Winkelcentrum De Gaard wordt fietsvriendelijk | De Utrechtse Internet Courant Winkelcentrum De Gaard wordt fietsvriendelijk | De Utrechtse Internet Courant

Winkelcentrum De Gaard wordt fietsvriendelijk

Winkelcentrum De Gaard wordt fietsvriendelijk
Winkelcentrum De Gaard in Tuindorp. Beeld: Google Streetview
Bij het nieuwe winkelcentrum De Gaard in Tuindorp komen veel fietsparkeerplekken. Reden hiervoor is het ‘a-typische hoge fietsgebruik’ bij dit winkelcentrum. 

Bij het nieuwe winkelcentrum De Gaard in Tuindorp komen veel fietsparkeerplekken. Reden hiervoor is het ‘a-typische hoge fietsgebruik’ bij dit winkelcentrum. 

Dat laat wethouder Paulus Jansen weten in aanloop naar een commissievergadering aanstaande donderdag over de verbouwing. Bij De Gaard is er sprake van een veel hoger fietsgebruik dan bij het gemiddelde winkelcentrum.

Gemiddeld ligt dit percentage tussen de 25 en 40 procent. Bij De Gaard is dit 48 procent. En als alleen de mensen uit Tuindorp worden gerekend ligt dit percentage zelfs op 70 procent. Daarom lijkt het de wethouder verstandig om ongeveer tien procent meer fietsstallingsplaatsen te realiseren, dan volgens de norm nodig zijn.

Vooral bij de entree van de Albert Heijn en bij de toegangswegen vanaf de noord- en zuidzijde komen goede fietsstallingsvoorzieningen. Op die manier wordt de kans op het ‘fietsen’ over het plein verkleind, zo laat de wethouder weten.

De uitbreiding van het winkelcentrum was lange tijd punt van discussie onder bewoners. Lees hier die discussie nog eens terug. 

8 Reacties

Reageren
 1. Frank

  “Vooral bij de entree van de Albert Heijn en bij de toegangswegen vanaf de noord- en zuidzijde komen goede fietsstallingsvoorzieningen.”

  Mooi, Vooral bij de entree en de toegangswegen. Handig. Dan weet je namelijk nu al zeker dat je er nog erger je nek gaat breken over de ernaast gestalde fietsen, scooters en Babboes dan nu al het geval is.

 2. Piet

  Mooi want het is nu inderdaad altijd zoeken naar een plaatsje om de fiets te stallen. Nu nog de kapiteynlaan/A.Romerostraat opnieuw inrichten zodat iedereen zich aan de maximale snelheid van 30km gaat houden en alle fietsers zijn tevreden.

 3. Jan

  @Frank, zullen we ’em dan in jouw tuin parkeren? Of heb je een ander idee? Hoe ga je over een gestalde fiets struikelen trouwens, heb je dan geen bril nodig?

 4. Thijs

  Bij De Gaard is 48 gemeten en met Tuindorp 70 procent.
  Tussen de 25 en 40 procent is normaal bij aanleg.
  Als hier 10 procent bij komt is er dus nog steeds onvoldoende ruimte lijkt mij.
  En dan komen de mensen van de Veemarkt er nog bij.

  Het idee is goed maar met de cijfers kom ik er nog niet uit.

 5. Frank

  @Jan: Ik had het niet over struikelen, maar over “Je nek breken over”. Dat is een hele normale Nederlandse uitdrukking voor de beschrijving van een situatie waarbij op een plaats veel zaken lukraak neergezet worden, zodat je er nauwelijks normaal kunt lopen.

  Ik heb niets tegen fietsen die geparkeerd worden op de plekken die daarvoor zijn. Maar de bezoekers van de Albert Heijn zijn zo lui als het achtereind van een varken en parkeren hun fiets niet op de plekken die daarvoor zijn, maar zetten ze het liefst direct links en rechts van de ingang. Zodat je er met en ruime bocht omheen moet. Daar donderen dan ook met regelmaat fietsen om. En ik voorzie dat dat erger wordt als de parkeervoorziening zelf al direct bij de ingang komt, want dan zal het surplus in geval van drukte echt niet aan de kant gezet worden die het verst van de ingang af zit.

 6. Jan

  @Frank, je praat er echt over alsof je een keer een heel specifieke situatie hebt meegemaakt die je niet kon bekoren, en dat sindsdien maar blijft herhalen als bewijs van de “luiheid” van de “bezoekers van de Albert Heijn”.

  Nogmaals herhaal ik mijn vraag, hoe gaat het plaatsen van “goede fietsstallingsvoorzieningen” zorgen voor situaties waarbij je je “nek gaat breken”?

  Dat jij dat in al je zwartgalligheid nu al voorziet is leuk voor je (eigenlijk niet natuurlijk), maar niet echt interessant voor de rest van de wereld.

  En waarom zijn eigenlijk alle bezoekers van de Albert Heijn “zo lui als het achtereind van een varken”? Wat een loze generalisatie zeg… Het klinkt alsof je Britse kolonialist bent die in Albert Heijnland zich uit over de “achterlijke” inboorlingen…

  Doe even normaal, man.

 7. BramD

  @Jan, bent u misschien politicus?
  Ik begrijp Frank wel. Als je kijkt naar hoe het in de rest van de stad gaat kan hij best wel eens gelijk krijgen.

 8. Frank

  “je praat er echt over alsof je een keer een heel specifieke situatie hebt meegemaakt die je niet kon bekoren”

  Nee, ik doe daar gewoon elke dag boodschappen. en het is er met regelmaat een zootje als het druk is.

  “hoe gaat het plaatsen van “goede fietsstallingsvoorzieningen” zorgen voor situaties waarbij je je “nek gaat breken”?”

  Doordat , indien die voorzieningen vol zijn, zoals dat nu ook gebeurt, men de fiets naast de stalling zet. En wegens luiheid eerder dichter bij de ingang dan er verder vanaf.

  “Dat jij dat in al je zwartgalligheid nu al voorziet is leuk voor je (eigenlijk niet natuurlijk), maar niet echt interessant voor de rest van de wereld.”

  O, maar dat geldt voor jouw aanwezigheid op deze planeet ook. Dus dat lijkt me geen argument om iets niet te zeggen. Los daarvan is het wel erg pedant om te beslissen wat “de rest van de wereld” wel en niet interessant vindt.

  “En waarom zijn eigenlijk alle bezoekers van de Albert Heijn “zo lui als het achtereind van een varken”? ”

  Ik heb niet gezegd dat ze dat allemaal zijn. Maar zij die met de fiets, scooter of Babboe komen zijn dat , als er weinig plaats is, vaak wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).