat bedrijven, zeker ook buitenlandse, belastingvoordeel krijgen op het in dienst hebben van expats? Wij Nederlandse belastingbetalers betalen mee aan de eigen arbeidsverdringing.
Waarom zou je deze spullen niet gewoon via de supermarkt kunnen kopen? Wat is de noodzaak van zo’n expat-winkel? Als het goede spullen zijn, zullen Nederlanders die ook waarderen. Specialistische zaken, zoals een Indonesische toko, zijn m.i. iets anders.
Ondanks dat ik m’n talen redelijk beheers , ben ik het wel met @ Joep en @ John eens …. WIJ wonen in Nederland , dus spreken we ook die taal , en nieuwkomers en of expats en verder iedereen moet zich dus gewoon aanpassen , en onze taal , op z’n minst proberen aan te leren , als ze hier zo nodig willen wonen . …..
Precies John, en dan niet vanavond stiekem een ‘Pilsner’ nemen bij de pizza !
Ik steun Joep!
Ik wil ook niet in het Engels bij de kassa aangesproken worden!
Men moet maar Nederlands proberen te spreken!!!
🇬🇧🇬🇧🇬🇧
Vele expats gedragen zich als parasieten.
Wel de lusten, maar niet de lasten.
Veel expats leren de taal van het land van bestemming niet, zelfs niet als ze langer dan 2 of 3 jaar in Nederland verblijven. Men blijft maar engels praten en vindt maar dat iedereen zich daar op aan moet passen. Waarom kom je dan eigenlijk naar een ander land, een buitenland?
Zeker als je dan ook nog in je eigen expat-bubbel blijft leven en vooral je leven lijdt tussen andere expats. Het leven en de culturele belevenis wordt zo inwisselbaar en had overal ter wereld plaats kunnen vinden. Echter staat dit expat-cultuurtje onder zwaar amerikaanse en angelsaksische invloed. Mono-cultureel dus. Ook nog erg gericht op fun en entertainment en weinig op samenleven in het land van bestemming. Zie de fun expat-drinks op vrijdag-,zaterdag- en zondagavond. Work-hard play hard- betekent dus de hele dag een bullshitbaan doen achter een laptop; in een glazen kantoorgebouw, of “thuis” (in een koffietentje)> dus turen naar een scherm 8 uur lang of langer en dan je vrije tijd besteden aan socialite dingen. Je lijdt dan inderdaad een leven met veel diepgang en interesse (voor de medemens en omgeving) ja.
Het expat cultuurtje is ook nog eens erg Amsterdam gefocust, niet representatief voor Nederland. Het land waar men zo graag en zo nodig naar toe moest.
Qua taal, mij kwam het verhaal ter oren dat expats bij een bedrijf in de provincie, waar de bevolking hoofdzakelijk dialect spreekt, het dialect op de werkvloer wilden verbieden. Men moest er maar engels spreken, anders werden de expats buiten gesloten en men vond het dialect maar boers> ik vind dat weinig respectvol voor het gebied, de streek/ regio waar je komt te werken dus.
Veel expats drijven huren op, omdat ze zelf goed verdienen interesseert het ze weinig wat ze aan huur betalen of de werkgever betaalt de huur. Het wordt dan wat de gek er voor geeft en expats moeten vaak binnen no time een mooie appartementje hebben. Dat drijft dus instant de huurprijzen op, tot belachelijke vormen, merken we in de hele randstad.
Voor expats en zeker ook hun werkgevers zijn er belastingvoordelen, waar wij als land en burgers aan meebetalen. Echter pikken veel expats banen in van landgenoten waarvan wij als belastingbetalers de opleiding mede financieren. Deze mensen vissen dus achter het net op de banenmarkt, omdat expats deze banen in pikken en gaan vaak niet het werk doen waar ze voor opgeleid zijn en werken ook nog vaker onder hun niveau uiteindelijk.
Mocht men kinderen krijgen, dan worden deze kinderen niet opgevoed om mee te participeren in het land waar men verblijft, maar deze kinderen worden, inclusief (privéscholing aan internationale scholen) opgevoed in een bubbel, niet de Nederlandse.
Als men klaar is en zoveel mogelijk uit het land van bestemming heeft gezogen, dan hopt men vaak weer door naar een nieuw land. Hop-hop-hop. Vaak als men het leven saai gaat vinden. Men doet dus niks aan de eigen motivatie. Men laat hun leven leiden door externe factoren.
Veel expats geven ook nog een af op het land en de cultuur waar men, zou je zeggen, bewust voor gekozen heeft. Met respect heeft dat sowieso al weinig van doen. Als je ook nog eens de amerikaanse cultuur gaat verheerlijken boven de Nederlandse samenleving, dan spoor je mijn inziens zelfs niet helemaal. De VS staat te boek als een halve derde wereld samenleving. 1 van de minst egalitaire samenlevingen met extreme armoede. Juist 1 van de redenen waarom wij nooit de VS achterna zouden moeten.
Waarom worden mijn reacties van zaterdag en zondag niet geplaatst? Te confronterend?
Graag deze wel plaatsen.
@Joepie
Zo is het het is alleen wel jammer dat er nog mensen zijn die dat maar niet in willen zien.
Ook niet wat dit allemaal betekent voor de toekomst.
1 ding is zeker en dat is dat de Nederlander door de eigen regering word achtergesteld.
Er is geen ander land die hun eigen burgers zo te kort doet als Nederland.