Wonderwoods in Utrecht bereikt hoogste punt van 104 meter Wonderwoods in Utrecht bereikt hoogste punt van 104 meter

Wonderwoods in Utrecht bereikt hoogste punt van 104 meter

Wonderwoods in Utrecht bereikt hoogste punt van 104 meter
De torens van nieuwbouwproject Wonderwoods aan het Jaarbeursplein in Utrecht hebben het hoogste punt van 104 meter bereikt. Een moment dat de ontwikkelaar niet ongemerkt voorbij liet gaan; de vlag werd gehesen, de wethouder hield een praatje en de pers werd rondgeleid. Ook DUIC ging in op de uitnodiging van de ontwikkelaar en nam een kijkje in het markante gebouw.

De torens van nieuwbouwproject Wonderwoods aan het Jaarbeursplein in Utrecht hebben het hoogste punt van 104 meter bereikt. Een moment dat de ontwikkelaar niet ongemerkt voorbij liet gaan; de vlag werd gehesen, de wethouder hield een praatje en de pers werd rondgeleid. Ook DUIC ging in op de uitnodiging van de ontwikkelaar en nam een kijkje in het markante gebouw.

Tijdens de rondleiding op de bouwplaats is hier en daar al duidelijk te zien welke functies er komen. Zo zijn de eerste badkamertegels al aangebracht in de 419 nieuwe woningen. Op de plek van het toekomstige restaurant zijn voor de gelegenheid al hapjes en drankjes te krijgen. Sommige ruimtes zijn nog minder herkenbaar, zoals de  kantoren, de winkelruimtes, de openbare fietsenstalling, de yogaschool en het nieuwe museum.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van het gebouw

Cijfers

De bouw van de twee torens begon op 1 december 2020 en bevindt zich na ruim drie jaar in de laatste fase. Duidelijk is dat er hard is gewerkt. Zo is er maar liefst 7.200.000 kilo beton en 5.000.000 kilo staal aangebracht. Het zijn getallen die moeilijk te bevatten zijn, maar veel is het zeker. Om het gewicht van het gebouw te kunnen dragen zijn er 916 heipalen de grond in geslagen. Ook interessant zijn de bouwkosten, maar dat blijkt geheim als we ernaar vragen. Een medewerker van de ontwikkelaar laat uiteindelijk toch weten dat het gaat om een bedrag van tussen de 100 en 200 miljoen euro gaat.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wethouder Eelco Eerenberg mocht ook een praatje houden

Vlotte bouw en verkoop

Dennis van de Ven, directeur van G&S, de ontwikkelaar van het project, vertelt dat het project weinig tegenslagen kende. Een van de weinige dingen die tegenzat was een schimmel op de gevelbekleding van bamboo. Het was reden om te kiezen voor een andere houtsoort. Ook de verkoop van de woningen verliep voorspoedig. Alleen de penthouses zijn nog niet allemaal verkocht vertelt Van de Ven. Wellicht speelt de prijs hier een rol. Een blik op Funda laat zien dat een penthouse te koop is vanaf zo’n 1,8 miljoen euro. Van de kantoren is inmiddels zo’n 70 procent verhuurd, vertelt Van de Ven. Het winkelvastgoed wordt op dit moment op de markt gebracht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Feestje omdat het hoogste punt is bereikt

Groen

Wonderwoods is een bijzonder gebouw. Er was dan ook internationale belangstelling voor de feestelijke bijeenkomst. De twee torens van 104 en 70 meter hoog bevatten diverse dak- en binnentuinen. Ook de gevels van de toren aan de Croeselaan hangen vol met struiken. In totaal is er maar liefst een hectare groen te vinden in de torens. Dit is meer groen dan op de bouwplaats geplant had kunnen worden, als er geen gebouw met meerdere verdiepingen zou staan. Ook indrukwekkend zijn de enorme wanden van een deel van de binnentuinen. Deze gaan automatisch open als de weercondities gunstig zijn. Dat wil zeggen als de wind bij de betreffende binnentuin niet te hard waait en de temperatuur tenminste 15 graden is.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van het gebouw

Iets anders dat opvalt in het enorme gebouw is het kleine aantal parkeerplaatsen dat de garage telt. Er is maar plek voor 160 auto’s. Er zijn dus veel minder parkeerplaatsen dan appartementen. Daar komt nog bij dat een deel van de parkeerplaatsen bestemd is voor de kantoorgebruikers. Het gebouw past hiermee in het nieuwe Beurskwartier, de nieuwe wijk waar het gebouw onderdeel van uitmaakt. Het Beurskwartier moet namelijk autovrij worden.

Kunst, wandelen, yoga en lekker eten

Ook bijzonder is het nieuwe museum dat in Wonderwoods wordt gevestigd. Er komt een museum voor digitale kunst, gemaakt door een internationaal kunstcollectief met roots in Tokio. Naast de toekomstige vestiging in Utrecht, heeft het museum drie andere locaties. Een in New York, een in Shanghai en een in Tokio. Utrecht neemt dus plaats in een illuster rijtje van wereldsteden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoveniers zijn bezig om het groen aan Wonderwoods bij te houden

Naast wonen, werken, winkelen en kunst, biedt het gebouw nog meer voor de Utrechter. De zevende verdieping wordt openbaar toegankelijk. Utrechters kunnen dus een keertje een ‘boswandeling’ op hoogte maken. Tijdens de boswandeling kan er gepauzeerd worden met een hapje of drankje in het restaurant dat er haar deuren zal openen.

Het duurt nog even voordat alle voorzieningen up and running zijn. De bewoners nemen deze zomer hun intrek en ook de andere ruimtes worden dan gefaseerd opgeleverd. Het museum opent naar verwachting pas medio 2025 de deuren.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Utrechtse Jantje

  onbegrijpelijk dat er maar zo weinig parkeerplaatsen , in dit grote project zijn opgenomen , ik heb jaren terug in Rotterdam meegewerkt als bouwvakker aan het project ,,De Hoge Marinier ,, en daar werden heel veel ondergrondse parkeerplekken in diverse lagen toen gerealiseerd …. Dus dat had hier ook gekend !!! Met de juiste deskundige Architecten …. Gemiste kans denk ik dan , want ze vonden vermoedelijk de buitenkant belangrijker ….

 2. Marco

  Geweldig! Hopelijk is dit de toekomst van bouwen. Hier creëeren mensen weer ouderwets ruimte voor biodiversiteit. Maken dat we dit straks ook kunnen met meer duurzame bouwstoffen. Op die manier zijn we een zwaar awesome soort. Kijken we mee, architecten? 🙂

 3. Paul

  ik snap nog steeds niet waarom dit mooie gebouw “wonderwoods” moet heten.
  Wat is er mis met “wonderwoud(en)” of “wonderbos(sen)?
  Dat klinkt m.i. veel mooier en een Engelstalige begrijpt met name “wonderwoud”toch wel.
  Heeft het iets te maken met opgefokte interessant doenerij?

 4. Le coq sportif

  Geweldig gebouw, aanwinst voor de stad!

 5. Roderick

  Tsja, penthouse van 2 mln+ en geen pp.
  Die raak je inderdaad aan de straatstenen niet kwijt.
  Utrecht is geen stad voor vermogenden.
  Utrecht houdt alleen van studenten en starters.

 6. s

  psss Roderick, échte vermogenden hebben geen auto hoor…

 7. Blaag

  @ Paul

  Het heet Wonderwoods, omdat dit soort gebouwen/ projecten, beleggingsobjecten zijn.

  Het zijn marketintermen die internatoinaal zijn. Het moet lekker bekken en iets van luxe uitstralen.

  Het gaat niet alleen om de verkoop/ verhuur aan de bewoners, het gaat vooral om het al dan niet als project als geheel dit gebouw als beleggingsobject te verkopen, of dit weer in delen opknippen en verhandelen.

  Gebouwen worden ook doelbewust ontworpen, zodat de bewoners er maar tijdelijk zullen blijven wonen. Als iemand 60 jaar lang in één en hetzelfde huis blijft wonen en de hypotheek al snel afbetaald wordt, wordt er natuurlijk geen geld meer verdiend. Er moet wel een geldstroom blijven, anders hebben de beleggers niks aan dit soort projecten en zonder beleggers zouden dit soort projecten er niet of nooit zijn. Dus huizen waarin je niet kan groeien en vooral verkoop in het duurdere segment en verhuur aan yuppenstarters. Het maakt ook niet uit of deze nieuwe inwoners van elders komen, als ze maar komen. Er wordt niet gebouwd naar vraag en behoefte in de stad zelf.

  Er wordt niet alleen geld verdiend aan de voorkant, maar vooral heel veel geld aan de achterkant. En ook nog dubbel aan de achterkant.De woningen worden verkocht als woning en als beleggingsobject, dat heb ji jals bewoner alleen niet door. Uiteraard vindt er nog steeds een handel in ophkenipte hypotheken plaats door hypotheekverstrekkers aan andere hypotheelkverstrekkers en beleggers. De handel in schulden is goud waard. Daarom leven we ook in een perverse schuldeneconomie.

  Dit soort projecten zijn internationaal en je komt ze werkelijk in iedere meer dan gemiddelde provinciestad + over letterlijk de hele wereld tegen. Ook bijna altijd dezelfde architectuur/ vorm/ uitstraling. Het zijn vaak niet meer dan standaard bouwpakketen uit brochures, die dan door een architectenbureau wat aangepast worden.

  Precies hierom heeft de gemeente Utrecht of de gemeenteraad van Utrecht of de wethouder van Utrecht ook weinig te vertellen in de stad. Het gaat allemaal om het geld. De projectontwikkelaars bepalen hoe en wat. Daarom wordt er ook niet gebouwd voor de vraag in eigen stad, maar wordt er gebouwd naar de hoogste rendementen. Je vraagt je af waarom de gemeente Utrecht het niet voor elkaar krijgt om eisen op papier te krijgen of de prijsegmenten van een dergelijk project? Nou wel, hierom.

  De stad is door de gemeente ooit zelf in de uitverkoop gedaan. De grond was in veel gevallen van de gemeente, maar de gemeente heeft heel erg veel geld nodig om vooral de begrotingstekorten te financieren, dus verkoop aan projetcontwikkelaars en dus verlies aan zeggenschap.

  Die behoefte aan veel geld bij de gemeente is weer ontstaan door te veel “leuke” hobbyprojecten, die boven op al het noodzakelijke anders niet gefinancierd zouden kunnen worden. Je wil natuurlijk ook plusjes scoren bij je bevolking door ze spreekwoordelijke brood en spelen te verschaffen.

 8. Jeroen

  Nee Utrechtse Jantje. Er is met opzet zo weinig parkeerplek opgenomen. Je woont letterlijk naast het grootste OV knooppunt van Nederland. Middenin de stad. Dan is het hebben van een auto direct onder je huis wellicht minder noodzakelijk.

 9. MarcB

  Vraag me af hoe hoog de servicekosten zijn? Die afdalende hoveniers zullen dat niet gratis doen, en vanuit de gemeentelijke plantsoenendienst wordt alleen op de grond gewerkt. Iemand n idee van die kosten?

 10. Rob

  “Duidelijk is dat er hard is gewerkt. Zo is er maar liefst 7.200.000 kilo beton en 5.000.000 kilo staal aangebracht. Het zijn getallen die moeilijk te bevatten zijn, maar veel is het zeker.”

  Dat zegt idd allemaal geen ruk.

 11. Pee

  Totdat men ontdekt dat ongedierte zich massaal gaan vestigen in dat groen en dat schimmel makkelijk zal ontwikkelen .
  Maar dat is zorg voor later .

 12. Wil

  @marcb: nog geen 1000€ per maand servicekosten. Vakt mee toch?

 13. Herman

  Over paar jaar zie ik de situatie dan graag naast de artist impression. …..

 14. Koel Hoofd

  tjee….
  Bamboe tegen de gevel, dat is niet handig want dat kan branden.
  Nu hout tegen de gevel, dat is ook niet handig want dat kan ook goed branden.
  Met die hangende tuinen aan de gevel en windtunneleffecten door omliggende hoogbouw, dat is allemaal gewoon geen handige combi…
  Mooi, dat wel, ook erg leuk om naar te kijken of in te wonen, maar niet handig.
  De opstalverzekering zal wel navenant zijn.

 15. BdV

  Misschien een aardig idee om dat spookgebouw ernaast ook te laten overwoekeren? Nou ja, dat gebeurt misschien vanzelf wel.

 16. Adriaan

  Zie ook weer de nodige negativiteit. Een paar duidingen:
  – een vastgoedclub loopt risico en heeft dus winst nodig. De overheid ontwikkelt niks…..
  – weinig parkeergarages is onbegrijpelijk verhaal
  – groenonderhoud is arbeidsintensief en zal kostbaar zijn. Eens moet er wellicht worden gesnoeid. Ben benieuwd hoe men dan de afvoer van het snoeiafval organiseert, per bouwdeel? Een klimmer kan niet veel meenemen… Laten vallen?? Grote vraag is hoeveel onkruidzaad er in waait, dat zal in de stad hopelijk meevallen.
  – hopelijk faalt de watergeefautomatisering nooit. Dan is het gebouw immers snel geel… hele delen zullen immers een beperkte watervoorraad vasthouden. Maar goed, ook dit is prima te doen.
  – hout, bamboe is iets brandvertragend te maken door impregnatie met bv broomzouten, een natuurproduct, gewonnen in de Dode Zee. Brandvertragend is wat anders dan onbrandbaar. Beton er achter fikt niet zo maar. Beplanting is een vraagteken. Je zou denken dat de hardere houtsoorten minder snel fikken. Voer voor experts….
  – overall een bijzonder project wat een positieve focus verdient.

 17. Herman

  @Adriaan, ben jij van webcare?
  Je noemt het duiden, maar klinkt als.een goedprater namens de aannemer.

 18. Adriaan

  @Herman:
  Je zult projectontwikkelaar bedoelen.
  De aannemer voert immers alleen maar namens de eigenaar iets uit…..

  Antwoord op je vraag is simpel, neen.

  Feit blijft dat we projectontwikkelaars nodig hebben wil er überhaupt iets worden gebouwd.

 19. Herman

  @Adriaan, je bent dus echt van webcare, foutje benoemen en in een adem door projectontwikkelaar positief naar voren brengen.
  Juist deze hebben sinds de VVD de huisvesting aan de markt hebben overgelaten de huizenmarkt compleet verwoest.

 20. Utrechtvoorutrecht

  Zelfs met weinig parkeerruimte is de verkoop vlot gegaan en is 70% van de kantoren al verhuurd. Blijkbaar zijn er zat mensen die geen auto nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze naast een groot treinstation wonen. Als je dit niet snapt, woon je in de periferie, is je auto je beste vriend en heb je een vrij gebrekkig inlevingsvermogen. Prima, maar dan zou ik niet trots hier lopen opscheppen.

 21. JR

  Ha, Utrechtvoorutrecht, waar heb je het over, die dure appartementen staan al bijna vijf jaar in de verkoop. Aan de straatstenen niet te slijten.
  Appartementen in die prijscategorie zijn onverkoopbaar zonder 2pp. Als je dit niet snapt heb je kennelijk een gebrekkig inlevingsvermogen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).