Winkels en bibliotheek in voormalige postkantoor Neude krijgen over paar maanden de sleutel | De Utrechtse Internet Courant Winkels en bibliotheek in voormalige postkantoor Neude krijgen over paar maanden de sleutel | De Utrechtse Internet Courant

Winkels en bibliotheek in voormalige postkantoor Neude krijgen over paar maanden de sleutel

Winkels en bibliotheek in voormalige postkantoor Neude krijgen over paar maanden de sleutel
De 'zolder' van het voormalige postkantoor. Foto: Robert Oosterbroek
In de kelder van het voormalige postkantoor aan de Neude zijn nog sloopwerkzaamheden, maar op de bovenste verdiepingen ogen de ruimtes al bijna klaar en schoon. Nog dit jaar krijgen de winkeliers en de bibliotheek de sleutel tot hun nieuwe onderkomen in Post Utrecht.

In de kelder van het voormalige postkantoor aan de Neude zijn nog sloopwerkzaamheden, maar op de bovenste verdiepingen ogen de ruimtes al bijna klaar en schoon. Nog dit jaar krijgen de winkeliers en de bibliotheek de sleutel tot hun nieuwe onderkomen in Post Utrecht.

Het buitenlicht straalt tegenwoordig van alle kanten het voormalige postkantoor aan de Neude binnen. Door de vele nieuwe ramen oogt het gebouw een stuk toegankelijker. En een toegankelijk gebouw moet het worden, vertelt Frits Tonnaer van ASR, eigenaar van het gebouw: “We willen het gebouw teruggeven aan de Utrechters. In deze levendige stad werken we op deze bouwplaats aan dit stoere, maar voorheen altijd gesloten gebouw. Het is ons doel om de Utrechters straks hier weer te laten verblijven.”

(Tekst loopt door onder foto)

In de kelder wordt nog grof werk gedaan.

Foodmarket

In het voormalige postkantoor uit 1924 komt straks de nieuwe vestiging van de Centrale Bibliotheek. Ook komt er fietsenstalling met 700 rekken, een foodmarket van Albert Heijn, buitenwinkel Bever en de Deense winkelketen Søstrene Grene. Over een paar maanden moeten alle nieuwe huurders de sleutels krijgen waarna de winkels en de bibliotheek ingericht kunnen gaan worden. Zo moeten er 1000 boekenkasten komen voor de vele tienduizenden boeken van de bibliotheek.

Naast de vele boeken komen er ook 200 werk- en studieplekken in het gebouw. Het pand is een Rijksmonument en er blijven dus vele authentieke details behouden in de nieuwe bibliotheek. Aan de kant van de Oudegracht, bij het gedeelte waar de winkels komen, wordt ook een nieuw stuk pand gebouwd. De ingang van de bibliotheek komt aan de Neude.

(Tekst loopt door onder foto)

De centrale hal is nu een opslagplek voor bouwmaterialen.

Het gebouw heeft 90 jaar dienst gedaan als postkantoor. In 2011 sloot het gebouw de deuren. Volgens Ton van Vlimmeren, directeur Bibliotheek Utrecht, krijgt hij ondertussen regelmatig de vraag wanneer het gebouw weer opengaat: “De stad zit er echt op te wachten, straks kan iedereen weer komen genieten van dit imposante bouwwerk.”

Gasmakers

Tijdens de verbouwing worden er allerlei opmerkelijke dingen gevonden. Van Vlimmeren vertelt over een briefje dat ze gevonden hadden aan een balk op de zolder. Het briefje dateert van eind jaren ’30, toen de dreiging op een nieuwe oorlog toenam. Het was een handgeschreven document over de distributie van gasmaskers, iets waarmee de PTT ook belast was. Als het aan Van Vlimmeren ligt krijgt het briefje straks weer een plaats in de bibliotheek. Van Vlimmeren: “We willen in maart 2020 eerst rustig open gaan om vervolgens een paar weken later met een groot feest voor de stad de nieuwe Centrale Bibliotheek te openen.”

(Tekst loopt door onder foto)

Het historische briefje dat gevonden werd.

Albert Heijn huurt ruim 1800 m² in het souterrain met een nieuwe entree aan de Potterstraat. Hier wordt invulling gegeven aan een nieuw concept van Ahold: een Foodmarket. Bever realiseert een nieuwe winkel van ruim 1300 vierkante meter over twee verdiepingen aan de Oudegrachtzijde en Søstrene Grene is een Deense lifestyle winkel met producten voor in en om het huis. Die winkel in Post Utrecht beslaat 300 vierkante meter. Er is overigens nog winkelruimte te huur.

Ton van Vlimmeren, directeur Bibliotheek Utrecht, vertelt over de nieuwe locatie.

Het dak van het gebouw

 

Fotoverslag

9 Reacties

Reageren
 1. Karenlee

  Toen ik eerst hoorde dat er een foodhal in de kelder zou komen dacht ik, yippee – utrecht krijgt ook zo’n lekker diverse en ambachtelijk foodie walhalla zoals in Amsterdam west en Rotterdam. Maar ra-ra, het wordt een Albert Heijn “food market”. Ik zie de bakjes tonijnsalade al liggen *zucht*

 2. BdV

  Oh, dus die foodmarket is gewoon een AH.

 3. Sjako

  Ja vette tegenvaller….

 4. w

  aha een foodmarkut dus ;-(

 5. Couperus

  De zoveelste AH in het centrum van Utrecht . Waarom? En zo nieuw is het concept vast niet, want letterlijk gekopieerd van concurrent Jumbo. Echt een gemiste kans dat er geen échte foodmarkt komt met diverse kleine en lokale ondernemers op zo’n mooie en prominente plek in de stad…

 6. Cor

  Jammer dat het wéér een filiaal van een grote supermarktketen betreft. De grote supermarktketens beginnen ook mij inmiddels aardig de neus uit te komen. Ik sluit mij helemaal aan bij de reactie van Couperus. Die food markets van Jumbo zijn onderaan de streep ook gewoon veredelde supermarkten. En uiteindelijk wordt er ook gewoon dezelfde dertien-in-een-dozijn meuk verkocht.

 7. katja

  Wéér een AH, en daarvoor werd de gevel aan de Potterstraat kapot gemaakt ?
  Gevelvervuiling, want er zal wel lichtgevende, ontsierende AH letters opgeschroefd worden.

 8. Hadjememaar

  Wie koopt er nog bij de bakker, de slager, de groenteman, de kaasboer en de visboer? Ik wel. Kom hoogsten eens en de maand een keer bij AH of Jumbo.

  Doe jezelf en je buurt een plezier en koop mij de ondernemer om de hoek.

 9. mark

  @karenlee en couperus: en echte foodmarkt (zoals in veel andere landen) zou inderdaad leuk zijn. Echter zijn de Amsterdamse en Rotterdamse versie alleen rendabel door horeca achtige constructies en daar hebben we al genoeg van in Utrecht, zo schijnt het. Zeker in Rotterdam kunnen de kraamhouders niet rondkomen van enkel verkoop, omdat er simpelweg niet genoeg klanten zijn die bereid zijn (ik ook niet) om daar hun boodschappen te doen. En horeca is daar juist niet in grote mate toegestaan, omdat men een echte markt wil….Dat ondernemers niet rendabel kunnen zijn, zal o.a. door de huurprijs komen. Een AH of Jumbo kan dit wel betalen, vandaar de inderdaad veredelde supermarkt die er nu komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).