Woning bemachtigen blijft moeilijk in Utrecht: ‘De bestaande bouw-markt is volledig oververhit’ Woning bemachtigen blijft moeilijk in Utrecht: ‘De bestaande bouw-markt is volledig oververhit’

Woning bemachtigen blijft moeilijk in Utrecht: ‘De bestaande bouw-markt is volledig oververhit’

Woning bemachtigen blijft moeilijk in Utrecht: ‘De bestaande bouw-markt is volledig oververhit’
Het woningaanbod in Utrecht blijft afnemen en de vraag blijft toenemen. Ook de prijzen van beschikbare woningen nemen toe. Dat blijkt uit de rapportage van Brecheisen Makelaars over het eerste kwartaal van 2024.

Het woningaanbod in Utrecht blijft afnemen en de vraag blijft toenemen. Ook de prijzen van beschikbare woningen nemen toe. Dat blijkt uit de rapportage van Brecheisen Makelaars over het eerste kwartaal van 2024.

De bestaande bouw-markt is oververhit volgens de makelaars van Brecheisen. Het blijft dus moeilijk voor zoekers om een woning te bemachtigen. ‘’Een evenwichtige markt lijkt voorlopig niet in zicht’’, concluderen zij.

Het aantal serieuze zoekers in de regio Utrecht blijft min of meer gelijk in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar, zo blijkt uit het rapport van Brecheisen. Ook de verdeling over verschillende woontypes en prijscategorieën verandert niet. Wel werd het zoekcriterium met 50.000 euro uitgebreid voor woningen en met 25.000 euro uitgebreid voor appartementen. Volgens Brecheisen komt dat vermoedelijk door stijgende lonen, verhoogde leencapaciteit en verduurzaming of een goed energielabel.

Utrecht

Brecheisen maakt in het rapport onderscheid tussen Vleuten/De Meern, Leidsche Rijn en de rest van Utrecht. In Utrecht kwam de daling van het aantal beschikbare koopwoningen tot stilstand. Ten opzichte van het vorige kwartaal nam het aanbod zelfs licht toe, met name bij tussenwoningen. De beschikbaarheid van hoekwoningen blijft echter dalen.

Deze stabilisatie heeft volgens de makelaars van Brecheisen echter voornamelijk te maken met de extreme stijging in Utrecht Noord. Daar nam het aanbod beschikbare woningen met 80 procent toe dit kwartaal. In Zuid, Centrum en West daalt het aanbod daarentegen nog steeds hard. In vergelijking met een jaar geleden is het aanbod beschikbare woningen in de stad dan ook nog altijd 35 procent lager.

Starters

Met name jonge ‘starters’ begeven zich op de woningmarkt sinds het begin van dit jaar in Utrecht. Zij hebben vooral belangstelling in 2- en 3-slaapkamer appartementen van circa 385.000 tot 445.000 euro.

De steeds groeiende groep in combinatie met de krappe markt zorgt er bovendien voor dat steeds meer starters gebruikmaken van een aankoopmakelaar. Ten opzichte van het vorige kwartaal hebben er 45 procent meer professioneel begeleide aankoopbezichtigingen plaatsgevonden. In vergelijking met een jaar geleden gaat het zelfs om een verschil van 87 procent. Dit leidt opnieuw tot het veelvuldig voorkomen van overbiedingen.

Tekst loopt door onder foto

Vleuten/De Meern en Leidsche Rijn

Ook in Vleuten/De Meern en Leidsche Rijn is een dalend woningaanbod te zien. Volgens Brecheisen gaat het in deze gebieden zelfs om het laagste woningaanbod in jaren. In Vleuten/De Meern krimpt het aanbod met 25 procent in vergelijking met het jaar ervoor en in Leidsche Rijn gaat het om een daling van 40 procent. Het aanbod in het eerste kwartaal van 2024 in Vleuten/De Meern is daarentegen nagenoeg gelijk gebleven aan het vierde kwartaal van 2023. In Leidsche Rijn is een lichte stijging van 23 woningen te zien.

Vooral jonge gezinnen zijn op zoek naar een woning in dit gebied. Zij zoeken vooral goed onderhouden, mooi afgewerkte en energiezuinige gezinswoningen met 4 tot 5 slaapkamers van circa 575.000 tot 700.000 euro.

20 Reacties

Reageren
 1. Pietepoterig

  Mede dank aan henzelf.. Kunstmatig de prijzen vanaf 2000 hoog gehouden, was onnodig. minimale investeringen, maximaal rendement Mensen binnenhalen. allemaal afgesproken werk met de gemeenten en onze kabinetten. Mensen pikken het zelf. Gewoon niet bieden…. niks bieden. Desnoods huis van je ouders verbouwen met extra hypotheek voor een eigen woonlaag. Laat ze maar stikken met hun woningen komen ze op hangende pootjes terug.

 2. Claire Obscur

  Best onderzoek dit. “met name jonge starters hebben belangstelling in woningen tussen de 385.000,- en 445.000,- euro. Sta eens even stil bij deze bedragen. Ja? U heeft ‘m? Los van het feit dat het mij totale onzin lijkt dat jonge starters iets rond de 4 ton of meer kunnen kopen. Het bubbel segment misschien maar dat is lang niet iedereen.

 3. Katja

  Teveel mensen, dat is het probleem.

 4. M.

  “Dit leidt opnieuw tot het veelvuldig voorkomen van overbiedingen.” Vóórkomen of voorkómen? Het blijft ellendig. Er is een deltaplan voor de volkshuisvesting nodig, anders zitten we er nog decennia lang mee opgescheept.

 5. Woningnood

  Een woning is geen auto, die kun je makkelijk missen. Maar een woning heb je nodig als Starter.. De beste banen zijn te vinden in de Randstaf hier, dus wil men gelukkig ook hier wonen i.p.v reizen. Links om of rechts om er moet sneller gebouwd worden in Utrecht !
  Meer hoogbouw bijvoorbeeld zoals Amsterdam doet , bij onze 7 stations die Utrecht heeft. Of bij de nieuwe metro tram lijnen.l.

 6. JdV

  Er staan meer dan 1000 woningen op Funda te koop in Utrecht. Valt best mee dus.
  @woningnood: men wil hier graag wonen ipv reizend. Mooi. Investeren in het OV is dus overbodig, hef dat maar op. Overigens wil ik erg graag in Wassenaar aan het strand wonen met mijn 300k budget. Dus snel bouwen gemeente Wassenaar.

 7. Binnenstadbewoner

  Je kunt elke dag een vergelijkbaar bericht met dezelfde strekking maken.

  Utrecht is alleen nog voor degenen die hier al lang wonen en dus nog betaalbaar wonen …. . De eerlijke boodschap voor woningzoekers moet daarom zijn: probeer elders aan een woning te komen. Vergeet Utrecht.

 8. Koel Hoofd

  Lijkt me duidelijk, diegene die een woning hebben beseffen dat ze op een goudmijn zitten en doen deze in het hart van NL gelegen woning voorlopig niet van de hand.
  Alle wannabee Utrechters hebben het nakijken.

  Dit is gevolg van beleid wat al in de jaren negentig onder PvdA/D66/GL is begonnen. Dat staat al die jaren gewoon te lezen in de verkiezingsprogramma’s.
  Ook het kneiterlinkse Utrecht is namelijk niet vies van ‘eigen volk eerst’, het wordt hier echter duurzaam, groen en inclusief genoemd,
  Dat betekend exclusief voor de jonge elite (tussen 30-35jr) want pas met een inkomen van €90.000 ZONDER additionele schulden kan je een hypotheek krijgen van €445.000, en dan heb je een kaal appartement van 65m2 en een ouwe fiets.
  Dan zit je zover aan je max dat je ook geen lening voor de inrichting kan afsluiten (ergo meubels op afbetaling is een nogo), om over een (lease)auto nog maar te zwijgen…

 9. WvR

  @Koel Hoofd:
  “…dat betekend [sic] exclusief voor de jonge elite (tussen 30-35jr) want pas met een inkomen van €90.000…”

  90.000 is 2x modaal, omdat nu de “jonge elite” te noemen…

  Met partner prima te doen.
  Zonder partner wordt het lastiger, maar dat is niet echt iets nieuws.

 10. Trotse Utrechter

  Wij zijn de stad uit getreiterd door types als @scherpschutter

 11. Wim Vreeswijk

  Met open grenzen wordt het nooit wat met Nederland en Europa. Gewoon grenzen dicht en iedereen weer controleren op hun rechtmatigheid. Het heeft geen enkele zin om hier mee door te gaan. Nederland is het meest overvolle landje van Europa en huurders of kopers zijn een vermogen kwijt voor een simpel dak boven je hoofd. Amsterdam + Utrecht staan nu Europees in de top 10 van de EU zover zijn we nu al.

 12. Sjef van Oekel

  Het is heel simpel. Wonen naar grootte. Alleenstaanden max 3 kamers max 60m2 in de stad. 3-5 personen 4 kamers max 100 m2 etc. De vrije markt aan banden leggen en wet maken zoals die ook geldt voor sociale huurwoningen. Gelijke monniken, gelijke kappen. artikel 1. grondwet.

 13. Claire Obscur

  Iedereen hier vindt de genoemde bedragen uit dit “onderzoek” gewoon normaal begrijp ik?

 14. Lisa

  @ JdV

  Duizend woningen? Er staan 50 woningen te koop via Funda tussen de 150.000 euro en 275.000 euro. Meer dan dat kan een starter of iemand in zijn eentje met modaal echt niet betalen. Zeker niet als je bedenkt dat hier 50.000 euro op overboden wordt.

  Voor woningen tussen de 250.000 en hoger moet je al vaak met 2 inkomens (starter/ modaal) zijn.

  De woningen die te koop zijn, zijn studentenkamers en studio’s, van tussen de 18 en 30 vierkante meter, geen appartementen en geen huzien.

  Dit soort woningen zijn eigenlijk niet geschikt voor samenwonen en er is geen doorgroei wat betreft kinderen kunnen krijgen, voor veel mensen de bezegling van een relatie.

 15. JdV

  @lisa: dit artikel gaatover de gehele utrechtse woningmarkt.

 16. Claire Obscur

  Aanvullend op Lisa: kijk eens wat er daadwerkelijk aangeboden wordt onder de twee ton op Funda. Het is écht inferieure rommel waar ze ook maar mee blijven leuren. Hooguit anderhalve kamer waar dan een keukenbok is ingeplempt en ergens een douchecabine is tussen gefrommeld en dat moet het dan zijn. 25 vierkante meter. En dan nóg steeds het lef hebben om hier boven de anderhalf ton voor te vragen. Triest.

 17. Scherpschutter

  @Trotse Utrechter
  Wij zijn de stad uit getreiterd door types als @scherpschutter
  ——

  U is kennelijk een type dat zich laat treiteren? Man up, butter cup!

 18. Nina

  Wethouder Van Hooijdonk wil alvast dat er duizenden woningen minder worden gebouwd in Polder Rijnenburg door de komst van 3 (mogelijk 4) windmolens daar. Ze heeft de coalitiepartijen zover gekregen in een vergadering dat ze binnenkort voor het plan gaan stemmen.
  Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3721185/utrechtse-raad-neemt-bijna-historische-stap-richting-windmolens-rijnenburg

  Nu ben ik benieuwd of de Tweede Kamer gaat ingrijpen. Eerder was die nl. tegen plannen die woningbouw in Polder Rijnenburg beperken.
  Bron: https://www.duic.nl/algemeen/tweede-kamer-wil-dat-minister-utrecht-dwingt-tot-woningbouw-in-rijnenburg-en-reijerscop/

  Een project in Overvecht om van het gas af te gaan, is mislukt en ik vrees dat dit plan ook sneuvelt.

  Wie zich nog afvraagt waar het tekort van 80 miljoen euro (en we tellen door) vandaan komt….. Wat een blamage om zoveel gemeenschapsgeld te spenderen aan onhaalbare zaken.

 19. Pee

  De woningmarkt is altijd kunstmatig hoog gehouden en dat breekt nu op.

 20. Claire Obscur

  En weet Nina net als de rest hier hoe het kómt dat Van Hooijdonk nog steeds op die plek zit dat zij dit soort ongein kan uithalen? Blijkbaar wil Utrecht dat ook gewoon.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).